غدد بزاقی چه نقشی در بدن دارند؟
رکنا: بزاق با درصد پایین تری از مواد موجود در خون، یکی از مهم ترین محافظان بدن است.
به گزارش رکنا، بزاق نقش های بسیار متنوعی دربدن ایفا می کند که یکی ازمهم ترین آن ها حفاظت ازدندان ، لثه و حفره دهانی است.چهارپروتئین خاص درترشحات بزاقی، نقش کلیدی درمراقبت از دندان ها و لثه دارد. بزاق با چهار پروتئین تخصصی خود به نام های استاتین ، هیستاتین، استارین و پرولین یکی ازمولفه های مهم در پیشگیری ازسرطان دهان و حفره دهانی شناخته می شود. معمولا با کاهش ترشح بزاق و تغییر PH دهان، عفونت های لثه ای و پوسیدگی های دندانی بیشتر نمود پیدا می کند. ادامه مطلب را درباره کارکردهای بزاق و بیماری های غدد بزاقی مطالعه کنید .
دلایل کاهش بزاق
مصرف داروها، پرتو درمانی، شیمی درمانی، اختلالات سیستم بزاقی، افزایش سن و سال و ... باعث کاهش ترشح غدد بزاقی می شود و بیشترین تاثیرات را می تواند روی بر هم خوردگی PH حفره دهانی بگذارد.
تشخیص بیماری
جالب است بدانید مایع بزاق در برخورد با مواد غذایی، ترکیبات متنوعی را ترشح می کند، اختلال در این نوع ترشح
می تواند شامل کاهش یا افزایش ترشح بزاق و نشانه شروع یک بیماری در بدن باشد، این بیماری می تواند از پوسیدگی دندان آغاز شود و تا از کار افتادن سیستم گوارشی نیز پیش برود. با تست بزاق می توانید نشانه های آغاز پوسیدگی را با چند آزمایش ساده متوجه شوید.
کارکردهای متنوع غدد بزاقی
مرطوب کردن حفره دهانی
فضای مرطوب حفره دهانی به جویدن، بلع و صحبت کردن ما کمک می کند.بسیاری از بیماری ها که بر غلظت و ترکیب غدد بزاقی تاثیر می گذارد، باعث مشکلات عدیده ای می شود. غدد بزاقی نقش مهمی در روکش کردن لایه نازک مرطوب برای حفظ قابلیت نرمی و کشسانی بافت های داخل دهان بر عهده دارد.
مبارزه با باکتریها
مایع بزاقی یکی از بهترین محلول های ضد باکتری است که با قارچ و میکروب ها دست و پنجه نرم می کند.
در صورت پارگی، بریدگی و باز شدن رگ های خونی به خصوص در مواردی که فرد در حیطه دندان پزشکی وارد مراحل جراحی یا کشیدن دندان شده، به وجود میآید. غدد بزاقی با پروتئین هایی که درآن محلول است، میتواند انعقاد خون را سرعت ببخشد و در روند بهبود زخم و ترمیم آن نیز بسیار موثر باشد.
بیماری های غدد بزاقی
عفونت باکتریایی
عفونت باکتریایی غده بزاقی بیش ازهمه در غده پاروتید(بناگوشی) رخ میدهد و ممکن است در نتیجه انسداد مجرای این غده ایجاد شود.
عفونت ویروسی
عفونتهای ویروسی مانند اوریون، آنفلوآنزا و سایر ویروسها ممکن است باعث تورم غدد بزاقی شود. تورم غدد پاروتید در دو طرف صورت و به شکل برآمدگی دو طرفه دیده میشود.
سنگ غدد بزاقی
بیماری دیگری که اغلب در سالمندان مشاهده میشود، سنگ غدد بزاقی است. این بیماری خوشخیم است. سنگها معمولا غدد تحت فکی را درگیر میکند. علت خاصی برای این بیماری پیدا نشده ولی احتمال دارد بالا بودن اسیداوریک خون باعث ایجاد سنگ غدد بزاقی شود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر