میزان سوختگی در ایران ۸ برابر متوسط جهانی؛ راه‌های پیشگیری از سوختگی

به گزارش رکنا، سوختگی هر ساله موجب آسیب‌های جانی و مالی زیادی به مردم می‌شود و بر اساس آمارها، میزان سوختگی در ایران ۸ برابر متوسط جهانی است. بنابراین برای پیشگیری از آن به سادگی می‌توان اصول زیر را رعایت کرد:

 برای پیشگیری از انفجار گاز، اتصالات و بست‌های شلنگ کپسول و یا گاز شهری متصل به اجاق‌گاز و بخاری گازی را هرچند وقت یک‌بار کنترل نموده و در صورت فرسودگی و خرابی تعویض کنید.

برای کنترل نشتی گاز از کف صابون استفاده کنید و در صورت مشاهده حباب اقدام به تعویض شلنگ و اتصالات نمائید. هرگز برای جستجوی محل نشت گاز از کبریت و فندک استفاده نکنید.

برای روشن کردن زغال داخل منقل، هرگز از بنزین و الکل استفاده نکنید. زیرا این مواد بسیار فرار بوده و به‌صورت گاز در هوا پراکنده شده و به‌سرعت شعله‌ور می‌شوند. از ژل‌های مخصوص استفاده کنید.

از ریختن مایعات و آب سرد داخل روغن داغ خودداری کنید. هنگام طبخ موادی مانند سیب‌زمینی، مرغ یا بادمجان، حتماً آب آن‌ها را کاملاً بگیرید و بعد داخل روغن داغ بیندازید.

 هنگام طبخ کباب بهتر است از منقل‌های پایه‌بلند استفاده نمائید. کودکان به‌راحتی می‌توانند خود را به منقل‌های زمینی نزدیک نموده و حادثه بیافرینند.

سماور و کتری را بر روی اجاق‌گاز، کابینت و یا هر سطح دیگری که پایه‌های آن نامتعادل و لق است، قرار ندهید.

سیم چای‌ساز و سماور برقی را کاملاً جمع نموده و از دسترس کودکان پنهان نگهدارید، زیرا کودکان آن را کشیده و باعث واژگونی مایعات داغ داخل آن‌ها بر روی خود می‌شوند.

  اگر در منزل بخاری دارید، جلوی آن حفاظ بگذارید، زیرا کودکان نوپا به سمت بخاری می‌روند و حتی برای ایستادن از آن کمک می‌گیرند.

درب‌های کابینت را با دستگیره‌های مخصوص ببندید. کودکان از کابینت برای بالا رفتن و رسیدن به وسایل روی آن مانند سماور، کتری و… استفاده می‌کنند.

 یکی از شایع‌ترین علل سوختگی کودکان افتادن درون قابلمه، ظروف غذا یا بر روی کتری و سماور است، بهتر است سفره غذا بر روی میز پهن شود. اگر سفره را روی زمین می‌اندازید، هرگز کودکان را کنار آن تنها نگذارید.

موقع طبخ غذا کودکان را بغل نکنید. ممکن است کودکان به غذای داغ دست زده یا با بخار غذا و روغن و مایعات داغ بسوزند.

هنگام نوشیدن چای، شیر و سایر مایعات داغ کودکان را در آغوش نگیرید.

از قرار دادن ظروف حاوی غذا و مایعات داغ در لبه میز و یا اپن آشپزخانه خودداری کنید. زیرا کودکان ظروف را بر روی خود واژگون می‌کنند.

از آویزان شدن پارچه رومیزی از لبه‌های میز خودداری کنید. زیرا کودکان با کشیدن پارچه ظروف حاوی غذا و مایعات روی میز را بر روی خود واژگون می‌کنند.

از قرار دادن کتری و قوری بر روی چراغ خوراک‌پزی و یا بخاری داخل اتاق نشیمن خودداری کنید، زیرا کودکان ممکن است هنگام بازی کردن با آن‌ها برخورد کنند.

 از قرار دادن شمع روشن کنار پنجره و در معرض باد، وسایل قابل اشتعال مانند پرده، فرش و مبل خودداری کنید.

روی پریزهای برق را با درپوش پلاستیکی مخصوص بپوشانید. زیرا کودکان با فروبردن اشیای فلزی داخل پریز باعث برق‌گرفتگی خود می‌شوند.

سیم وسایل برقی را از دسترس کودکان پنهان نمائید. زیرا به‌ویژه کودکان زیر ۲ سال تمایل زیادی برای بردن اشیا به دهان و جویدن سیم دارند.

ظروف غذا را بر روی شعله‌های عقب اجاق‌گاز قرار دهید. دسته ظروف پخت‌وپز مانند ماهی‌تابه را به سمت عقب قرار دهید.

در محل کار، منزل و یا تحصیل از وجود کپسول ضد حرف مطمئن شوید. تاریخ شارژ کپسول‌ها را کنترل نمائید. و با طرز کار کپسول ضد حریق و راه‌های خروج اضطراری و فرار آشنا باشید و به کودکان نیز بیاموزید.

یکی از علل شایع سوختگی در مناسبت‌ها، افتادن کودکان داخل دیگ نذری است، هرگز کودکان را به‌تنهایی کنار دیگ نذری رها نکنید و آن‌ها را به بازی در مکانی دیگر سوق دهید.

اگر در محل سکونت شما کابل‌های برق فشارقوی عبور می‌کند، به کودکان خود بیاموزید هرگز به آن‌ها نزدیک نشوند و در صورت مشاهده فرسودگی سیم‌ها فوراً بزرگ‌ترها را باخبر کنید.

 در صورت مواجهه با فردی که دچار برق‌گرفتگی شده، ابتدا جریان اصلی برق را قطع کرده و نیروهای اورژانس را خبر کنید. برای کمک به فرد دچار برق‌گرفتگی از وسایل نارسا مانند چوب و پلاستیک که عایق هستند، استفاده کنید.

در صورت استشمام بوی گاز، ابتدا شیر اصلی گاز را بندید، پنجره‌ها را باز نموده و با یک حوله مرطوب به خارج کرده گاز از محیط کمک کنید. هرگز کلید برق یا شعله فندک و کبریت را روشن نکنید.

اگر لباستان دچار آتش شد، هرگز ندوید، بایستید، روی زمین بغلطید و از پتو برای خاموش کردن آتش استفاده کنید.

 قبل از شستن کودکان دمای آب را متعادل کنید. کودکان را تنها در و آن حمام رها نکنید. کودکان را به‌گونه‌ای بغل کنید که صورت آن‌ها به‌طرف دستگیره آب نباشد، زیرا هنگام بازی با آن ممکن است آب جوش را بر روی خود بریزند.

مواد شیمیایی مانند وایتکس، نفت، بنزین و… را در ظروف خوراکی نگهداری نکنید و آن‌ها را از دسترس کودکان دور نگهدارید.

به کودکان بیاموزید بازی با فندک، کبریت، ته سیگار روشن و وسایل محترقه می‌تواند برایشان خطرناک باشد. دور نگهداشتن آن‌ها از دسترس کودکان به‌تنهایی کافی نیست، به کودکان آموزش دهید در صورت مواجهه با این وسایل آن‌ها را به بزرگ‌ترها بدهند.

برای اتو زدن بهتر است از میزهای با پایه‌ی بلند استفاده نمائید و تا خنک شدن اتو آن را از دسترس کودکان دور نگهدارید.

سیم‌ها و اتصالات وسایل برقی را هرچند وقت یک‌بار کنترل نمائید. سیم‌های فرسوده و بدون عایق را تعویض کنید.

در هنگام استفاده از تینر، چسب، بنزین و مواد قابل احتراق از روشن کردن سیگار، فندک، کبریت و وسایل آتش‌زا خودداری کنید.

 

وبگردی