سرطان معده چطور به زنان و مردان حمله می کند؟
سلامت رکنا : همه چیز درباره یک سرطان پردردسر به نام سرطان معده را در ادامه بخوانید.
یکی دیگر از سرطانهایی که زنان را درگیر میکند سرطان معده است. البته سرطان معده در مردان شیوع بیشتری دارد اما این موضوع دلیل نمیشود که زنها از این سرطان در امان باشند.
به گزارش رکنا ، آمار سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که مردان دو برابر زنان به این سرطان مبتلا میشوند و سالیانه حدود ۷۲۳ هزار نفر بهخاطر این سرطان جان خود را از دست میدهند. سرطان معده پنجمین سرطان شایع در جهان است و از نظر تعداد مرگومیر در میان سرطانها، سومین سرطان کشنده است. به گفته معاون کل وزارت بهداشت سالانه ۱۱۰ هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا میشوند که سهم مردان ۵۳ درصد و سهم زنان ۴۷ درصد است. شاید برای همین بیشتر از همیشه باید حواسمان به سرطانهای اطرافمان باشد؛ چون سرطان سرطان است و وقتی بخواهد بیاید مرد و زن نمیشناسد. درست مثل سرطان معده که شاید در مردان بیشتر باشد اما زنان زیادی را هم مبتلا میکند.
چه عواملی باعث بروز سرطان معده میشود؟
این عوامل خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهند:
عفونت هلیکوباکتر پیلوری این بیماری تا وقتی باعث زخم معده نشود بیخطر است اما در بعضی افراد ممکن است باعث بروز زخم معده و درنهایت سرطان معده شود.
جنسیت همانطور که گفته شد مردان بیشتر از زنان به این سرطان مبتلا میشوند اما آمار نشان داده زنان زیادی در ایران به این سرطان مبتلا هستند.
شرایط خاص پزشکی بیماریهای دستگاه گوارش. ریفلاکس معده و زخمهای معده.
سیگار کسانی که مدت طولانی در طول عمرشان سیگار کشیدهاند در مقایسه با افراد غیرسیگاری دو برابر بیشتر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
وراثت و سابقه خانوادگی
اگر کسی در فامیل نزدیک خود کسی را داشته باشد که به این بیماری مبتلا شده باشد، بیشتر از بقیه در خطر ابتلا به سرطان معده قرار دارد.
مصرف غذاهای سمی
بعضی از غذاهای مانده و سمی که حاوی قارچ آفلاتوکسین باشد میتواند عامل بروز این بیماری باشد. بعضی از آجیلهای مانده، ادویههای قدیمی و بعضی از غذاهای خشک میتوانند حاوی این قارچ سمی باشند.
مصرف گوشت دودی و نمک سود شده
کسانی که بهطور منظم و مداوم غذاهای پر نمک، گوشت و ماهیهای دودی مصرف میکنند بیشتر از بقیه ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
سن خطر ابتلا به این بیماری از پنجاهوپنجسالگی به بعد به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند.
سابقه داشتن سرطان این بیماری در کسانی که سابقه سرطان دیگری داشتهاند هم بروز پیدا میکند. مثلا مردانی که قبلا سرطان مری یا لنفوم داشتهاند یا زنانی که به سرطان دهانه رحم یا تخمدان مبتلا بودهاند بیشتر از بقیه در خطر ابتلا به سرطان معده هستند.
هیپرتروفی شدید رشد بیش از حد سلولها در چینهای معده.
داشتن زخم معده و بعضی پولیپها
جراحی و برداشتن معده در گذشته
کم شدن اسیدیته معده
سوءتغذیه کسانی که سوءتغذیه دارند هم ممکن است به سرطان معده مبتلا شوند.
گروه خونی
کسانی که گروه خونی شان +A است در جایگاه خطرناکتری نسبت به بقیه افراد قرار دارند.
کمبود ویتامین و پروتئین
کمبود ویتامینهای A ، C و پروتئین هم میتواند یکی از عوامل بروز این سرطان باشد.
مصرف نوشیدنی داغ
نوشیدن چای داغ و قهوه که باعث سوزش معده میشود .
سرطان معده زیر ذرهبین
با تعریف کلی سرطان معده باید گفت بیماریای است که در آن سلولهای سرطانی در معده زیاد میشوند و توده یا زخمی را در معده به وجود میآورند. منشأ این سلولهای سرطانی معمولا از سلولهای مخاط معده هستند و از همین جا داستان شروع میشود.
سرطان معده را با چه نشانههایی میتوان شناخت؟
هر بیماری در روزهای اول علائم و نشانههایی دارد که اگر زود شناخته شود درمان آن راحتتر و زودتر انجام میشود. مثل این نشانهها:
احساس سیری مدام داشتن حتی اگر ساعتها غذا نخورده باشید
مشکل در بلع و قورت دادن غذا
سوزش معده
احساس نفخ بعد از غذا خوردن
معده درد یا درد قفسه سینه
باد کردن شکم
حالت تهوع
استفراغ همراه با خون
این بیماری را چگونه میتوان تشخیص داد؟
برای تشخیص این بیماری ممکن است پزشک متخصص از چند روش استفاده میکند.
آندوسکوپی
آندوسکوپی فوقانی مهمترین و اصلیترین روش تشخیص سرطان معده است. در این روش پزشک یک آندوسکوپ را که یک لوله نازک با منبع نور و یک ویدئوی کوچک است از راه گلو وارد معده بیمار میکند. با این روش پزشک متخصص میتواند پوشش مری، معده و بخش ابتدایی روده کوچک را ببیند.
اگر پزشک مورد مشکوکی ببیند با همان ابزاری که به آندوسکوپ وصل است نمونهبرداری را انجام میدهد. این نمونه به آزمایشگاه فرستاده و مشخص میشود که سلولها سرطانی هستند یا نه.
لاپاروسکوپی
در این روش پزشک متخصص میخواهد درون شکم بیمار را با دقت بررسی کند. بیمار برای لاپاروسکوپی بیهوش میشود و سپس یک لوله لاپاروسکوپ که در نوک آن دوربینی قرار دارد از طریق ایجاد برشی در قسمت پایینی معده وارد آن میشود.
سیتیاسکن و پت اسکن
در این دو روش پزشک متخصص یک مجموعه تصاویر از داخل بدن بیمار تهیه میکند. این تصاویر به سنجش اندازه پیشرفت بیماری کمک میکند. این تصاویر برای انتخاب روش درمانی مناسب به پزشک کمک زیادی میکند.
سرطان معده چگونه درمان میشود؟
پیدا کردن روش درمانی مناسب برای سرطان معده به وضعیت کلی بیمار و شدت بیماری بستگی دارد که ممکن است یکی از روشهای زیر باشد.
جراحی وقتی جراحی انجام میشود یعنی پزشک میخواهد بافت سرطانی را از معده خارج کند که چند نوع دارد:
برداشتن تومور از لایههای داخلی معده: این جراحی در مراحل اولیه سرطان انجام میشود و جراح به کمک آندوسکوپی تومورهای بسیار ریز را از معده بیرون میآورد.
ساب توتال گاسترکتومی معده در این روش بخشی از معده که درگیر تر است برداشته میشود.
توتال گاسترکتومی در این روش کل معده برداشته میشود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی یکی از مهمترین روشهای درمان سرطان است. در این روش به کمک دارو روند تقسیم و تکثیر سلولهای سرطانی متوقف میشود. این داروها سیتوتوکسیک نامیده میشود. وظیفه این داروها این است که در بدن بیمار بچرخد و به سلولهای سرطانی حمله کند و آنها را از بین ببرد.
پرتو درمانی یا رادیو تراپی در این روش پرتوهای انرژی سلولهای سرطانی را هدف میگیرند و از بین میبرند. البته این روش درمانی به دلیل اینکه ممکن است اندامهای نزدیک معده آسیب ببینند کمتر استفاده میشود اما اگر سرطان معده باعث خونریزی و درد شدید شود از پرتو درمانی استفاده میشود.
آیا میتوان از سرطان معده پیشگیری کرد؟
شاید جواب این سوال هنوز مشخص نباشد. چون هنوز دلیل اصلی سرطان معده پیدا نشده است اما متخصصان معتقدند با تغییر سبک زندگی و رعایت بعضی نکات میتوان این بیماری خطرناک را از خود دور کرد. پس به این نکات توجه کنید:
بهتر است دور غذاهای فرآوری شده و نمک سود خط بکشید.
میوهها و سبزیجات تازه همه روز سال پیدا میشوند. محققان معتقدند کسانی که میوه و سبزی میخورند کمتر ا زبقیه به این سرطان مبتلا میشوند.
سیگار اصلا به درد نمی خورد. پس بهتر است نکشید تا ریسک ابتلا به این بیماری هم کم شود. به سیگاریها هم نزدیک نشوید.
اگر بیماری خاص معده دارید مثل زخم معده یا هلیکو باکتر پیلوری حتما مراحل درمان را انجام بدهید.
دردهای معده را جدی بگیرید. استفراغ، مشکل در بلع و تنفس خیلی عادی نیست.
سرطان معده بیشتر در چه سنی رخ میدهد؟
کارشناسان معتقدند سرطان معده از ۵۰ سال به بعد رخ نمایان میکند. سن شیوع این بیماری و افزایش شیب آن از ۶۰ سال به بالاست. بیشترین سن بروز سرطان معده در مردان ایرانی ۶۰ تا ۶۴ است. درحالیکه زنان ایرانی بیشتر در شصتوپنج تا شصتونهسالگی به این بیماری مبتلا میشوند. آمارها نشان میدهد سن بروز سرطان معده در ایران ۱۰ سال جوانتر از دنیاست.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر