سود مرکب چیست؟ به زبان ساده بیاموزید.
این روزها که با وجود نرخ تورم و رکود، همه افراد به دنبال راهی برای کسب سود و سرمایهگذاری هستند، نام سود مرکب و ساده را زیاد میشنوید. بگذارید اینطور بگویم حالا که مردم از کوچک تا بزرگ، راههای مختلف سرمایهگذاری را بررسی و آزمون و خطا میکنند، سود مرکب به شما اجازه میدهد که با یک تیر دو نشان بزنید و علاوه بر سرمایه اولیه از سودهای قبلیتان، سود جدید بگیرید. عالی نیست؟
اما واقعا سود مرکب چیست؟ اصلا این نوع سود چه مزایایی دارد و چطور میتوان از آن استفاده کرد؟ در ادامه این مطلب همراهمان باشید تا پاسخ سوالاتتان را دریافت کنید.
سود مرکب در سرمایهگذاری چیست؟
سود مرکب یا همان بهره مرکب، یکی از مفاهیم مهم در دنیای سرمایهگذاری محسوب میشود که باعث رشد مضاعف دارایی و سرمایه افراد خواهد شد. این مفهوم به شما این امکان را میدهد که به صورت همزمان هم از اصل سرمایه و هم سودهای دریافتی، بهره دریافت کنید که افزایش سرمایهتان را در پی دارد.
در واقع، سود مرکب یعنی سودی که روی اصل پول و سودهای قبلی محاسبه میشود. به عبارت دیگر، در هر دوره سودی که به دست آمده، به اصل سرمایه اضافه میشود و در دوره بعد، سود بیشتری ایجاد میکند. این روند باعث رشد سریعتر سرمایه میشود.
سود مرکب در انواع سرمایهگذاریهای بلند مدت بورس و سپردههای بانکی، امکان ایجاد پسانداز چندبرابری و حتی دریافت وام کاربرد دارد. تمایل افراد به دریافت سود مرکب حاصل مزایایی همچون رشد تصاعدی دارایی است.
حالا بیایید در قالب یک مثال، به بررسی دقیقتر سود مرکب بپردازیم. فرض کنید که مبلغی مشخص مانند ۱۰ میلیون تومان در بانکی سرمایهگذاری میکنید که تعهد ۱۰ درصد سود سالیانه را به شما میدهد. با استفاده از سود مرکب، مطابق راهنمای زیر سود کسب میکنید که میتواند امکان دریافت وام بدون ضامن را تحقق بخشد.
سال اول ۱۰ درصد از پول اولیه به سرمایهتان اضافه میشود که مطابق یک میلیون است و جمع کل بودجهتان به ۱۱ میلیون تومان میرسد.
سال دوم ۱۰ درصد سود سالیانه روی مبلغ ۱۱ میلیون تومان (حاصل سود و بودجه اولیه در سال اول) را دریافت میکنید. با این کار ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان سود دریافت میکنید که کل سرمایه شما را به مبلغ ۱۲ میلیون و صد هزار تومان میرساند.
این روند در سال سوم تکرار میشود و شما میتوانید ۱۰ درصد از مبلغ ۱۲ میلیون و صد هزار تومان را به عنوان سود دریافت کنید. در واقع طی سال سوم، ۱ میلیون و ۲۱۰ هزار تومان سود دریافت میکنید و جمع کل سرمایهتان به ۱۳ میلیون و ۳۱۰ هزار تومان میرسد. بدیهی است که این روند در سالهای بعدی ادامه پیدا میکند.
سود ساده در سرمایه گذاری چیست؟
سود یا بهره ساده یکی از روشهای محاسبه بهره و میزان افزایش دارایی شما در سرمایهگذاری است که بر اساس مبلغ اصلی یا سرمایه اولیه به دست میآید. این مفهوم در معاملات مالی به کار میرود و درصد سودی است که به سرمایه اولیه شما تخصیص پیدا میکند. یا به زبان سادهتر اگر بخواهیم بگوییم؛ بهره ساده فقط به اصل سرمایه تعلق میگیرد و پس از دریافت بهره در هر دوره تکرار میشود.
مزایا و معایب استفاده از سود مرکب در سرمایه گذاری
حالا که طی مثالی ساده با مفهوم سود مرکب آشنا شدهاید، احتمالا از خود بپرسید که این نوع شود چه مزایایی دارد. به طور مثال با وجود این نوع سود میتوانید وامهای مختلف دریافت کنید یا حتی خرید گوشی اقساطی و دیگر محصولات را بدون نگرانی بابت پرداختهای ماهیانه انجام دهید.
البته فراموش نکنید که این ابزار جادویی مانند هر مولفه دیگری در دنیای سرمایه، با مزایا و معایبی همراه است. برخی از این موارد را در ادامه بررسی میکنیم:
مزایای استفاده از سود مرکب
- رشد تصاعدی سرمایه
اگر معجزه تصاعد را باور داشته باشید، میدانید که این مفهوم در دراز مدت میتواند زندگیتان را متحول کند. در واقع تصاعد به عنوان یکی از شگفتیهای جهان، پتانسیل سودآوری از بودجهای مشخص را نشان میدهد که میتواند با شیبی تند پیش برود.
- عدم نیاز به سرمایه کلان
اگر راههای مختلف سرمایهگذاری را بررسی کرده باشید، میدانید که برخی از سودآورترین روشها مانند ساخت و ساز، نیازمند سرمایه اولیه سنگین است. اما سپردهگذاری میتواند در مبالغ مختلف انجام شود. این موضوع به افراد کمک میکند تا متناسب با شرایط زندگی خود، سرمایهگذاری کنند و طبق چهارچوبهای تعیین شده، سود دریافت کنند.
- تشویق به برنامههای بلند مدت سرمایهگذاری
حتما افرادی را دیدهاید که مبلغی را به عنوان پسانداز کنار گذاشتهاند، اما با گذشت زمانی کوتاه نتوانستهاند خود را کنترل کنند و پولشان را خرج کردهاند. در چنین شرایطی، وسوسه دریافت سود مرکب، کاربران را تشویق میکند تا به سرمایه اولیه خود دست نزنند. این موضوع موجب تدوین برنامه مالی منظم و سرمایهگذاری بلند مدت میشود.
معایب استفاده از سود مرکب
- نیاز به صبر
فراموش نکنید که دریافت سود مرکب حاصل صبر کاربران است. زیرا نمیتوانید به سرمایه اولیه خود دست بزنید. این موضوع میتواند برای افرادی که به دنبال سودآوری در کوتاه مدت هستند، نامناسب باشد.
- تاثیر نوسانات بازار
گاهی اوقات نوسانات بازار میتواند سود حاصل از سرمایهگذاری را تحت تاثیر قرار دهد. البته به هر حال، سرمایهگذاری در مراجع معتبر، امکان ریسک مالی و خطراتی همچون کاهش سود را به حداقل میرسانند.
- زیان مرکب
فراموش نکنید که در مقابل سود مرکب، اصطلاحی به عنوان زیان مرکب وجود دارد. در چنین شرایطی، به همان مقداری که در سود سرمایه گذاری شریک هستید، در زیان آن مشارکت دارید. این موضوع میتواند در شرایط نابهسامان موجب آسیب به سرمایه اصلیتان شود.
نتیجهگیری
سود مرکب که انتخابی مناسب برای تجربه سودآوری تصاعدی است به مولفههایی همچون اصل سرمایه، نرخ بهره، تناوب محاسبه سود و حتی مدت سرمایهگذاری بستگی دارد. ما در این مطلب، علاوه بر ارائه تعریف سود مرکب، به بررسی مزایا و معایب آن پرداختیم تا بتوانید با آگاهی بیشتر در این مسیر قدم بگذارید.
ضمنا توجه داشته باشید که سود مرکب میتواند در بازههای مختلف زمانی روزانه، ماهانه، فصلی، نیم ساله و سالانه ارائه شود که نرخ شود متفاوتی را به ارمغان میآورد. برای اخذ بهترین تصمیم، گزینههای مختلف را بررسی کنید. سپس، بهترین آنها که با نیاز و توقعاتتان هماهنگ است را برگزینید.
ارسال نظر