عوارض خطرناک جراحی‌های نامتعارف زیبایی

جراحی پلاستیک / به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ، متاسفانه گروهی از جوان‌ترها برای دیده شدن، بالا بردن اعتمادبه‌نفس یا پذیرفته‌شدن در جمع‌های دوستانه یا به بهانه تغییر کردن هر خطری را به جان می‌خرند. اما نمی‌دانند که گاهی این تصور ذهنی طوری مانند خوره به جان آدم می‌افتد که تا پای مرگ هم پیش می‌رود. جراحی‌هایی که تبدیل به ناهنجاری می‌شوند و برای مقابله با آن‌ها پای قانون و مجازات هم به میان می‌آید.

دکتر کلانتر هرمزی، استاد دانشگاه و فوق‌تخصص جراحی پلاستیک از جراحی نامتعارف زیبایی به خبرنگار اجتماعی رکنا می گوید.

جراحی‌های پرخطر کار پزشک نماهاست

دکتر کلانتر هرمزی درباره این قبیل جراحی‌ها می‌گوید: «ماجرای جراحی‌های نامتعارف و پرخطر شاید به‌تازگی به گوش رسیده باشد اما در اصل موضوع به سال‌ها پیش برمی‌گردد. تقریبا حدود چهار یا پنج سال پیش بود که خبرهایی از جراحی‌های نامتعارف دهان به دهان گشت و سریع‌تر از همه در اخبار پزشکی شنیده شد. جراحی‌های غیرمعمولی که به دست عده‌ای پزشک‌نما انجام می‌گرفت. به نظرم این افراد پزشک‌نما هستند. اگر نه مطمئن باشید هیچ پزشک متعهد و متخصصی حاضر به انجام عمل‌های این‌چنینی نیست و نخواهد بود. پزشک‌نماها همان‌هایی هستند که به هر صورت به‌عنوان تکنسین غیرمتعهد یا دستیاران اتاق عمل همراه پزشکان متخصص جراح زیبایی وارد حیطه عمل شدند و در حاشیه با شکل و فضای جراحی زیبایی آشنا شده و پس از مدتی بدون نظارت شروع به کار می‌کنند. این یک کلاهبرداری و خیانت  پزشکی در حق بیمار است. متاسفانه سال‌هاست که در جراحی پلاستیک غیر از متخصصان این رشته، پزشکان عمومی هم اجازه انجام جراحی دارند. درواقع قانون  منعی برای پزشکان عمومی مبنی بر انجام ندادن جراحی زیبایی وجود ندارد. درصورتی‌که پزشکان عمومی نباید این عمل‌ها را انجام دهند.

جراحی گوش باید لزوم پزشکی داشته باشد

حقیقت این است که تقریبا تمام عمل‌های زیبایی به خواسته بیمار انجام می‌شود و حتی بیشتر آن‌ها لزوم پزشکی و ترمیمی ندارد. درمورد تغییر ظاهر گوش هم به همین صورت است. گوش در صورتی گیرنده مناسب صدا خواهد بود که شکل سالم و طبیعی خود را داشته باشد. در طراحی خداوند هیچ نقصی وجود ندارد، چراکه شکل طبیعی گوش به صورتی است که صداهای گوناگون از جهات مختلف را به درستی تشخیص می‌دهد. برای مثال اگر فردی شما را از پشت صدا بزند شما با گوش سالم به سادگی می‌توانید جهت صدای او را تشخیص دهید. بنابراین به‌واسطه اجزا، چین و فرورفتگی‌هاست که صدا رسا و درست شنیده می‌شود در غیر این صورت با برداشتن بخشی از آن درواقع عمدا رادار خود را از کار انداخته‌اید. ما مراجعانی داریم که گوش آن‌ها به صورت مادرزادی یا بر اثر سانحه آسیب‌دیده و برطرف کردن بدشکلی ظاهری آن نیاز به جراحی زیبایی دارد. حدود 10 عمل جراحی روی گوش فرد انجام می‌گیرد تا شکل آن چیزی شبیه گوش طبیعی شود. در این شرایط چطور می‌شود با یک عمل غیرضروری و نامعقول به‌راحتی یک‌سوم گوش را برداشته تا به اصطلاح عمل گوش الاغی را برای اجابت خواسته فرد انجام داد. در عملی که آسیب جدی به عملکرد شنوایی وارد می‌کند.

ریشه این جراحی‌ها بیماری شخصیتی است

در همه جای دنیا افرادی هستند که تحت‌تاثیر افکار، فرقه‌ و گروه‌هایی خرافی و منحرف یا به دلیل بعضی مشکلات روانی دست به کارهای عجیب‌وغریب می‌زنند. البته در بعضی کشورها مانند کشورهای آفریقایی اعمال تغییرات ظاهری جزئی از رسوم و آداب به حساب می‌آید و گاهی حتی تغییر شکل لب‌ودهان، گوش‌ها و پیرسینگ قسمت‌های مختلف بدن و صورت، دلیل برتری و قدرت فرد محسوب می‌شود اما پیاده کردن این رسوم در فرهنگی که هیچ تشابه و سنخیتی با کشورهای دیگر دنیا ندارد. تصوری غلط و آسیب‌زننده خواهد بود. تداخل فرهنگ درنهایت باعث به هم‌ریختگی ذهنی افراد در جامعه و بیماری می‌شود. از این رو ریشه اصلی اعمال این تغییرات روی سروصورت آشفتگی ذهنی و روانی است تا جایی که ما به مراجعان این‌چنینی توصیه اکید داریم که حتما دلیل این خودآزاری و بیماری را با مراجعه به مشاور و روان‌شناس درمان کنند. درست مانند کسی که دچار فلج دست‌وپا باشد این قضیه هم ارتباط مستقیمی با فلج ذهنی و مغزی فرد متقاضی دارد. کسی که تصور می‌کنند اگر حالت چشم‌هایش را به گربه‌سانان شبیه کند، حتما مورد توجه و تحسین قرار می‌گیرد یا گوش الاغی احساس قدرت و برتری به او می‌دهد، مطمئنا این فرد شخصیت سالمی ندارد.

ضعف بینایی نتیجه تغییر حالت چشم

به گفته دکتر کلانتر هرمزی عمل‌های غیررایج و پرخطر با هزینه کم و مختصری ماده بی‌حسی و تجهیزات اولیه در هر مطبی قابل انجام است اما نتیجه آن را با میلیاردها تومان هزینه نمی‌توان جبران کرد. عمل‌هایی که قطعا در فضاهای غیراستاندارد و ناسالم انجام می‌گیرد.

دکتر ابراهیم عمرانی‌روا، متخصص و جراح چشم هم درباره عوارض عمل‌های نامتعارف پلک فوقانی هشدار داده و می‌گوید: «چشم جزو پرخطرترین اجزای صورت برای انجام جراحی محسوب می‌شود. بنابراین عمل‌هایی مانند چشم مصری یا گربه‌ای به دلیل کشیدگی و برش‌هایی که هنگام عمل روی پلک و اطراف چشم‌های فرد اعمال می‌شود، گودی چشم از حالت طبیعی خارج شده و ضمن تخریب پلک، آسیب جدی به عملکرد بینایی وارد می‌شود. از طرفی هم صدماتی که در ناحیه پیشانی بعد از بالا بردن ابرو و کشش غیرضروری پلک، به چشم وارد می‌کند، عصب‌های مرتبط با چشم فرد را دچار آسیب‌های جبران‌ناپذیری خواهد کرد. به علاوه این‌که جای برش‌هایی هم که روی صورت و اطراف چشم‌ها زده می‌شود از بین رفتنی نیست. از سویی دیگر گاهی برش‌هایی هم در ناحیه رویش مو به پهنای یک تا چهارسانتی‌متر زده می‌شود که همان قسمت دچار کچلی شده و این کچلی هم دائمی است. مطمئن باشید که هیچ گونه پیوند یا جراحی ترمیمی هم تاثیری در برگشت شکل طبیعی چشم‌ها نخواهد داشت. کم یا زیاد برداشتن پوست، عدم تقارن چشم‌ها و عفونت به سرعت خطر خشک شدن قرنیه و ضعف بینایی را برای بیمار در پی خواهد داشت.»

اعمال قانون با حمایت جامعه پزشکی

قانون و مجازاتی که به‌تازگی برای برخورد با این عمل‌های نوظهور تعیین شده است، برای جریحه‌دار نشدن عفت اجتماعی و از ملزومات یک جامعه سالم است. امروزه این عمل‌ها به این شکل و صورت یک ناهنجاری به حساب می‌آید. ما از هزار سال بعد صحبت نمی‌کنیم. آینده‌ای که شاید بعدها این عمل را عادی و حتی پسندیده تلقی کند. آنچه می‌دانیم این است که توقف این جریان تضمین سلامت آینده جامعه است. کارگزاران قانون با تدوین قوانین تازه برای مجازات این عمل‌ها به فکر نجات جان انسان هستند. نمی‌توانید اسم این مقابله را مبارزه با افکار نوطلبی گذاشت. ناپسند بودن این تغییرات نامتعارف ظاهری تهدید خطرناکی برای سلامت فرد خواهد بود. سختگیری درباره پیشگیری و برخورد با عمل‌های نامتعارف چه باعنوان عمل چشم گربه‌ای، گوش الاغی و خفاشی، چه برای کاشت نگین در چشم یا تغییر رنگ آن‌ها از سوی ما پزشکان مورد حمایت است آن هم با استناد علمی که ارتباط مستقیمی با ارتقای سطح آگاهی و سلامت افراد جامعه است.

از ما انکار و از جوان‌ها اصرار

بیشتر مخاطبان عمل‌هایی باعنوان جراحی تغییر فرم چشم و گوش از قشر جوان هستند و دقیقا بنا به اقتضای سنی، پافشاری بیشتری برای اعمال این تغییرات ظاهری دارند اما من بیشتر آن‌ها را از چنین کاری منع می‌کنم و هشدار می‌دهم که قطعا عوارض احتمالی آن بیشتر از تغییری است که انتظار آن را می‌کشند. جراحی زیبایی در نقش یک ناجی نقص‌هایی را که به صورت مادرزادی یا در اثر اتفاق در ظاهر فرد به‌وجود می‌آید، برطرف و بازسازی می‌کند اما مانند یک شمشیر دولبه می‌تواند به همان اندازه خطرناک و آسیب‌رسان باشد. با وجود این از آن‌جا که مردم به‌اندازه کافی از عواقب عمل‌های جراحی زیبایی به‌ویژه از نوع نامتعارف آگاهی ندارند، ما در این ماجرا کننده کار یا همان پزشک متخلف را مقصر اصلی و خطاکار می‌دانیم؛ نه فردی که عمل جراحی روی او انجام می‌شود. گرفتن سلامتی از هر عضوی از بدن، خطای پزشک است. پس پذیرفتن انجام این شکل عمل‌ها جنایت Crime است و جرم Crime محسوب می‌شود.

برتری‌جویی مهم‌ترین دلیل علاقه‌مندان به جراحی‌های نامتعارف

این شکل و شمایل بیشتر به کشورهای آفریقایی و آداب و اعتقادات آن‌ها برمی‌گردد. جایی که روسای قبایل هرچه ظاهری ترسناک و غریب‌تری داشته باشید، از مقبولیت بیشتری در بین مردم عادی برخوردار خواهد بود. در مناطقی که تمدن هنوز راهی به آن‌جا پیدا نکرده، این تغییرات یک امر طبیعی و حتی عرف تلقی می‌شود. به همین خاطر ما شاهد کارهای عجیب‌وغریبی مانند قراردادن فنر در گردن برای دراز شدن گردن یا تغییر شکل گوش و دهان هستیم که فرد برای برتری‌جویی به خودشان صدمه می‌زنند و با کسب برتری این‌گونه به قدرت برسد. گاهی حتی مخابره کردن رفتارهای این‌چنینی در فضای مجازی بدون دانش و آگاهی می‌تواند به کسی که دچار دگرگونی شخصتی و مشکلاتی رفتاری است، این پیغام را بدهد که تغییرات نامتعارف یک امتیاز است و به دیده شدن او کمک می‌کند. سوءبرداشتی که منجر به یک اتفاق تلخ خواهد شد.

تعداد این جراحی‌ها اندک است

در سال جاری درصد نادری از این موارد جراحی‌های نامتعارف صورت گرفته و آن هم به دلیل بالارفتن آگاهی در سطح جامعه است. درنتیجه این‌که امسال برای این‌گونه جراحی‌های غیرقانونی مجازات تعیین شده است به این دلیل است که این اقدام سال‌ها پیش برای بررسی به دست قانونگذاران رسیده است و پس از کارشناسی برای پیشگیری به ماده قانون تازه‌ای از سری قوانین مجازات اسلامی اضافه شده است که هدف اصلی و نهایی آن پیشگیری است. آمار انجام این عمل‌ها کم است اما با وجود این جهت‌دهی مردم برای جراحی بیشتر و اعمال تغییرات عجیب روی صورت و بدن یک محرک قوی و موثر به نام شبکه‌های مجازی و تبلیغات کاذب در صفحات مختلف دارد. فضاهای مجازی به همان اندازه که سرگرم‌کننده و مفید هستند به‌راحتی شما را به دنیای عجیب و ناشناخته‌ای دعوت می‌کنند که تبعات آن گریبان نوجوانان و جوانان را خواهد گرفت. باز کردن فضاهای اطلاعاتی مناسب و آگاهی دادن اهرم بازدارنده خوبی در برابر این‌گونه ناهنجاری‌هاست. امروز خوشبختانه آگاهی و گستردگی اطلاعات با قدرت از این ناملایمات و پدیده‌هایی که برچسب مد و دیده شدن به خود گرفته بود مقابله کرده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.