نویسنده معروف باز هم به سرقت ادبی متهم شد

به گزارش «گاردین»، ماجرای متهم کردن ویلیام شکسپیر ـ شاعر و نمایشنامه‌نویس بزرگ انگلیسی ـ به سرقت Stealing ادبی، تاریخی طولانی دارد. این‌بار چند پژوهشگر با به کار گرفتن نرم‌افزار کپی فایند به منبع اصلی بیش از ۲۰ مونولوگ و بخش‌های نمایشنامه‌های معروف شکسپیر دست پیدا کرده‌اند.
شباهت نمایشنامه‌های او به دست‌نوشته چاپ‌نشده «مباحثه کوتاهی در باب شورش و شورشیان» نوشته جورج نورث ـ از درباریان پایین‌رتبه ملکه الیزابت انگلستان ـ آن‌چنان زیاد است که این کارشناسان احتمال رخ دادن چنین اتفاقی را کمتر از یک در میلیارد دانسته‌اند.
کپی فایند در اصل نرم‌افزاری است که استادان دانشگاه برای چک کردن مقالات دانشجویی و احتمال کپی‌کاری در آن‌ها به کار می‌گیرند. براساس ادعای دنیس مک‌کارتی و ژون اشلوتر، این نرم‌افزار نشان داده بخش‌هایی از «ریچادر سوم»، «مکبث»، «شاه لیر» و «هنری ششم» برگرفته از دست‌نوشته‌های سال ۱۵۷۶ نورث است.
مک‌کارتی سال‌هاست آثار شکسپیر را مورد بررسی قرار داده است. او در مصاحبه‌ای با شبکه نورث همپتون گفت: کتاب جورج نورث بر زبان شکسپیر تأثیر گذاشته، صحنه‌های مختلف آن را شکل داده و تا حدی بر فلسفه کلی آثارش نیز تأثیرگذار بوده است.
این دو در چند نمایشنامه شکسپیر به کلمات و صحنه‌هایی برخوردند که عینا در کار نورث وجود داشت. این شباهت در هیچ یک از آثار انگلیسی نوشته‌شده بین سال‌های ۱۴۷۳ تا ۱۷۰۰ مشاهده نشده است.
برداشت‌های این دو محقق و استاد دانشگاه از کتاب نورث که تا چند روز دیگر از سوی کتابخانه بریتانیا منتشر می‌شود، واکنش‌های متفاوتی را در جامعه فرهنگی در پی داشته است.
جان مولان استاد دانشگاه جهانی لندن در این‌باره گفت: ممکن است شکسپیر این کتاب را خوانده باشد، اما یک کتاب هشت‌جلدی درباره منابع آثار شکسپیر وجود دارد. بررسی این موضوع یک تجربه پاکسازی است؛ وقتی تو به یک نمایشنامه به‌خصوص نگاه می‌کنی، مثلا بخش اول «هنری چهارم»، این اثر ۹ تکه بزرگ از کارهای مختلف را دربردارد. به همه این‌ها منبع گفته می‌شود، یا منابع احتمالی، یا نظایر تاریخی. درجات مختلفی برای منبع بودن وجود دارد.
ویلیام شکسپیر متولد سال ۱۵۶۴ بود. اولین آثار منسوب به او از سال ۱۵۹۲ به دست آمده‌اند. شکسپیر در طول عمر خود ۳۸ نمایشنامه در ژانرهای کمدی، تراژدی، تاریخی و... به نگارش درآورد که از جمله مهمترین آن‌ها می‌توان به «مکبث»، «هملت»، «رویای نیمه‌شب تابستان»، «هنری پنجم»، «طوفان»، «شب دوازدهم» و «اتللو» اشاره کرد.
کلماتی همچون ترور Assassination) ، اعتیاد (Addiction)، بخشنده (Generous) و اتاق‌ خواب (Bedroom) در زبان انگلیسی برای اولین‌بار در آثار این نویسنده دیده شد. «شکسپیر» غیر از نویسندگی، در آثار نمایشی هم بازیگری می‌کرد و در سالن تئاتر گلوب سهامدار بود. او ۲۳ آوریل سال ۱۶۱۶ در سن ۵۲ سالگی درگذشت.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی