نقش کلیدی شهید سلیمانی برای حذف داعش از عراق

به گزارش رکنا، بسیاری از گروههای تروریستی در این کشور بر پایه ناامنی ایجاد شده و به هم خوردن تعادل سیاسی در این کشور، فعال شده و موجب بروز خسارات زیادی شدند. علاوه براین تجهیزات زیادی در نتیجه ورود آمریکایی‌ها به عراق، هم از نظر لجستیکی و هم از نظر تسلیحاتی در اختیار تروریست‌ها قرار گرفت. به عبارت دیگر لوازم اصلی فعالیت‌های تروریستی برای چندین سال فعالیت‌های خرابکارانه در عراق برای این گروه‌ها فراهم شد.

به همین خاطر بود که با همکاری آمریکا و بسیاری دیگر از کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، در سال 2013 داعش فعالیت‌هایی را برای مبارزه با حاکمیت عراق شروع کرده و در نهایت در سال 2014 با حمله به سامرا، موصل و تکریت، تعدادی از شهرهای عراق را به اشغال خود دراوردند.

این حملات علاوه بر تخریب بسیاری از زیرساخت‌ها، امکان تاریخی و ساختمان‌های دولتی این کشور، باعث تخریب خانه‌های مردم و در نتیجه آواره شدن بسیاری از مردم ازجمله زنان و کودکان بی‌گناه شد.

حمله به اماکن مقدسه، اولویت تروریست‌ها

بلافاصله بعد از حمله به سامرا، حمله به شهرهای مقدس نجف و کربلا در دستور کار تروریست‌ها قرار گرفته بود؛ چرا که تروریست‌ها نیروهایی تکفیری بوده و مدل جدیدی از اسلام ساختگی را ارائه می‌دادند تا علاوه بر انعکای خبری فعالیت‌های ضدانسانی که موجب خراب شدن وجهه اسلام در دنیا می‌شد، مبارزه‌ای جدی با جریان شیعه در عراق را انجام دهند.

اینجا بود که جامعه دینی شیعه در عراق با محوریت حضرت آیت الله سیستانی با صدور فتوای وجوب کفایی جهاد و انتشار آن در رسانه‌ها باعث شد تا بسیاری از مردم پیر و جوان این کشور پا به پای نیروهای ارتش، پلیس و حشد الشعبی با داعش و دیگر نیروهای تروریستی بجنگند.

ورود ایران به معرکه

اما در این بین نقش نیروهای ایرانی که به مدافعان حرم معروف شدند نقشی بی‌بدیل و کلیدی بود؛ چرا که با تزریق نیروهای ایرانی به جبهه مقاومت، جریان مبارزه با تروریسم در منطقه جان تازه‌ای گرفت تا در نهایت امروز شاهد نابودی داعش در عراق و سوریه باشیم. ایران با کمک‌های مختلف هم در قالب کمک‌های میدانی، هم در عرصه دیپلماتیک و هم با کمک‌های مستشاری، خدمت زیادی را به مردم عراق کرد.

هر چند که بخشی از فعالیت‌های داعش در قالب عملیات‌های محدود تروریستی در منطقه ادامه دارد و هسته‌های خاموش این جریان فتنه‌گر تا حدی فعال هستند ولی تفکر تکفیری هنوز در منطقه در حال فعالیت بوده و در تلاش است تا دوباره فعالیت جدی خود را به بهانه‌ای شروع کند.

یکی از افرادی که هم در موضوع سیاست‌گذاری، هم در مباحث دیپلماتیک و هم در عرصه اجرایی در این زمینه تأثیرگذار بود سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی بود. این شهید عزیز با استفاده از رهنمودهای رهبر انقلاب، جبهه مقاومت را قوی‌تر از قبل نموده و با گرد هم آوردن گروه‌هایی نظیر حزب الله لبنان و حشدالشعبی، تحولاتی مهم را در منطقه رقم زد.

از سامراء تا سنجار

در هر وهله زمانی، تأثیری که شهید حاج قاسم سلیمانی در عرصه مبارزه با تروریسم در عراق گذاشت، تأثیری مهم و قابل توجه بود.

به طور مثال در مقطعی از زمان یعنی در سال 93، داعش با محاصره سامرا تلاش می‌کرد تا به سمت بغداد حرکت کند. علاوه بر این حرم شریف امام حسن عسکری نیز در محاصره قرار گرفته و بچه‌شیرهای شیعه با نیروهایی محدود در تلاش بودند تا از تنگ‌تر شدن حلقه‌های محاصره جلوگیری کنند. همزمان بسیاری از مردم و نیروهای مردمی و نظامی به خاطر اتفاقاتی که در پادگان اسپایکر افتاده بود و حدود 1700 نفر از دانشجویان این دانشگاه به دست داعش به طرز فجیعی به شهادت رسیده بودند بسیار تحت تأثیر روحی قرار گرفته بودند.

این جا بود که شهید سلیمانی شخصاً به همراه شهید ابومهدی المهندس وارد معرکه شده و جان افراد زیادی از جمله تعدادی از مردم و خادمان حرم امام حسن عسکری را نجات داد که در همین عملیات چندین بار به خاطر حضور در میدان در معرض شهادت قرار گرفت. اگر این عملیات انجام نمی‌شد به خاطر شرایط جغرافیایی شهر و محل قرار گرفتن حرم در شهر سامرا، تخریب حرم دور از ذهن نبود.

مقاومت نیروهای عمل‌کننده و طرح‌ریزی مؤثری که حاج قاسم برای مقابله با داعش داشت موجب عقب راندن تروریست‌ها از این شهر شد.

حاج قاسم؛ ناجی اقلیم کردستان

همچنین شهید سلیمانی در عقب راندن تروریست‌ها از کردستان عراق نقش بسزایی داشت. این در حالی بود که مسعود بارزانی رهبر اقلیم کردستان عراق در جریان حمله داعش به این اقلیم که در سال 2014 اتفاق افتاد از بسیاری کشورها از جمله آمریکا درخواست کمک کرد ولی هیچ یک از طرف‌ها به او اهمین ندادند. هر چند چیزی حدود 5هزار ایزدی کشته، حدود 50 هزار نفر آواره شده و تعداد زیادی از زنان و دختران ایزدی به خاطر عملکرد ضعیف نیروهای کرد به اسارت داعش درآمدند ولی در نهایت بارزانی مجبور به کمک گرفتن از شهید سلیمانی شد که این شهید عزیز با اعزام نیرو و ارسال تجهیزات به این اقلیم، در زمان کوتاهی باعث جلوگیری از سقوط این اقلیم و کشته شدن بسیاری از مردم شد.

همه را پای کار آورد

اما یکی دیگر از دستاوردهای شهید سلیمانی در عراق و سوریه، پای کار آوردن روسیه در مبارزه با داعش بود. هر چند می‌توان گفت که عمده عملیات‌های روسیه علیه داعش در خاک سوریه انجام شد ولی نکته حائز اهمیت این است که این اقدام مؤثر باعث شد بخش زیادی از نیروها و امکانات تروریست‌ها در منطقه از بین برود. به همین خاطر بود که بخشی از تمرکز داعش به سمت افزایش توان در سوریه برای رفع خلأهای ایجاد شده ناشی از این عملیات‌ها معطوف شد همین اقدام موجب افزایش سطح امنیت در عراق شد.

علاوه بر روسیه و ایران که جزء نیروهای اصلی عمل‌کننده در برابر تروریست‌ها بودند، گروه‌های زیادی از لبنان، پاکستان، افغانستان و کشورهای دیگری سازماندهی شدند که این موضوع نشان‌دهنده نقش مهم شهید سلیمانی در ایجاد هم‌افزایی بین گروه‌های نظامی منطقه برای مبارزه با تروریست‌ها است.

شهید سلیمانی؛ یار دیرین حشدالشعبی

کی از اقدامات شهید سلیمانی در عراق، کمک لجستیکی به نیروهای نظامی عراق برای تأمین امنیت این کشور بود. علاوه براین شهید سلیمانی در شکل‌گیری، آموزش و پاگرفتن فعالیت‌های حشدالشعبی از بدو تأسیس بسیار تأثیرگذار بود.

در مجموع می‌توان گفت نقش شهید سلیمانی، هم در آزادسازی عراق از لوث وجود داعش و هم در برقراری امنیت پس از به حداقل رسیدن فعالیت دیگر گروه‌های تروریستی، نقشی بی‌بدیل بود. نباید فراموش کرد در بسیاری از مقاطع علاوه بر مبارزه با تروریست‌ها، با طراحی اقداماتی پیشگیرانه مانع کشته شدن بسیاری از مردم بی‌گناه هم در سوریه، هم در عراق و هم در بسیاری از کشورهای همسایه این دو کشور از جمله ایران شد.

نتیجه این اقدامات این شهید عزیز، افزایش امنیت در منطقه و ارتقاء سطح روابط میان دولت‌ها و ملت‌ها است که گوشه‌ای از این همدلی را می‌توان در شکل‌گیری حرکت عظیم راهپیمایی اربعین به عنوان یکی از بزرگترین تجمعات مذهبی در دنیا به خوبی مشاهده کرد.

محمدجواد قائدی

منبع: ژنرال سلیمانی