بهترین درخت برای آب شور

به گزارش رکنا ، گیاهان شورپسند (یا گیاهان شوره زی/شورزی) گیاهانی هستند که می توانند با آب دریا و دیگر آب‌ها و خاک‌های شور هم زیستی کنند و نمک اضافی موجود در خاک را کاهش دهند همچنین می‌توان از آب دریا برای آبیاری آنها استفاده کرد. با توجه به منابع سرشار آب دریا این گیاهان کمک بسیار خوبی برای مهار بیابان و بیابان زدایی هستند. چندین کشور از این گیاهان در زیست‌بوم خود استفاده می‌کنند.

 

در آب دریا به‌طور معمول در هر لیتر ۴۰ گرم از نمک‌های معدنی (عمدتا کلرید سدیم) به صورت محلول وجود دارد. لوبیا و برنج می‌توانند تا میزان ۱ تا ۳ گرم در لیتر نمک را در آب تحمل کنند. از سوی دیگر، گیاهانی همچو حرا و سالیکورنیا و اسفناج باغی در این گروه قرار می گیرند که به خوبی شوری ۷۰ گرم در هر لیتر آب را تحمل می ‌کنند.

 

گیاهان بوته‌ای شورپسند بر روی خاک‌هایی که شوری سولفاته-کلریده دارند یا نزدیک سفره‌های آبی زیرزمینی قرار گرفته‌اند نظیر فرورفتگی‌های سولونچاک (شور و قلیایی) و سولونچاک‌های سواحل، رشد می‌کنند که دارای برگ‌های کوچک یا بی‌برگ هستند. ترکه یا سرشاخه‌های جوان ضخیم و ماشوره‌ای و معمولاً با برگ‌های گوشتی است.

 

شیرهٔ سلول از محلول نمک‌های سولفاته و کلراته اشباع می‌باشد. گاهی اوقات تا ۴۵ درصد وزن خشک مطلق برگ‌ها را نمک تشکیل می‌دهد. فراوانی نمک‌های محلول در آب باعث افزایش فشار اسمزی شیره سلول و به تأخیر انداختن تبخیر و تعرق می‌گردد. در بعضی از گیاهان شورپسند فشار اسمزی به ۲۰۰ اتمسفر نیز می رسد.

 

خشکسالی های پی درپی و برداشت و مصرف بی رویه آب از منابع زیر زمینی و سطحی در سال های اخیر در نقاط مختلف کشور باعث شده تا بسیاری از دشت ها از لحاظ برداشت آب ممنوعه اعلام و بخش عمده ای از اراضی کشاورزی نیز به شوره زار و بیایان تبدیل شود.

 

آیا می دانید با توجه به افزایش روز افزون جمعیت جهان، سهم دسترسی انسان به منابع خاک کشاورزی و آب مطلوب، بشدت رو به کاهش است، به همین دلیل متخصصان کشاورزی فناوری های نوینی را برای رویارویی با کاهش کمی و کیفی منابع آب و خاک به کار گرفته اند. یکی از گزینه های نوین برای بهره برداری از منابع موجود در مناطق خشک و نیمه خشک، توجه به ”تنوع زیستی“ فراهم آمده در این مناطق همچون امکان استفاده از گیاهان جایگزین مانند گیاهان شورپسند است.

 

چه گیاهانی می توانند در آب شور یا نسبتا شور رشد کنند؟

این درختان، مقاوم به آبیاری با آب شور می باشند و مقاومت آنها بستگی به درصد نمک درآب دارد اگر مقدار نمک زیاد باشد یک تعداد کمی می توانند رشد کنند، مانند: انواع کاج ها (ایلان، گل ابریشم، زبان گنجشک، توت، صنوبر، سپیدار، اقاقیا، سنجد).

 

رشد و پرورش گیاهان در آب شور, گیاهان مناسب در آب شور

اگر مقدار نمک آب زیاد باشد انواع کاج ها می توانند رشد کنند

 

گیاه کاهویی روشن

این گیاه از نوع گیاهان شورپسند به نور متوسط رو به زیاد احتیاج دارد و نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آبشور به نسبت مابقیه گیاهان آسان می باشد.

 

یاز به مکمل آهن و کلسیم دارد دمای مطلوب این گیاه ۲۲ الی ۲۵ درجه سانتیگراد می باشد.

در کاهش نیترات و فسفات تاثیر دارد البته نه به میزانی که جوابگوی تانک های ماهی باشد.

این گیاه تنها بر روی سنگ ها رشد می کند و در مواقعی روی بستر دریا می روید.

 

گیاه هالیمدا (سکه ای)

هالیمدا یا گیاه سکه ای یک جلبک بزرگ سبز رنگ با بافتی آهکی بوده و یکی از ارزشمندترین گیاهان تزیینی مخصوص آکواریوم های آب شور می باشد. اغلب اوقات به آن گیاه سکه ای نیز گفته می شود.

 

رشد گیاهان در آب شور,شناخت گیاهانی که در آب شور رشد می کنند

گیاه هالیمدا از ارزشمندترین گیاهان تزیینی مخصوص آکواریوم های آب شور می باشد

 

این گیاه دارای برگ های مدور و گرد سبز رنگی بوده که از انتها به یکدیگر متصل بوده و در انتها سایز آنها کوچکتر می شود.

 

این گیاه ذخیره بزرگ کربنات کلسیم را در بافت های خود نگهداری می کند به همین سبب نیازمند منبع تهیه کلسیم و نور بسیار کافی برای رشد و نمو خود می باشد اگر هرکدام از این شرایط برای او فرهم نگردد برگ ها کم رنگ شده و به رنگ سفید در خواهند آمد. هنگامی که برگ های دارای طول عمر بیشتر و پیرتر به کف آکواریوم افتاده و دچار پوسیدگی می شود کلسیمی که مصرف کرده است را آزاد کرده و به قدرت بافری تانک اضافه می کند.

 

این گیاه متصل به سنگ زنده نبوده و جهت استفاده باید در تانک در زیر ماسه کاشته شود.

اصول تغذیه هالمیدا. اگرچه شما قادر به افزودن آهن برای جبران کمبود غذایی آب به تانکتان برای این گیاه خواهید بود،اما توجه داشته باشید که افزودن آهن شاید منجر به افزایش جلبک های مویی و رشته ای مزاحم و جلبک های نامطلوب در تانک شما خواهد شد.

 

فیتوپلانگتون ها

فیتوپلانگتون ها گیاهانی که ابعادی بسیار کوچک و در حد میکروسکوپی دارند و بر روی آب زندگی می کنند.

 

از جمله ویژگی های این جانداران میکروسکوپی توانایی تحمل آب شور توسط آن ها است، اما همزمان با افزایش گرمای کره زمین و گرم شدن آب ها تعداد زیادی از پلانگتون ها دچار مرگ شده واین باعث تجمع حجم زیادی از جنازه آن‌ها در آب و تولید مقادیر قابل توجهی از گاز دی اکسید کربن می شود که می تواند آینده کره زمین را تهدید کند.

 

علاوه بر فیتوپلانگتون ها، نانو پلانگتون‌ها و زئو پلانگتون‌ها نیز دچار نابودی به خاطر گرمای کره زمین شده اند و این می‌تواند اکوسیستم دنیا را تخریب کند.

 

گیاه کلپ

گیاه کلپ، یکی دیگر از گیاهان مشهور آبهای شور kelp یا اشنه دریایی است: که در واقع نوعی جلبک دریایی است و در مناطق مختلفی از دنیا وجود دارد، این گیاهان درعمق ۱۵ الی ۴۰ متری از کناره آب وجود دارد و نوعی حالت شناور دارد و قابلیت منحصربفرد آن توانایی زنده ماندن در آب گرم و شور است.

 

رشد گیاهان در آب شور,شناخت گیاهانی که در آب شور رشد می کنند

گیاه کلپ. یکی دیگر از گیاهان مشهور آبهای شور kelp یا اشنه دریایی است

 

گیاه راک وید

گیاه راک وید، گیاه دیگر آب های شور rockweed است که این گیاه نیز نوعی جلبک قهوه‌ای است و در امتداد مناطق ساحلی رشد می کند.

 

این جلبک دریایی یک ماده غذایی بسیار عالی برای جانداران دریایی است، همچنین این گیاه به دلیل نوع پوشش خود یک مکان زیست برای بی مهرگان و ماهی های کوچک دریایی است.

بالاترین سود سرمایه در کدام بازار است؟

شوره سر کلافت کرده؟ درمان بدون عارضه

 

سالیکورنیا

سالیکورنیا (به انگلیسی: Salicornia) گیاهی است از تیره اسفناجیان که در خاک غیر حاصلخیز و صحرا قابل کشت است و حتی با آب شور دریا در کنار هر آب دیگر نیز قابل آبیاری است.

 

سردهٔ سالیکورنیا در ایران یک گونه گیاه علفی یک‌ساله باتلاقی شور-روی دارد که معمولاً در کنار رودخانه‌ها و دریاچه‌های آب شور کناره‌های دریای عمان و خلیج فارس می‌روید.

 

سالیکورنیا گیاهی شورزی، آبدار و یکساله از خانوادهٔ اسفناجیان می‌باشد. رویشگاه طبیعی این گیاه نمک زارها، سواحل دریا، باتلاق‌ها و مرداب‌های شور اروپا، جنوب آسیا، شمال آمریکا و جنوب آفریقا است.

 

گیاهان سی گرس

گیاهان سی گرس، دسته دیگر گیاهان seagrass است که شبیه به گل های چمندار زمینی است و ظاهر زیبایی دارد و یک منبع غذایی عالی برای تغذیه گیاهانی، چون جوجه تیغی و خرچنگ دریایی است.

 

رشد و پرورش گیاهان در آب شور,گیاهان مناسب در آب شور

گیاهان سی گرس شبیه به گل های چمندار زمینی است و ظاهر زیبایی دارد

 

درختان حرا

درختان حرا، این گیاه هم در آبهای شور زندگی می کنند. این درختان در مکان هایی که میزان کمی آب دارند رشد می کنند و نیز دارای ریشه های هوایی هستند و می توانند اکسیژن مورد نیاز را از خاک یا هوای اطراف بدست بیاورند.

 

گیاهان مناسب در آب شور, گیاهان شورپسند

درختان حرا در آبهای شور زندگی می کنند

 

ریشه های این گیاه زیبا می تواند نمک را در بافت خود ذخیره کند و حتی آب دریا را تصفیه می کند و یکی از گیاهان بسیار مفید برای اکوسیستم دریا است.

 

اسفناج باغی

نام های دیگر: سلمکی، سلمک سا، علف شور، بوته شور،یا آتریپلکس (Atriplex Spp)

 

اسفناج باغی گیاهی همیشه‌سبز است، این گیاه در گروه گیاهان شوره زی می باشد؛ و می‌شود از آب دریا برای آبیاری آن استفاده کرد. چنانچه بدان توجه کافی شود، می تواند در فصل تابستان و پائیز نیز، که بیشتر گیاهان از بین می روند، پروتئین زیاد و علوفه آبداری تولید نماید. در گاهی اوقات، مقدار ویتامین A این گیاه در یک گرم، حتی به بیش از ۳۵ میلی‌گرم نیز می‌رسد.

 

ریشه های این گیاه، راست و عمیق است، به گونه‌ای که گاهی نیز به عمق چهار متر می‌رسد. شاخ و برگ این گیاه، با گسترش زیادی که دارد به صورت درختچه‌ای درآمده و مانع جریان آب در آن می‌شود.

 

چون شاخ و برگ این گیاه زیاد بزرگ می‌شود، به همین جهت بایستی شاخه‌های اضافی جهت تعلیف چیده شوند.

 

برای مناطقی که دارای خاک‌های شور هستند و در حدود ۲۰۰ میلی‌متر در سال، بارندگی دارند، بازکاشت نهالهای ۳ تا ۴ ماهه آن امکان‌پذیر می‌باشد. پس این گیاهان، گیاهانی کارآ برای بیابان زدایی می‌باشند. گیاهی است در برابر سرما و گرما مقاوم است و حرارتهای بین ۱۵ تا ۴۰ سانتی‌گراد را تحمل می‌کند و در بیشتر نقاط ایران، به صورت محدود وجود دارد.

 

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.