ادای احترام به پنج دهه موسیقی ایران

تقدیر از پیشکسوتان عرصه موسیقی

همه آمده بودند؛ چه آنها که دستی برساز داشتند و سال‌های بسیاری زخمه بر ساز زده بودند، چه آنهایی که نغمه سرایی کرده و توسن وحشی آواها را رام کرده و بر کاغذ آورده‌اند و چه آنانی که با صدای خود مهرشان را بر تاریخ موسیقی ایران حک کرده‌اند. شب تقدیر و تجلیل از بزرگان هنر بود که حضورشان زینت بخش هر محفلی است؛ استادانی چون ابراهیم قنبری مهر، ایرج خواجه امیری، بانو پری زنگنه، محمد صالح علاء و...

هنرمندانی که از آغاز حضورشان در عرصه هنر دهه‌ها می‌گذرد و هرچند در این مسیر ناملایمات بسیاری دیده و گاه خاطر پرمهرشان عمیقاً رنجیده است، اما از آنجا که نگاهبان هنر این سرزمین بوده‌اند، با سینه‌ای ستبر از تمام این سختی‌ها عبور کرده‌اند... و حال، شب بزرگداشت این بزرگان موسیقی است.

نخستین آیین تجلیل به استاد ابراهیم قنبری مهر اختصاص داشت، سازنده برجسته و پیشکسوت موسیقی ایران و شایسته است، بگوییم مبتکرایرانی. این هنرمند بزرگ از شاگردان استاد ابوالحسن صبا است. بزرگانی چون فرهاد فخرالدینی، علی اکبر شکارچی، هوشنگ کامکار، فخری ملک‌پور و ارشد طهماسبی به استقبال استاد قنبری مهر می روند تا لوح و تندیس به پاس سال‌ها تلاش در عرصه موسیقی به او تقدیم شود. استاد قنبری مهر به روی صحنه آمد و حاضران به پای او ایستادند و عاشقانه تشویق کردند.او با همان چهره مهربانش ضمن قدردانی از برگزاری این مراسم در جملاتی کوتاه گفت: احساس زندگی می‌کنم و بسیار خوشحالم خدمات من طی سال‌هایی که از عمرم می‌گذرد این چنین مورد تجلیل قرار گرفته و امیدوارم این تقدیر و تشکرها همواره برای هنرمندان پیشکسوت ادامه داشته باشد.

دومین تقدیر و تجلیل اختصاص داشت به بانو پری زنگنه، پری لالایی ها؛ او که صدای قصه هایش همچون نغمه‌های دلنشین آوازش به گوش همگان رسیده است. پری زنگنه در میان تشویق‌های پی درپی روی صحنه آمد و تندیس خود را به همه کودکان موسیقی در کوچه بازارهای کشور بویژه آن‌هایی که نابینا هستند، تقدیم کرد. او می‌گوید: این جایزه از طرف من به کودکان دلسوخته ایران تقدیم می‌شود که از صمیم قلب دوستشان می‌دارم. فریبرز لاچینی آهنگساز موسیقی ایران هم در جملاتی گفت: برای من افتخاری بود که در جمع‌آوری لالایی‌ها با بانو پری زنگنه همراه بودم.

بعد از او نوبت به پهلوان آواز ایران رسید؛ استاد حسین خواجه امیری(ایرج) که کمتر کسی است که با صدا وهنرش ناآشنا باشد. پخش کلیپی از زنده یاد محمدعلی فردین با صدای خاطره‌انگیرایرج خواجه امیری و صدای هیاهوی تشویق‌های حاضران در سالن خاطرات سال‌ها پیش را باردیگر یادآوری کرد.محمد اصفهانی، علیرضا قربانی، محمد علی شیرازی، تهمینه میلانی و اصغر همت به نمایندگی از مردم برای تقدیر از استاد روی صحنه آمدند و ایشان در جملاتی کوتاه ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم گفت: از مردم عزیز ایران بسیار تشکر می‌کنم، می‌دانم من را خیلی دوست دارند و از خوشحالی زبانم قاصر است.

احسان خواجه امیری هم در قدردانی از مقام هنری پدرش بیان کرد: صحبت کردن از استاد ایرج بسیار مشکل است. زمانی که خوانندگی را آغاز کردم با قله‌ای از آواز اصیل ایرانی مواجه شدم که فکر می‌کنم جایگزینی ندارد. استاد ایرج، من به شما افتخار می‌کنم و شما بهترین پدر دنیا هستید.

حسین خواجه امیری هم با لحنی طنزگونه پاسخ داد: شما هم آوازه‌خوان بسیار خوبی هستید اما نمی‌دانم چرا به دنبال موسیقی پاپ رفتید! در ادامه برنامه احسان خواجه امیری به همراه ارکسترش قطعه «شیشه از سنگ شد» به آهنگسازی فریدون خشنود که سال‌ها پیش ایرج خواجه امیری اجرا کرده بود را بازخوانی کرد که بسیار مورد استقبال قرارگرفت.

آخرین آیین تجلیل به محمد صالح علا اختصاص داشت؛ شاعر، مجری، فیلمساز و ترانه‌سرای ایرانی که با صدای گرم و دلنشینش برنامه‌های بسیاری را در رادیو و تلویزیون اجرا کرده است. محمد سعید شریفیان، محمد علی بهمنی، علیرضا میرعلینقی، تهمورس پورناظری و سیدعباس سجادی برای تقدیر و تشکر از سال‌ها تلاش او روی سن آمدند و صالح علا از استاد قنبری‌مهر که در این فرصت کوتاه معلمی کردند بسیار تشکر کرد.

معرفی برترین‌ها

بخش بعدی «پنجمین جشنواره موسیقی ما» انتخاب آلبوم‌های برتر سال 96 بود که در بخش «آلبوم برگزیده سنتی و دستگاهی بی‌کلام از نگاه کارشناسان» تندیس طلایی به «آثار درویش خان» به هنرمندی ارشد طهماسبی و داریوش زرگری به تهیه‌کنندگی مؤسسه فرهنگی هنری ماهور تعلق گرفت. در بخش کارشناسی آلبوم‌های برگزیده موسیقی سنتی و دستگاهی باکلام «حالا چرا» با هنرمندی مجید درخشانی و ناصر مسعودی تندیس طلایی را دریافت کرد. در بخش کارشناسی آهنگساز برگزیده موسیقی سنتی، معاصر و ارکسترال ایرانی تندیس طلایی به فردین خلعتبری اهدا شد. و در بخش کارشناسی آلبوم برگزیده موسیقی دراماتیک، اثر «غم نومه فریدون» به آهنگسازی حسین علیزاده به تهیه‌کنندگی پیمان قدیمی تندیس طلایی جشنواره را دریافت کرد.

پیمان قدیمی بعد از دریافت این تندیس بیان کرد: سپاسگزار مهر استاد علیزاده هستم که موجب شد این کار اثری گوش نواز باشد. من این تندیس را با احترام به کارگران نیشکر هفت تپه تقدیم می‌کنم. در بخش کارشناسی آلبوم برگزیده موسیقی پاپ – راک تندیس طلایی جشن به آلبوم «مرگ خاموش» با هنرمندی فرشید اعرابی به تهیه‌کنندگی مؤسسه «نو خسروانی باربد» و در بخش مردمی بهترین آلبوم پاپ – راک هم تندیس طلایی به آلبوم «درهم» به خوانندگی رضا یزدانی به تهیه کنندگی علی اوجی اهدا شدند.

در بخش کارشناسی آلبوم برگزیده موسیقی معاصر و ارکسترال آلبوم «امشب کنار غزل‌های من بخواب» با هنرمندی فردین خلعتبری، همایون شجریان و مرحوم افشین یداللهی تندیس طلایی را دریافت کرد. همایون شجریان در جملاتی کوتاه بیان کرد: این آلبوم را به واقع مدیون شعرهای افشین یداللهی هستیم. در بخش بهترین آهنگساز تلفیقی و تجربی در بخش کارشناسی میلاد درخشانی برای آلبوم‌های «حرف بزن» و «نقطه پرگار» تندیس طلایی را دریافت کرد.

دربخش مردمی تک آهنگ برگزیده موسیقی سنتی، معاصر و ارکسترال ایرانی تندیس طلایی به قطعه «چهارراه استانبول» با هنرمندی علیرضا قربانی، سامان صمیمی، مسعود کلانتری و غلامرضا صادقی تعلق گرفت. علیرضا قربانی پس از دریافت تندیس این جشن را نشانه همدلی دانست که با توجه به شرایط سخت جامعه امروز برگزار شده است.

در بخش کارشناسی آلبوم برگزیده موسیقی پاپ «جز عشق نمی‌خواهم» به خوانندگی علیرضا عصار و مؤسسه آوای هنر به عنوان ناشر اهدا شد اما در بخش مردمی آلبوم برگزیده موسیقی پاپ «شانزه لیزه» به خوانندگی فرزاد فرزین و نشر آوای دوران تندیس را دریافت کرد. در بخش آلبوم برگزیده موسیقی نواحی، مقامی و آیینی «نوایی- آن‌دگر ۲» با هنرمندی مرتضی یگانه، مجید یگانه و زنده یاد غلامعلی پورعطایی تندیس طلایی را دریافت کرد. دست اندرکاران آلبوم پس از دریافت این جایزه ضمن قدردانی از انتخاب این آلبوم یاد و خاطره استاد پورعطایی را گرامی داشتند.

محمدرضا درویشی نیز پس از اعلام جوایز این بخش به فرزاد حسنی گفت: در اهدای جوایز این بخش اشتباهی صورت گرفته زیرا موسیقی اقوام ایران دارای تنوع فراوانی است و نمی‌تواند در یک قالب مورد قضاوت قرار گیرد. در ادامه برنامه و در بخش کارشناسی ترانه‌سرای برگزیده تندیس طلایی به زنده‌یاد افشین یداللهی اهدا شد که در این بخش برادر این شاعر و ترانه‌سرای فقید جایزه را دریافت کرد و در بخش کارشناسی ترانه برگزیده، تندیس طلایی جشن به «کجا باید برم» با ترانه و خوانندگی روزبه بمانی اهدا شد.

در بخش کارشناسی آلبوم برگزیده موسیقی تلفیقی تندیس طلایی به آلبوم «بشنو از نو» اثر بهرام دهقانیار و نشر جوان اهدا شد و در بخش مردمی نیز آلبوم برگزیده موسیقی تلفیقی و تجربی «مد و نای» اثر گروه دنگ شو و «کلاغ سفید» گروه دال تندیس طلایی جشنواره را دریافت کردند. در بخش کارشناسی آلبوم برگزیده موسیقی مدرن، کلاسیک و ملل «کوارتت شهرزاد» با هنرمندی شهرداد روحانی و همراهی گروه کوارتت شهرزاد و آلبوم «برای تار و پیانو» با هنرمندی میلاد محمدی و هوشیار خیام آثار برگزیده معرفی شدند. در بخش کارشناسی بهترین تنظیم‌کننده برگزیده موسیقی پاپ، راک و تلفیقی سعید زمانی تندیس طلایی جشن را دریافت کرد. در بخش مردمی قطعه برگزیده موسیقی تلفیقی و تجربی تندیس طلایی جشن به قطعه «باورم کن» به خوانندگی علی زندوکیلی و هنرمندی علیرضا افکاری، سعید زمانی و محمد سعید میرزایی تعلق گرفت. در بخش مردمی آلبوم‌های برگزیده موسیقی معاصر و ارکسترال ایرانی تندیس طلایی به «امشب کنار غزل‌های من بخواب» به هنرمندی فردین خلعتبری، همایون شجریان و افشین یداللهی اهدا شد. در بخش مردمی قطعه برگزیده موسیقی پاپ، قطعات «ماه پیشونی» اثر هوروش بند، «یک لحظه نگاه کن» اثر ماکان بند تندیس طلایی جشن را دریافت کردند. مجمع صنفی تولید کنندگان آثار شنیداری هم تندیس طلایی جایزه بهترین ناشر برگزیده موسیقی را به مؤسسه «پرده هنر موسیقی» به مدیریت امیر عباس ستایشگر اهدا کردند.

امیرعباس ستایشگر بعد از دریافت جایزه خود گفت: من فکر می‌کنم هنرمندان هستند که باید دغدغه‌هایشان را بیان کنند، چون مدیران به هیچ عنوان دغدغه ما را ندارند.امروزه هزاران مکان وجود دارد که بسته‌های موسیقایی خوانندگان مطرح کشورمان را با عنوان سرقت و قاچاق به فروش می‌رسانند و قطعاً خودمان هستیم که می‌توانیم کارهایمان را به سرانجام برسانیم. پس از این بخش نوبت به کنسرت‌ گذار برگزیده رسید که در این بخش تندیس طلایی جشن به انتخاب مجمع صنفی ناشران ایران به مؤسسه «ترانه شرقی» به مدیریت محسن رجب‌پور اهدا شد. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

ندا سیجانی