هوش مصنوعی، سکاندار مزارع

آنچه مسلم است، در سال‌های آینده مزارع عاری از هر نیروی انسانی خواهیم داشت و هوش مصنوعی سکاندار زمین‌های زیر کشت و باغ‌ها خواهد شد. درواقع هوش مصنوعی اطلاعات ماهواره‌ها را آنالیز می‌کند و با کمک هواشناسی فناورانه، ماشین‌آلات روباتیک و... می‌توان شاهد یک کشاورزی فناورانه با کمترین دخالت نیروی انسانی بود، در این میان نمی‌توان نسبت به فناوری اینترنت اشیا (IOT) نیز بی توجه بود. گفته می‌شود در مزارع آینده از این فناوری برای کنترل میزان و نحوه آبیاری محصولات، میزان سم مورد استفاده، کود، تعیین زمان کاشت یا برداشت و... استفاده می‌شود و کشاورزان با استفاده از اپلیکیشن‌های گوشی هوشمند خود می‌توانند بسیاری از نیازهای محصولات خود را حتی از راه دور برطرف کنند. هرچند کشاورزان نسبت به این موضوع حس توأم نگرانی و امید را دارند ولی به هرحال کشاورزی هوشمند سبب افزایش میزان محصول و سودآوری بیشتر می‌شود. بخشی دیگر از فناوری مزارع هوشمند تراکتورهای خودران و روباتیک هستند. در این تراکتورها کارگر می‌تواند کنار آن بایستد و با استفاده از تبلتی که روی آن نصب شده است، در مواقع لزوم تراکتور را متوقف کند به این ترتیب حتی به طور همزمان هم می‌تواند دو تراکتور خودران را کنترل کند بدون اینکه کسی درون تراکتور نشسته باشد. هرچند این فناوری‌ها هنوز همه‌گیر نشده‌اند ولی در مزارع آزمایشی بسیار موفق عمل کرده‌اند.

فناوری، بازوی کمکی کشاورزان سالمند

یکی از کشورهایی که در زمینه کشاورزی هوشمند پیشتاز است و تاکنون تلاش‌های زیادی داشته، ژاپن است. ژاپن یکی از کشورهایی محسوب می‌شود که درحال پیر شدن است و مسئولان این کشور همه توان خود را به کار گرفته‌اند تا از پس کارها در ژاپن پیر بربیایند. یکی از شاخه‌هایی که به نظر می‌رسد با سالمند شدن جمعیت ژاپن با مشکل مواجه شود، کشاورزی و تولید غذا در این کشور است. در این کشور زمین‌های کشاورزی فراوانی وجود دارد ولی بیشتر جوانان ترجیح می‌دهند به حوزه‌های دیگری غیر از کشاورزی وارد شوند و سالمندان هم دیگر نمی‌توانند همچون گذشته از پس کارهای مزارع بربیایند. با توجه به این دغدغه، فناوری به حوزه کشاورزی ژاپن ورود کرده است و درواقع به نظر می‌رسد که در جوامع روستایی این کشور نسل آینده کشاورزان، پهپادها (هواپیماهای بدون سرنشین) باشند. ماه‌هاست که توسعه دهندگان و کشاورزان در شمال شرق ژاپن، پهپاد جدیدی را مورد آزمایش قرار می‌دهند که بر فراز مزارع برنج پرواز می‌کنند و در کسری از زمان و به سرعت، به امور مزرعه برنج برای افراد سالمند می‌پردازند.

«ایسامو ساکاکی بارا» رئیس تعاونی محلی کشاورزی توم، منطقه‌ای از ژاپن که این پهپاد در آن فعالیت می‌کند، گفت: در منطقه «توم» ژاپن، سن کشاورزان به طور متوسط 67 تا 68 سال است و این افراد در نهایت 4 تا 5 سال دیگر از پس کارهای کشاورزی در مزارع برنج خود برمی آیند. وی که یک کشاورز 69 ساله است، افزود: به هرحال آنچه مسلم است، اینکه پهپادها بسیار کوچک‌تر و ارزان‌تر از تراکتورها هستند و برای خرید آن باید حدود 4 میلیون ین هزینه بپردازند. یکی دیگر از کشاورزان ژاپنی با نام «شوتا چیبا» هم گفت: هنوز هم تصور مردم از کشاورزی یک کار پر از خاک و ژولیده است و تکنولوژی‌هایی مانند این پهپاد می‌تواند نگاه‌ها را تغییر بدهد و جوانان بیشتری را به کشاورزی تشویق کند.

فراز و فرودهای پهپاد کشاورز

کمپانی سازنده این پهپاد، استارتاپی به نام Nileworks Inc است که سال 2015 در توکیو پایه‌گذاری شد. این روبات پرنده (پهپاد) که Nile-T18 نام دارد بتازگی در همکاری و مشارکت با شرکت‌هایی که در کار خرید محصولات کشاورزی مشغول هستند مشارکت‌هایی داشته و البته از همه آزمایش‌ها نیز سربلند بیرون آمده است. گفتنی است که هدف این استارتاپ‌ها برداشتن موانع فیزیکی موجود بر سر راه کشاورزان سالمند ژاپنی در مزارع برنج است؛ مشکلاتی که بسیاری از کشاورزان سالخورده امروز از دوران جوانی با آن دست به گریبان بوده‌اند. این پهپاد به کشاورزان کمک می‌کند تا میزان محصول برنج در مناطق روستایی افزایش یابد و به این ترتیب علاوه بر کمک به کشاورزان سالمند، از مهاجرت روستاییان و کشاورزان جوان‌تر به مناطق شهری نیز پیشگیری شود.

Nileworks Inc، کمپانی سازنده این پهپاد اتومات یادآور شده است این پهپادها که نیازی به اپراتور ندارند، قرار است در ژاپن همه‌گیر شوند از تکنولوژی بی سابقه‌ای برخوردارند و می‌توانند آفت‌کش‌ها و کود را در مدت 15 دقیقه در کل مزرعه برنج بپاشند. درحالی که کشاورزان در حالت معمولی برای انجام این سمپاشی با دست، به یک روز وقت نیاز دارند و مجبورند از ماشین آلات سنگینی هم بهره بگیرند که به مدت یک روز کامل هوا را آلوده می‌کنند. به گفته فعالان این استارتاپ، این پهپاد مولتی کوپتر می‌تواند شکل مزرعه را ببیند و 30سانتیمتر بالاتر از مزرعه، آفت کش، کود و... را اسپری کند که به این ترتیب از هدر رفتن مواد جلوگیری و کاملاً به هدف پاشیده می‌شود. هر پهپاد حداکثر می‌تواند تا یک لیتر آفت‌کش را تحمل کرده و در یک پرواز 20 دقیقه‌ای، آن را روی مزرعه برنج یک هکتاری اسپری کند. همچنین پهپادها که به تکنولوژی تشخیص رشد مجهز هستند، این قابلیت را دارند که با استفاده از هوش مصنوعی تصمیم بگیرند با توجه به ظاهر و اندازه محصول باید از چه میزان آفت‌کش استفاده شود که برای محصول مشکلی ایجاد نکند. طبق گفته فعالان این استارتاپ، قرار است محصولات برنجی که تا پایان سال 2019 در ژاپن راهی بازار می‌شوند از این پهپاد بهره بگیرند و در سال 2020 این پهپاد به سایر کشورهای برنج خیز آسیایی نیز صادر خواهد شد.

پیش از این نیز مینی هلیکوپترهایی در ژاپن با ارزش 15میلیون ین وجود داشت که با امواج رادیویی کنترل می‌شدند و توانایی اسپری کردن آفت‌کش‌ها، کود و... را داشتند اما نقطه قوت پهپادها ارزان‌تر بودن آنها و کارآیی بیشترشان است. گفتنی است که این پهپادها با یک آی پد کنترل می‌شود و با استفاده از نرم‌افزار نقشه‌ای کار می‌کند که کار با آن بسیار راحت است. این پهپادها هزینه کشاورزی را تا یک چهارم کاهش داده و در نتیجه، قیمت محصول پایین‌تر از حال حاضر خواهد بود. این پهپاد همچنین می‌تواند به سرعت ساقه برنج را مورد آنالیز قرار دهد و دریابد گیاه چقدر به کود یا آفت‌کش نیاز دارد تا نیازهای تغذیه‌ای آن برآورده شود. گفتنی است که در سال جاری 100 عدد از این پهپاد تهیه خواهد شد و این رقم در مدت 5 سال به 4 هزار عدد می‌رسد. به هرحال باید منتظر ماند و دید این فناوری چطور می‌تواند کشاورزی ژاپن و سایر نقاط جهان را متحول کند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

میترا جلیلی