نقشه برداری با دستگاه اسکنر لیزری برای اولین بار در یکی از غارهای کشور

به گزارش رکنا، محمدرضا اشرف‌زاده، مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: برای اولین‌بار نقشه برداری یکی از غارهای کشور با استفاده از دستگاه اسکنر لیزری سه‌بعدی (لیدار) FJD Trion P۱ انجام شد. در این نقشه‌برداری تخصصی که در هر دو سانتی‌متر یک برداشت داده انجام شد، بیش از ۱۵ گیگابایت اطلاعات فیزیکی از غار دمه واقع در پارک ملی موته اصفهان جمع‌آوری شده است و ابرنقاط شکل گرفت این در حالی است که تاکنون نقشه‌برداری از غارها با استفاده از ابزارهایی نظیر متر، قطب‌نما و شیب‌سنج و نیز متر لیز  و به‌صورت دوبعدی انجام شده است.

مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط‌زیست اضافه کرد: پس از پردازش داده‌های اسکن سه‌بعدی و بررسی‌های تکمیلی شامل شرایط زیستی، اجتماعی، زمین‌شناسی، باستان‌شناسی و سایر شاخص‌های مؤثر، درجه‌بندی حفاظتی این غار در کارگروه ملی غارشناسی کشور انجام می‌شود.

وی در پایان اظهارکرد: امید می‌رود با تعامل و همکاری نزدیک‌بین دستگاهی به‌ویژه استفاده از ظرفیت بخش غیردولتی بتوان در مدیریت، حفاظت و بهره‌برداری از غارها به‌عنوان اکوسیستم‌های حساس و میراث طبیعی ارزشمند کشور گام مؤثری برداشت.

 بر اساس آیین‌نامه مدیریت، حفاظت و بهره‌برداری از غارهای کشور مصوب ۲۲ فروردین‌ماه ۱۳۸۹ هیئت وزیران، دبیرخانه کارگروه ملی غارشناسی ایران در معاونت محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست مستقر است.

شناسایی، مطالعه و تهیه طرح جامع حفاظت و بهره‌برداری از غارها، برنامه‌ریزی و تنظیم دستورالعمل‌های مربوطه، امور فرهنگی، آموزشی و همکاری‌های بین‌المللی در خصوص نحوه حفاظت و بهره‌برداری از غارهای کشور و هماهنگی بین دستگاه‌های ذی‌ربط با رعایت قوانین و مقررات مربوط از وظایف این کارگروه است.

در این آیین‌نامه، وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، وزارت ورزش و جوانان، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان نقشه‌برداری ‌کشور، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، تشکل غیردولتی ذی‌ربط، به‌عنوان دستگاه‌های مسئول یا همکار شناخته می‌شوند.

وبگردی