آیا ترامپ برای فرار از استیضاح به سراغ جنگ با ایران یا کره شمالی میرود؟
رکنا : پروفسور فرارو معتقد است درگیری با ایران شرایط داخلی آمریکا را به هم میریزد.
به گزارش رکنا ، خبر کوتاه بود و کمی شوکه کننده؛ ترامپ استیضاح میشود. پس از کش و قوس های فراوان، سرانجام نمایندگان کنگره تصمیم گرفتند که رئیس جمهور جنجالی آمریکا را استیضاح کرده و سرنوشتش را به دست سناتورها بسپارند. در حقیقت، اکثریت اعضای مجلس نمایندگان آمریکا دو اتهام دونالد ترامپ در پرونده اوکراین را وارد دانستند.
با مصوبه مجلس نمایندگان، طرح استیضاح ترامپ برای بررسی نهایی به مجلس سنا سپرده میشود. اکنون باید دوسوم سناتورها علیه ترامپ رای دهند تا او اولین رئیسجمهور آمریکا باشد که توسط سنا عزل میشود. پیش از این یک بار ریچارد نیکسون تا آستانه عزل پیش رفت که البته قبل از رسمی شدن این اتفاق، خود استعفا داد.
با این حال، بسیاری معتقدند سرنوشت ترامپ شبیه نیکسون نخواهد بود؛ چراکه نه اتهام ترامپ در حد واترگیت است و نه در حد نیکسون منفور است. اکنون بیشتر سناتورها از حزب جمهوریخواه هستند و بیشترشان هم تایید کردهاند که از ترامپ حمایت میکنند.
برخی تحلیلگران معتقدند این استیضاح حتی میتواند منجر به افزایش محبوبیت ترامپ هم بشود و به او در شکلگیری کمپین انتخاباتی سال 2020 هم کمک کند.
لیندزی گراهام (سناتور جمهوری خواه) معتقد است؛ نقطه ضعف ترامپ در مورد پسر بایدن میتواند به نقطه قوت او تبدیل شود. این سناتور جمهوریخواه معتقد است پسر بایدن از یک کمپانی گاز مشهور در اوکراین 50هزار دلار گرفته و به همین دلیل، ترامپ از رئیس جمهور اوکراین خواسته که او را اخراج کند. گراهام معتقد است که در صورت به جریان افتادن پرونده آن کسی که ضرر میکند احتمالا جو بایدن خواهد بود(اینجا بخوانید).
در مورد ابعاد، احتمالات و عواقب استیضاح ترامپ مصاحبه ای اختصاصی داشته ایم با پروفسور فرارو. وینسنتو فرارو، تحلیلگر غربی و استاد علوم سیاسی کالج هیلوویکی است که از سال 1976 تدریس را آغاز کرده است. زمینه تخصصی او تغییرات روابط بین المللی از زمان جنگ سرد به بعد است اما تحقیقاتی را هم در زمینه سیاست جهانی، سیاست خارجی آمریکا و اقتصاد بینالمللی دارد. پروفسور فرارو مدتی به عنوان مشاور علمی برای انجمن ملل متحد ایالات متحده و برنامه توسعه سازمان ملل متحد مشغول فعالیت بود.
****
آیا استیضاح ترامپ توسط سنا رای میآورد؟ به نظر شما این استیضاح تا چه حد میتواند قدرت رئیس جمهور آمریکا را در محافل قدرت ایالات متحده کم کند؟
پروفسور فرارو: اولا من گمان میکنم استیضاح به ترامپ و جایگاهش آسیب برساند و بیشتر به ضررش باشد تا به نفعش. اما این تاثیر منفی آنقدرها که گمان میرود نیست. اصولا طرفداران ترامپ افراطی هستند و به همین دلیل، به اتهامات وی اهمیتی نمیدهند و اصلا آنها را توهین به خود و جایگاه رئیس جمهور محبوبشان میدانند.
اما در مورد نتیجه حکم استیضاح، باید بگویم که سنا او را محکوم نخواهد کرد و من فکر می کنم که این خشم و عصبانیت با گذشت زمان از بین برود. برای کسانی که مخالف ترامپ هستند هم چیزی تغییر نمیکند و شواهد تنها چیزی را که قبلاً به آن اعتقاد داشتند تأیید میکند.
البته جایگاه ترامپ و انتخاب مجددش به خیلی چیزها بستگی دارد. او تا ماه ژوئن فرصت دارد. بقای محبوبیت ترامپ و انتخاب مجدد او کاملاً به وضعیت اقتصاد آمریکا بستگی دارد و مسائل دیگر از جمله استیضاح و اینها در مراحل بعدی قرار دارند.
برخی معتقدند ترامپ با استیضاح اتفاقا میتواند محبوبیت بیشتری کسب کند. چرا که بار دیگر میتواند توجه محافل و افراد مختلف را به خود جلب کند. نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا بین استیضاح ترامپ و کمپین انتخاباتی 2020 رابطه ای میبینید؟
پروفسور فرارو: من موافق این نظر نیستم. اصولا خیلی نگران این احتمال (انحراف جریان استیضاح و ربطش به انتخابات) نیستم. آمریکاییهای (طرفدار ترامپ) تقریبا در هر بحران و وضعیتی نشان داده اند که از او حمایت میکنند. البته اصولا جمعیت آمریکاییها واحد نیستند و نمیتوان نظر قطعی در مورد آنها داد اما من بعید میدانم که استیضاح تغییر خاصی در وضعیت انتخابات یا محبوبیت و انزجار از ترامپ بدهد.
به نظر میرسد که ترامپ در شرایط فعلی بسیار عصبانی است. او بارها نشان داده از تعادل فکری برخوردار نیست. آیا ممکن است برای فرار از شرایط استیضاح و بحران داخلی یک بحران خارجی ایجاد کند تا توجهات را از خود دور کند؟ مشهور است که کلینتون در اوج ماجرای استیضاحش، یک بحران خارجی در آفریقا ایجاد کرد تا توجهات را از خود دور کند؟ آیا ترامپ این سیاست را تکرار میکند؟ آیا ممکن است برای فرار از بحران خارجی با ایران جنگ کند یا حداقل درگیریهای محدود نظامی داشته باشد؟
پروفسور فرارو: اگر ترامپ بخواهد یک جنگ یا بحران خارجی ایجاد کند، دو گزینه محتمل دارد: جنگ با ایران و حمله به کره شمالی. در شرایط کنونی، من گمان دارم که کره شمالی هدف و گزینه محتملتری باشد؛ مخصوصا با تهدید اخیر کیم جونگ اون مبنی بر دادن کادوی کریسمس.
اما درگیری با ایران میتواند شرایط داخلی آمریکا را به هم بریزد؛ چرا که ممکن است به تقابل و رودررویی طرفداران ترامپ با مسلمانان و افزایش گرایشات ضداسلامی در داخل خاک آمریکا شود. همچنین آمریکا احتیاج به حمایت شدید عربستان و اسرائیل دارد.
ترامپ بارها نشان داده از جنگ میترسد. جنگ با ایران به شدت ممکن است خونبار و پرتلفات و دامنه دار باشد. به همین دلیل، بعید است ترامپ شخصا وارد چنین ماجراجویی شود. با این حال، نباید از نظر دور داشت که پنتاگون میتواند سناریوهایی بچیند که این احتمال را تغییر دهد. باید صبر کرد و دید که چه میشود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر