چهارمین جشنواره سنگنوردی اردیبهشت ماه در روستای انجدان اراک برگزار میشود
رکنا:سیزدهم اردیبهشت امسال چهارمین جشنواره سنگنوردی به همت تعدادی از سنگنوردی شهرستان اراک در روستای انجدان که در فاصله 40کیلومتری شهر اراک قرار دارد، برگزار خواهد شد.
به گزارش رکنا ؛ این رویداد سنگ نوردی از آن جهت حائز اهمیت است که پس از دو سال وقفه و تعطیلی به علت وقوع کرونا، در خجسته بهار امسال مجددا برپا میشود و جان تازهای به رویدادهای ورزشی که در طبیعت اجرا میشوند، میبخشد و به سهم خود توسعه ورزش سنگنوردی در کشور را موجب میشود، ثانیا روستای انجدان با تاریخ هزارساله خود و میراث ارزشمند فرهنگی خود مورد بازدید گروههای سنگنوردی و خانوادههای آنان از اقصی نقاط کشور قرار میگیرد که بیشک در حیات اقتصادی روستا و بالابردن انگیزه ساکنان آن در نگه داشت میراثهای تاریخی و فرهنگی سهم بسزائی خواهد داشت.
به این بهانه، گفتگوئی داشتیم با عباس محمدی سرپرست اجرائی جشنواره و کسی که مسیرهای سایت سنگنوردی انجدان را گشوده است، که در ادامه میخوانید.
ابتدا بفرمائید چی شد که روستای انجدان را به عنوان محل برگزاری جشنواره سنگنوردی انتخاب کردید.
محمدی: ابتدا لازم میدانم یادآوری کنم که دستاندرکاران و پیشکسوتان بسیاری با وجود تمامی محدودیتها و کمبود امکانات کوشیدهاند که به توسعه رشته ورزشی کوهنوردی و سنگنوردی ایران یاری برسانند تا امروزه که این ورزش در میان جوانان بسیار توسعه یافته و نهادهای مرتبط با خود از قبیل باشگاههای سنگنوردی، موسسات تولید وسایل و ملزومات سنگنوردی، ایجاد فروشگاههای بزرگ، ایجاد مشاغل درحوزه طراحی مسیر و مربیگری، ایجاد آژانسها و تورهای سنگنوردی، برگزاری کلاسهای آموزشی، مسافرت به کشورهای خارج برای شرکت در مسابقات منطقهای یا جهانی، مسافرت به نقاط شاخص سنگنوردی نظیر گراندژوراس در فرانسه یا برجهای ترانگو در پاکستان(که به عنوان مادر دیوارههای جهان نامیده شده است) و .... را تاسیس کرده و در حال شکلدهی یک فعالیت اقتصادی درکشورمان میباشد. من و امثال من نیز محصول این جریان تاریخی شناسنامهدار هستیم و اگر کوششی به سهم خودمان در این زمینه میکنیم، ریشه در این تاریخچه پرسابقه و مشحون از زحمات دیگران دارد.
لازم شد قدری و به اختصار از سابقه ورزشی خودتان در رشتههای سنگنوردی و کوهنوردی بگوئید.
محمدی: علاقه من به سنگنوردی از کوهنوردی در نوجوانی آغاز شد که در این زمینه اکثر قلههای بلند و شاخص ایران را چه در برنامههای زمستانی به صورت اکسپدیشن و چه در برنامههای تابستانی صعود کردم. در این پیمایشها صعود به قله لنین در قرقیزستان، آرارات در ترکیه و غیره را در کارنامه خود دارم. سپس در همان نوجوانی به سنگنوردی روی آوردم و با آموزش، کسب مهارت و تجربه توانستم عضو تیم ملی سنگنوردی ایران بشوم و در مسابقات اسیائی چین، مالزی، تایوان و ... شرکت کنم و در برنامه صعود به برج ترانگو یکی از 4 نفر صعودکننده ایرانی به برج بینام ترانگو باشم. اکثر مسیرهای دیواره علم کوه ایران، یکی از زیباترین و نامآور دیوارههای جهان از قبیل مسیر هاری روست، مسیر فرانسویها، مسیر آرش، مسیر لهستانیها و غیره و همچنین صعود زمستانی دیواره لجور در اراک و مسیرهای متعدد در دیواره عظیم و باشکوه بیستون را صعود کرده و یا گشایش نمایم. در سالهای گذشته نیز به مقام قهرمانی کشور دست یافتهام. اکنون نیز با داشتن درجات سرطراح مسابقات قهرمانی کشور، مدرس درجه 2 صعودهای ورزشی، مدرس درجه 2 سنگنوردی، مدرس نجات فنی، مدرس درجه 1دیواره نوردی(که رشتهای خاص در سنگنوردی است و با ابزارگذاری در شکافهای دیوارههای بلند انجام میگیرد) و بالاخره سرمربی تیم سنگنوردی ایران در سالهای 44 تا 48 به خدمتگزاری به جوانان و اعتلای ورزش سنگنوردی ایران عزیز اشتغال دارم.
عالی است. اینها که میگوئید حاصل حداقل 53 سال تلاش، تحمل شداید و مخاطرات و از همه مهمتر دلبستگی عاشقانه شما به این ورزش بوده است. خوب، حالا قدری هم از روستای انجدان بگوئید و از این که چه طور شد این روستا را مناسب برای گشایش مسیرهای سنگنوردی یافتید و چگونه آن را پیدا کردید؟
محمدی: حقیقتا روستای انجدان یکی از مفاخر شهرستان اراک با پیشینه تاریخی هزارساله از زمان دیلمیان با باغهای وسیع گردو، بادام و انگور و سایر درختان مثمر و با آب فراوان و روان به شمار میرود و در قلب استان مرکزی که دارای زمستان سخت و تابستان داغ میباشد، به علت همین تاکستانها و مزارع و باغات از آب و هوائی معتدل و خوش برخوردار است. این روستا دارای جلوهها و جاذبههای گردشگری تاریخی، فرهنگی و مذهبی بسیاری نیز میباشد و در سالهای اخیر سازمان گردشگری استان با صرف اعتبارات قابل توجه حیات تازهای به این روستا بخشیده و با سنگ فرش کردن معابر روستائی، احداث آبشارها و آب نماها، مرمت نمای بیرونی خانهها و دیوارهای چینهای و استفاده از سمبولهای معماری ملی ایرانی مانند تاقدیس سازی، پنجرههای منقوش به شیشههای تکه تکه رنگی، استفاده از درهای چوبی بزرگ مزین به گل میخها و کلونها، ایجاد پارک طبیعت، موزه مردمشناسی و سایر فضاهای گردشگری جان تازهای به این روستا بخشیده و مسافرانی که در ایام مختلف به این روستا میآیند، در پناه سایه درختان و زمزمه و طراوت آبنماها و ترنم جویبارها دمی میآسایند و از تنگی زندگی شهری نفسگیر و جانکاه میرهند. من نیز در یکی از سفرهایم به پیشنهاد دوستان به این روستا آمدم و ناگهان سایه سلسله جبال مرتفعی را در شمال روستا دیدم. شهرستان اراک دارای مناطق کوهنوردی یا سنگنوردی معروفی مانند دیواره و قله لَجوَر در منطقه آب اسکان یا کوه مرتفع شهباز در منطقه شازند میباشد. اما دیواره عظیم انجدان برای ایجاد سایت آموزش سنگنوردی چیز دیگری بود که وقتی به آنجا پا گذاشتم، گویا معبود خود را یافته باشم. این دیواره از جنس اهکی یا گستردگی در طول بیش از 400 متر، با ارتفاع بلند و مسیرهای متنوع با درجات صعود مختلف و با توجه به فاصله کوتاه آن تا شهر اراک، حقیقتا میتواند موجب پیشرفت و توسعه ورزش سنگنوردی در شهرستان اراک و مقامآوری در کل کشور و درخشیدن در سکوهای قهرمانی فرامرزی بشود. امیدوارم که چنین باشد.
شنیدهایم که شخص شما تاکنون 32 مسیر در این دیواره گشودهاید. آیا درست است؟
محمدی: البته من در این کار مطلقا تنها نبودهام و بچههای اراک با من همکاری داشته و مجاهدتهای زیادی نمودهاند. ضمنا ما تا به حال چندین مسیر در این دیواره با ارتفاع حدود 23 متر و بیشتر با درجات سختی مختلف از درجه 10 تا 15گشوده ایم. شایان توضیح است که هر یک از این درجات اصلی حاوی درجهبندیهای فرعیتری شامل حروف انگلیسیA تا D میباشند. مثلا A 10 تا D 10 این را گفتم که متوجه گستردگی تنوع مسیرهای صعود بشوید.
انگیزه شما در این کارها چیست؟ آیا درآمدزائی هم دارید؟
محمدی: مطلقا نه. ما نه تنها درآمدزائی نداریم، بلکه متقبل هزینه و صرف وقت زیاد برای طراحی و گشایش مسیرها نیز میشویم. هر مسیر به تعداد زیادی رول کوبی و ایجاد کارگاه زنجیر در انتهای مسیر نیاز دارد که همهی اینها هزینه زا میباشد، همراه با صرف وقت زیاد که آنهم دارای ارزش پولی است. انگیزه ما فقط و فقط عشق و دلبستگی به ورزش سنگنوردی و رشد و اعتلای آن در کشور و برکشیدن جوانان ایرانی برای درخشیدن در سکوهای قهرمانی آسیا و مسابقات جهانی است. عمر من در این مسیر گذشته و در این مسیر هم به پایان خواهد رسید.
اما امروز میبینم که در کنار شما تعدادی جوان ایستادهاند و مشغول بیل و کلنگ زدن، صاف کردن صفهها، نشای درختچهها یا آوردن آب از پائین کوه و ریختن آن در منبع آب سرویس بهداشتی و یا جمع کردن تکه آشغالها و خرده ریزها در پای مسیرها و کناره دیوارهها هستند.
محمدی: اتفاقا این یکی از مهمترین دستاوردهای ما بوده است. درست است که هدف اولیه من توسعه ورزش سنگنوردی در شهر و شهرستان اراک بوده است، اما به خاطر همکاری دستجمعی در گشایش مسیرها، تمیز کردن دیوارهها و نظافت و پاکروبی پاکوبها و نشای درختچهها یک روحیه تعاون و همکاری اجتماعی بین بچهها گسترش یافته و این، آن روحیه فرهنگی است که باید نزد هر ورزشکار برای خدمت به خلق خدا انتظار داشته باشیم.
موفق باشید. قدری هم از فستیوال قبلی بگوئید. چه دستاوردها و نتایجی داشته است؟
محمدی: به خاطر جلوگیری از شیوع کرونا، متاسفانه فستیوالهای سنگنوردی سالانه انجدان دو سال تعطیل شد. اما امسال به فضل خدای رحمان و با همیاری دهیاری، شورای ده و سازمان گردشگری استان، جای خالی این دو سال را پر خواهیم کرد و جشنواره امسال را با شکوهتر از سالهای قبل برگزار خواهیم نمود.
فستیوالها این حسن را دارند که جوانان از جای جای وطنمان به این نقطه میآیند و ضمن آشنائی با هم، یادگیری و کسب تجربه از یکدیگر، برانگیختن شعله رقابت و پیشرفت در دل هر یک از آنان و مهمتر از اینها دیدن یک جای نمونه، به فکر انتقال و نمونهسازی آن در دیار خود میافتند و بدین ترتیب، ورزش سنگنوردی توسعه مییابد و بسان هر ورزش دیگر از اتلاف وقت آنان در فعالیتهای بیثمر و خدای ناکرده انحرافات اخلاقی جلوگیری میکند. اما باید اضافه کنم که برگزاری یک جشنواره حقیقتا کاری پرزحمت و دشوار و مسئولیتآور است که همان عشق و دلبستگی از درون میتواند محرک آن باشد.
آقای عباس محمدی، از این همه شور و نشاط و تلاش و کوشش شما ما هم به وجد آمدیم و امیدوارم بتوانیم در رویداد چهارم نیز در کنار شما باشیم.
محمدی: خدا نگهدار شما. از همینجا از جوانان سنگنورد برومند کشورمان دعوت میکنم که در جشنواره چهارم انجدان که از تاریخ 13 الی 16 اردیبهشت برگزار میشود، شرکت جویند. دوستان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام میتوانند به آدرس زیر مراجعه نمایند:
تلگرام: https://t.me/anjedan
اینستاگرام: abbas.mo 4024
ارسال نظر