هشدارهای مهم در مصرف داروهای ضد اسهال

اسهال مشکل شایع گوارشی است که انواع دارو برای درمان آن وجود دارد.

به گزارش رکنا، اسهال، یعنی مدفوع آبکی باشد و باعث شود که شما سه بار یا بیشتر در روز به دستشویی بروید.

ممکن است دچار گرفتگی شکم شوید یا احساس ناراحتی در معده خود داشته باشید. چند نوع مختلف اسهال وجود دارد:

    اسهال کوتاه مدت یا حاد معمولاً یک یا دو روز ادامه دارد.

    اسهال مزمن به مدت 2-4 هفته ادامه دارد.

    اسهال مداوم تکرار شود، یعنی علائم شما یک ماه یا بیشتر طول می‌کشد.

برخی از علل رایج ایجاد اسهال عبارتند از:

    عفونت‌های ناشی از ویروس‌ها، باکتری‌ها یا انگل‌ها

    داروها، از جمله آنتی بیوتیک

    آلرژی یا حساسیت غذایی

    سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

    بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو

    بیماری سلیاک

اهمیت دانستن علل و انواع اسهال از اینجا مشخص می‌شود که هر نوع داروی ضد اسهال صرفاً کاربرد در درمان اسهال ناشی از یک علت خاص دارد. برای مثال داروی ضد اسهال ناشی از بیماری سیلیاک با اسهال عفونی تفاوت دارد و نباید به جای هم مصرف شوند.

لیست داروهای ضد اسهال

در زیر لیست مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین داروهای ضد اسهال را با توجه به نوع کاربرد و مصرف مشاهده می‌کنید:

قرص دیفنوکسیلات

دیفنوکسیلات یک اپیوئید است که باعث می‌شود حرکات روده و دستگاه گوارش کاهش یافته و موادغذایی مدت بیشتری در دستگاه گوارش باقی بمانند و از این طریق آب و مواد قابل جذب آن‌ها جذب بدن شده و مدفوع سفت‌تر شود. دقت داشته باشید که در موارد اسهال عفونی، اسهال ناشی از بیماری‌های التهابی روده و موارد آلرژیک نباید این دارو مصرف شود.قرص-ضد-اسهال-لوپرامید

قرص ضد اسهال لوپرامید

این دارو گرچه اپیوئید نیست اما به گیرنده های (رسپتورها) اپیوئید وصل می شود. این قرص نیز باعث مهار حرکات دستگاه گوارش  می‌شود و یک ضد اسهال بزرگسالان می‌باشد. در مواردی که علت اسهال درونزاد باشد می‌توان از این قرص برای مهار اسهال استفاده نمود ولی در اسهال عفونی، اسهال ناشی از آنتی‌بیوتیک و اسهال ناشی از بیماری‌های التهابی روده نباید مصرف شود.

قرص ضد اسهال لوپرامید، یک ضد اسهال کارآمد است. اما موارد مصرف آن باید توسط پزشک تشخیص داده شود، در صورت مصرف در اسهال عفونی ممکن است به دلیل اوج گرفتن عفونت روده سوراخ شود و عوارض بسیار سنگینی ایجاد کند.

بیسموت ساب سالیسیلات

بیسموت ساب سالیسیلات برای درمان اسهال، سوزش سر دل و ناراحتی معده در بزرگسالان و کودکان 12 سال و بالاتر استفاده می‌شود. بیسموت ساب سالیسیلات در دسته‌ای از داروها به نام عوامل ضد اسهال قرار دارد. این دارو با کاهش جریان مایعات و الکترولیت‌ها به روده عمل می‌کند، التهاب داخل روده را کاهش می‌دهد و ممکن است ارگانیسم‌هایی را که می‌توانند باعث اسهال شوند را از بین ببرد.

ایلوکسادولین

ایلوکسادولین برای درمان سندرم روده تحریک‌پذیر همراه با اسهال در بزرگسالان استفاده می‌شود. ایلوکسادولین در دسته‌ای از داروها به نام آگونیست‌های گیرنده مو-اپیوئیدی قرار دارد و با کاهش فعالیت روده عمل می‌کند.

ریفاکسیمین

این دارو برای درمان اسهال ناشی از باکتری رایج به نام E. coli (“اسهال مسافرتی”) استفاده می‌شود و یک داروی ضد اسهال بزرگسالان به شمار می‌رود. در صورت تب یا اسهال خونی نباید از ریفاکسیمین استفاده کرد. ریفاکسیمین با توقف رشد باکتری‌ها کار می‌کند. این آنتی بیوتیک فقط عفونت‌های باکتریایی را درمان می‌کند. برای عفونت‌های ویروسی (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا) کارایی ندارد. استفاده از هر آنتی‌بیوتیکی در مواقعی که نیازی به آن نیست، می‌تواند باعث شود که برای عفونت‌های بعدی کارایی نداشته باشد.

ریفاکسیمین همچنین برای درمان سندرم روده تحریک‌پذیر همراه با اسهال استفاده می‌شود. همچنین برای جلوگیری از مشکلات مغزی ناشی از بیماری کبدی (آنسفالوپاتی کبدی) نیز استفاده می‌شود.