راهکارهای کلیدی برای رفتار با کودکان بدغذا
رکنا: بیشتر والدین از بیمیلی و کم غذا خوردن کودکان خود در رنج هستند. بیاشتهایی یا بدغذایی کودکان از مشکلات تغذیهای است که باید آن را جدی گرفت، چراکه این معضل در نهایت میتواند به سوءتغذیه منجر شود.
به گزارش رکنا، فاطمه علیزاده متخصص تغذیه بیان کرد: فقط گرسنگی نیست که کودک را به سوی غذا میکشاند یا فقط سیر بودن موجب دوری او از غذا نمیشود. عوامل گوناگونی مانند عادتهای خانواده و آموزشهایی که به کودک داده شده است بر اشتهای او تاثیرگذار است.
وی گفت: استقلالطلبی و رشد ذهنی یکی از شاخصهای اصلی دوران کودکی است که با ایجاد تغییرات شخصیتی در این دوران نسبت به سنین پایینتر همراه است. این مسئله میتواند با ایجاد روحیه استقلالطلبی در کودکان موجب بینظمی در عادات غذایی آنها شود.
علیزاده با بیان اینکه امروزه تغذیه کودک خیلی آسان نیست، افزود: ممکن است کودکان نوپا یا پیشدبستانی دوست داشته باشند یک غذا را سه روز پیاپی بخورند و روز چهارم از خوردن آن خودداری کنند و حتی حاضر به چشیدن آن نشوند یا ناهار نخورند، اما ۱۵ دقیقه بعد درخواست خوردن یک شیرینی کنند، این مسئله نشاندهنده نداشتن یک الگوی غذایی مشخص در این کودکان بوده که به نوعی به دلیل حس استقلالطلبی آنها و میل به انتخاب غذا توسط خود آنهاست.
این متخصص تغذیه ادامه داد: ایجاد شرایط مطبوع و رفتار مناسب مادر هنگام تغذیه کودک بسیار مهم است. والدین باید از دادن بستنی، شیرینی و تنقلات به عنوان پاداش خودداری کنند، به کودک نباید به زور غذا داد، محیط او باید آرام باشد و حواس و توجهش به موضوع دیگری جلب نشود.
وی خاطرنشان کرد: گاهی مادرها اجازه نمیدهند کودکانشان غذای مورد علاقهشان را انتخاب کنند، بهتر است اشتیاق و اشتهای کودک هم در نظر گرفته شود. در عین حال اگر کودک غذایی را دوست نداشت نباید آن را از برنامه غذایی حذف کرد، بلکه میتوان با تغییراتی آن را در فرصتی دیگر امتحان کرد.
علیزاده گفت: در بعضی از شرایط باید به خودداری کردن کودک از غذا خوردن توجه کرد، گاهی جدایی از مادر، بیماریهای عفونی، شب نخوابیدن، نداشتن فعالیت زیاد، گوشهگیری، وسواس بیش از انداره مادران در مورد اینکه کودکان موقع غذا خوردن باید تمیز بمانند و لباسشان کثیف نشود، میتواند در علاقه و اشتهای کودک و امتناع او از غذا خوردن موثر باشد.
وی پیشنهاد داد: باید مادر غذایی را که درست کرده است به مقدار کمی در کنار بشقاب کودک بگذارد و اجازه دهد کودک غذا را بچشد و اگر دوست نداشت، اجازه دهد آن را از دهانش دربیاورد و در کنار بشقابش بگذارد. اگر کودک غذایی را که درست میکنید دوست داشت به عنوان جایزه یک نوع غذای مورد علاقه او در نظر بگیرد، مدت زیادی طول میکشد کودک یاد بگیرد غذای جدید را دوست داشته باشد.
این متخصص تغذیه توضیح داد: در هنگام غذا خوردن صندلی کودک باید ارتفاع مناسبی داشته باشد و بازوهای کودک به طور کامل روی میز قرار بگیرد. قبل از غذا خوردن کودک دستهایش را با صابون بشوید، غذا را در قطعههای کوچک و به اندازه بریده و برای کودک آماده کنید، گوشتها ریز شود و غذاها متنوع، رنگی و جذاب باشند.
علیزاده افزود: در موقع غذا خوردن در کنار کودک بنشینید، چراکه او نیاز دارد مادر از او حمایت کند. از دادن آجیل، شکلات، ذرت بوداده و سبزیهای خام به کودکان زیر سه سال خودداری کنید، زیرا کودک به خوبی نمیتواند بجود و ممکن است او را خفه کند.
وی نان، ماکارونی، رشته، برنج، گوجهفرنگی، هویج، لوبیا سبز، نخودفرنگی، جعفری، کدو، گل کلم، خیار، پرتقال، سیب، هندوانه، گلابی، هلو، موز، انگور، آناناس، زردآلو، آبمیوههای طبیعی، ماست، شیر، کشک، پنیر، دوغ، گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخممرغ، حبوبات پختهشده و مغزها را برای تغذیه کودکان مناسب دانست و گفت: شیرهای بدون چربی و کمچربی برای کودکان یک تا دو سال پیشنهاد نمیشود. کودکان در این سنین برای رشد و تکامل به چربی احتیاج دارند.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: وقتی به کودکان نوپا و کودکان پیشدبستانی در طول روز، وعده اصلی و میانوعده غذایی در زمان منظم داده میشود، آنها بهتر میپذیرند وعدههای اصلی و میانوعده در حدود ۲ تا ۳ ساعت فاصله زمانی داشته باشد همچنین اجازه دهید کودک شما در زمانهای معین غذا بخورد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر