از هم اکنون به فکر امتحانات پایان سال باشید
رکنا : موفقیت در امتحانات برای دانش آموزان بسیار مهم است.
به گزارش رکنا ، دانشآموزان عزیز! با رعایت نکاتی که در ذیل میآید یادگیری خود را عمیقتر و دقیقتر از گذشته نموده، با اعتماد به نفس و آرامش و آمادگی مناسب به استقبال امتحانات پایانی بروید.
الف) ایجاد زمینه برای یادگیری بهتر
1ـ تدوین برنامه منظم و دقیق: نظم و برنامهریزی دقیق باعث استفاده بهتر و صحیحتر از اوقات میگردد چنانچه حضرت علی (ع) فرمودند: شما و همه فرزندان و اهل خود و همچنین کسانی که این سخن به آنان میرسد را وصیت میکنم به داشتن تقوای الهی و نظم در امور.(1)
ـ در برنامهریزی خود به مطالعه تدریجی و پیوسته توجه نموده،با توجه به تعداد صفحات هر کتاب درسی ساعات مورد نیاز برای مطالعه آن را مشخص کرده همراه روزهای مورد نظر برای مطالعه، روی کاغذ بنویسید.
ـ در برنامهریزی خود ساعات خاصی از روز را به شروع و پایان مطالعه اختصاص دهید تا به مرور ذهن شما در آن ساعات به مطالعه عادت کند. در این صورت از مطالعه لذت برده، احساس خستگی نخواهید کرد.
2ـ خود را ملزم به رعایت برنامه تدوین شده نمایید و با عواملی که نظم شما را بر هم میزند مقابله کنید پس توجه داشته باشید که رفتوآمدهای فامیلی و دوستانه و برنامههای تلویزیونی و ... مانع مطالعه منظم شما نشود.
3ـ در برنامه تنظیمی خود، حتماً ساعات خواب خود را در نظر بگیرید. بدن شما در شبانهروز حداقل 6 ساعت نیاز به خواب عمیق دارد والا ذهن شما بزودی خسته و فرسوده میشود. بهتر است شبها به موقع بخوابید و صبحها زود از خواب بیدار شوید. اگر به خواب بعد از ظهر عادت دارید، آن را ترک نکنید.
شخصی به پیامبر اسلام (ص) عرض کرد: «من قبلاً حافظهام خوب بود و محفوظات ذهنم زودتر به خاطرم میآمد ولی اکنون دچار فراموشی شدهام.» پیامبر اکرم (ص) فرمود: «شاید عادت داشتهای که هنگام ظهر استراحت کنی و حالا ترکش نمودهای؟» او عرض کرد: «بلی». پیامبر اعظم (ص) فرمود: «استراحت نیمهروز را ترکنکن که انشاءالله حافظهات مانند اولش خواهدشد.» (2)
4ـ در برنامهریزی خود، به تغذیه کم حجم و در عین حال مقوی و مغذی توجه داشته باشید.(3)
ب) زمانهای مناسب برای یادگیری
1ـ بهترین و عالیترین زمان برای مطالعه، اوقات سحر و اول صبح (مابین طلوع فجر و طلوع آفتاب) است. در این موقع فکر و ذهن انسان آمادگی فوقالعادهای برای درک و فهم و حفظ دروس دارد.
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «ساعات اولیه و بامداد روز اوقات مبارک و پربرکتی است. هنگام صبح علم بیاموزید زیرا من از پروردگارم درخواست نمودم که صبحگاهان را لحظات خیر و برکت قرار دهد. (4)
2ـ در طول روز نیز قبل از ظهر زمان مناسبی برای مطالعه دروس فهمیدنی و عصر و قبل از خواب شب زمان مناسبی برای دروس حفظ کردنی است.
3ـ از مطالعه بلافاصله پس از خوردن بپرهیزید زیرا کسالتآور است و ذهن آماده یادگیری نیست.
4 ـ از مطالعه مداوم بیش از 45 دقیقه پرهیز نمایید و حتماً بعد از 30 الی 45 دقیقه مطالعه پیدرپی، 10 الی 15 دقیقه به خود استراحت دهید.
ج) مکان مناسب برای یادگیری
1ـ برای مطالعه حتیالامکان فضای بزرگ و مناسبی را انتخاب کنید. فضای مناسب فضایی است که از نور و اکسیژن کافی برخوردار باشد و از نظر حرارت نیز متعادل باشد.
2ـ اگرچه با تمرین و تلاش میتوان در محیطهای شلوغ و پررفتوآمد نیز تمرکز داشت اما بهتر است برای مطالعه، محیطی ساکت و به دور از رفت و آمدهای دیگران را انتخاب نمایید.
د) بهینهسازی اصل یادگیری
1ـ قبل از شروع به مطالعه، باید خود را کاملاً متوجه موضوع مورد مطالعه نموده،ذهن خود را از مشغلههای دیگر آزاد سازید.
2ـ با ذکر خدا و دعای مطالعه(5) شروع به مطالعه نمایید که «الا بذکرا... تطمئنالقلوب»(6)
3 ـ در یادگیری توجه داشته باشید که مهمترین اصل، فهم مطالب و درک معانی است و قبل از هر چیز باید به دنبال درک مطلب مورد مطالعه بوده، سپس اقدام به حفظ نمودن مطالب و انجام تمرینات مربوطه نمود.
4ـ هنگام مطالعه زیر نکات اصلی و کلیدی خط بکشید. با نگاه مجدد به جملاتی که زیر آن خط کشیده شده است کل مطالب مورد مطالعه را در ذهن مرور کنید.
5 ـ بعد از مطالعه، خلاصه مطالب را نوشته و با رعایت اختصار در نوشتهها سعی کنید ارتباط منطقی بین مطالب درسی را دریابید.
اهمیت نوشتن آموختههای درسی به حدی است که روزی پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «علم و دانش را به بند بکشید!» عرض کردند: «یا رسولا... چگونه علم و دانش را به بند بکشیم؟» پیامبر (ص) فرمود: «با نوشتن»(7)
و امام صادق (ع) فرمودند: «آنچه را میبینید و میشنوید یادداشت کنید زیرا موجب یادگیری بهتر میشود.» (8)
6ـ خلاصهنویسیهای خود را مرور نموده با هر بار خواندن مطالب خلاصه شده، کل مطالب مورد مطالعه را به طور ذهنی برای خود تکرار کنید.
7ـ هرچه تکرار مطالب مورد مطالعه بیشتر باشد،بهتر در ذهن جای میگیرد. ضمن آنکه در تکرار مطالعه مطالب، ایجاد نظم و ارتباط بین آموختهها و چینش آنها در مغز آسانتر صورت میپذیرد و در نتیجه هنگام نیاز به آموختهها،دسترسی به مطالب سریعتر صورت میپذیرد.
در پایان برای همه شما آرزوی توفیق روزافزون داشته و تقاضا میکنیم که به خود بباورانید هر آنچه را توصیه شده میتوانید به خوبی انجام دهید و میتوانید در امتحانات موفق شوید.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
پاورقی:
1ـ نهجالبلاغه نامه 47
2ـ سفینهالبحار
3ـ مشاوره با متخصصین تغذیه پیشنهاد میشود.
4ـ منیهالمرید
5 ـ به مفاتیحالجنان مراجعه شود.
6ـ قرآن مجید
7ـ منیهالمرید
8 ـ منیهالمرید
زیبا زعفری
ارسال نظر