گنبدهای نمکی قشم؛ جاذبه جهانی نیازمند حفاظت
رکنا: معاون میراث سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تأکید بر ثبت قشم به عنوان یک اثر جهانی، تصریح کرد: وجود گنبدهای نمکی جزیره قشم می تواند جاذبهای جهانی را برای منطقه رقم بزند که نیازمند حفاظت بیشتری است.
محمدحسن طالبیان که در نشست با رئیس پژوهشگاه و سرپرست اداره میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم سخن میگفت با بیان اینکه طرحهای مختلفی باید در منطقه آزاد قشم اجرا شود، افزود: تمامی امور مربوط به ساماندهی پروندههای تأسیسات و تشکلهای گردشگری و میراث فرهنگی جزیره قشم باید طبق کار کارشناسی و با نظارت بیشتری صورت گیرد.
وی میراث ناملموس را یکی از موضوعات مهم در منطقه قشم دانست که پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تمام توان خود را به کار خواهد بست تا این میراث ثبت و پشتیبانی از آن به طور مناسبی انجام گیرد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: موضوع قشم و ثبت آن به عنوان یک اثر جهانی و همچنین طبیعت تاریخی و فرهنگی و زمین شناسی آن به عنوان یک پدیده مهم باید مورد مطالعه جدی قرار گیرد.
وی گفت: وجود گنبدهای نمکی در جزیره قشم که یکی از بزرگترین پدیدههای طبیعی به شمار میرود، میتواند جاذبهای جهانی را برای منطقه رقم بزند که نیازمند حفاظت بیشتری است.
بر اساس اعلام روز دوشنبه، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، طالبیان از آمادگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در جهت بهبود و ساماندهی منطقه آزاد قشم خبر داد و گفت: ایجاد موزه، حفظ میراث زیر آب و از همه مهمتر حوزه گردشگری این منطقه که برای مردم بسیار جذاب است در دستور کارهای اصلی سازمان و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفته و مطالعات گستردهای در بخش باستان شناسی و مردم شناسی در حال انجام است.
وی به اراده جدی دست اندرکاران و مدیران بخشهای مختلف در منطقه آزاد قشم و میراث فرهنگی و گردشگری اشاره کرد و گفت: مدیران مجموعههای مختلف بایستی اراده سیستمی داشته باشند زیرا کارها در این بخش بسیار ارزشمند است.
همانطور که گفته شد غار نمکدان در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از شهر قشم قرار دارد و دارای وسعتی به اندازه ۶ کیلومتر میباشد. غار نمکدان یکی از طولانیترین غارهای جهان است که رتبه اول را در میان تمامی غارهای نمکی دارد. کوههای مخروطی شکل از نمک در داخل غار وجود دارد که خود این غار داخل یک کوه مخروطی قرار دارد که ارتفاع این کوه ۳۴۰ متر میباشد. در فاصله کمی از این غار که قرار بگیرید شاهد وجود حوضچههای نمکی بسیار زیادی هستید که بسیار زیبا هستند. بیشتر حوضچههای نمکی موجود در غار به دلیل آب در جریان داخل غار میباشد. غار نمکدان با قندیلهای نمکی خود شناخته شده است و بسیار معروف است.
حوضچههای نمک داخل غار نمکدان
داخل غار نمکدان حوضچههای نمکی زیادی وجود دارد که مانند برف سفید هستند. از دور که به این منطقه نزدیک میشوید احساس میکنید در نزدیک کوهی پوشیده از برف قرار دارید. در این غار رودهای کوچک و آبراهههایی در جریان هستند که آب شور دارند و این حوضچهها حاصل جریان آب در این غار هستند. از ابتدا که وارد غار میشوید، میتوانید قندیلهای نمک را در سراسر غار ببینید و لذت ببرید. این مسیر تا ۱۰۰ متر ادامه دارد و بعد مسیر حرکت کمی سخت میباشد. فضای غار تاریک است و باید با خود چراغ قوه داشته باشید تا بتوانید مسیر حرکت خود را ببینید و به جلو حرکت کنید.
پرندگان و حشرات داخل غار
یکی از پرندگانی که در داخل غار زندگی میکند خفاش است. وقتی که در داخل غار قدم می زنید میتوانید صدای خفاشها را بشنوید. اگر خوش شانس باشید حتی میتوانید چند خفاش را ببینید. در داخل این غار به دلیل تاریک بودن محل مناسبی برای زندگی بعضی از حشرات است که گاهی اوقات این حشرات آزاردهنده هستند. در هر گوشه و کنار این غار زیباییهایی وجود دارد که با کمی کنجکاوی میتوان از این جاذبهها لذت برد. در سقف غار نمکدان میتوانید قندیلهای مرمرین و بلوری را ببینید که دارای اشکال مختلفی هستند.
چشمه نمک بیرون غار نمکدان
همانطور که گفته شد در داخل غار آب جریان دارد که به خارج از غار جریان دارد. این آب خارج شده از غار درون یک حوضچه که در مقابل غار قرار دارد ریخته میشود و یک چشمه نمک را ایجاد میکند. این چشمه در تمام سال در حال جریان میباشد و یکی از شگفتیهای این غار زیبا و منحصر به فرد محسوب میشود. بستر و منبع اولیه چشمه دارای رنگ سرخی است که رسوبات گل اخرا در آن وجود دارد. چشمه نمک مقابل غار از دور قابل مشاهده است و هر فردی از دیدن آن لذت میبرد.
خاصیت نمکهای غار نمکدان
بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی نمکهای غار نمکدان دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که این نمکها خاصیت دارویی دارند. یکی از ترکیبات اصلی این نمکها منیزیم است. این نمکها به صورت کپسول برای ورزشکاران حرفهای مورد استفاده قرار میگیرند. گفته شده است که تنفس هوای داخل این غار برای افرادی که دچار بیماریهای آسم و تنفسی هستند بسیار مفید و عالی میباشد.
بر اساس تحقیقات زمین شناسی سن نمکهای موجود در این غار به دوران پیش از کامبرین برمی گردد. اما گنبدهای نمکی که در این منطقه وجود دارند همه به آن دوران متعلق نیستند و شاهد گنبدهای جدید و جوانتری نیز هستیم. تمامی لایههای نمک این غار در اثر گذر زمان ایجاد شدهاند. از آنجایی که وزن نمک از وزن سنگهای مجاور کمتر است، نمکها از سنگها بالا میروند و بر روی آنها اشکالی ایجاد میکنند. غار نمکدان یکی از جاذبههای زیبای جزیره قشم میباشد که امروزه افراد زیادی از این جاذبه زیبا بازدید میکنند و از چشم اندازهای آن لذت میبرند. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.