دردهای لگنی زنان نشانه چه بیماری است؟

دکتر رویا پادمهر، جراح و فلوشیپ زنان، زایمان و لاپاروسکوپی و عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا در تشریح بیماری آندومتریوز به عنوان یکی از مهم‌ترین علل دردهای لگنی گفت: آندومتریوز جزو آن دسته از بیماری‌هایی است که علت اصلی آن شناخته شده نیست و در واقع یک بافت به نام آندومتر در داخل حفره رحم است که جنین بر روی آن رشد می‌کند و در هر قاعدگی تخریب شده و با اتمام خونریزی مجددا رشد می‌کند.

پادمهر همچنین افزود: علت اصلی بیماری آندومتریوز ناشناخته است. بافت آندومتر در بیماران آندومتریوز بطور نابجا در نقاط مختلف لگن و شکم کاشته می‌شود و رشد می‌کند. این بیماری می‌تواند نقاط مختلف لگن و شکم و حتی بافت ریه را درگیر کند. درگیری تخمدان سبب ایجاد کیست شکلاتی یا آندومتریوما می‌شود. درگیری در لیگامانهای نگهدارنده رحمی در پشت رحم و در روده بزرگ و در روی لوله‌های حالب که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل می‌کند، می‌تواند ایجاد شود. این نقاط به دلیل نفوذ عمقی بافت آندومتریوز به زیر چادرینه شکم درگیر آندومتریوز می‌شوند و درد شدید لگنی ایجاد می‌کنند.

وی اولین اقدام در تشخیص آندومتریوز گرفتن شرح حال دقیق از بیماران عنوان کرد و گفت: پرسش در مورد نظم قاعدگی، لکه بینی قبل از قاعدگی، لکه بینی بعد قاعدگی، دردهای لگنی در حول وحوش قاعدگی و شدت آنها، سابقه کیست تخمدانی در خود بیمار و فامیل بیمار مهم است.

عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا، خاطرنشان کرد: واقعیت این است که بیماری آندومتریوز در سنین باروری اتفاق می‌افتد و به هورمون‌های زنان در این سن بستگی دارد. بنابراین به طور عام باید گفت که بیماری از سنین بلوغ شروع می‌شود و به تدریج پیشرفت می‌کند به گونه‌ای که تشخیص این بیماری در همه دنیا ۷ تا ۱۰ سال دیرتر از زمان شروع رشد آن صورت می‌گیرد.

وی در خصوص چگونگی تشخیص و درمان دردهای غیر طبیعی لگنی تشریح کرد: در واقع دردهای شدید لگنی چندین روز قبل و همچنین بعد از شروع قاعدگی در برخی زنان وجود دارد که به آن ها دردهای بیمارگونه می‌گوییم، به ویژه در بیماری آندومتریوز با این دردها مواجه هستیم که معمولا به علت ضایعات عمیق آندومتریوز است که پنج میلی‌متر زیر لایه صفاق که احشا داخلی شکم را پوشانده است قرار گرفته و با نفوذ به این لایه، اعصاب ریشه‌ای لگن را به صورت دائم تحریک می‌کنند و دردهای غیرقابل تحملی را برای بیماران ایجاد می‌کنند. این دردها در مواقعی همچون اجابت مزاج وادرار کردن قبل یا بعد از قاعدگی نیز ایجاد می‌شوند. به همین منظور ما برای تشخیص درست، از بیماران زمان شروع درد و مدت زمان آن را سوال می‌کنیم و عدد درد را در بیمار به دست می‌آوریم.

پادمهر افزود: اگرچه علت آندومتریوز به درستی معلوم نیست اما نداشتن علت به معنای عدم توانایی در درمان نیست و اگر بیماری به موقع تشخیص داده شود درمان پذیر است.

عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا با بیان اینکه درمان بیماری آندومتریوز می‌تواند درمان دارویی یا درمان جراحی باشد، یادآورشد: درمان در هر بیمار با توجه به شرایط همان بیمار انجام می‌شود و نمی‌توان درمان واحدی را برای همه بیماران توصیه کرد. پس از اینکه با شرح حال کامل شک به بیماری آندومتریوز ایجاد شد لازم است یک سونوگرافی داخلی در خانم‌هایی که ازدواج کرده‌اند یا از طریق مقعد در دختر خانم‌ها توسط پزشک Doctor رادیولوژیست و متخصص، تشخیص آندومتریوزانجام شود و سونوگرافی از کلیه نیز باید برای همه بیماران انجام شود. به این ترتیب اعضای درگیر آندومتریوز مشاهده و نقشه بیماری مشخص می‌شود و در این صورت تیم جراحی لاپاروسکوپی آندومتریوز قبل از عمل اطلاعات کاملی از گسترش بیماری دارند. بنابراین کلیه تمهیدات لازم برای عمل جراحی کامل بیماران از قبل فراهم می‌شود.

پادمهر تصریح کرد: موضوع مهم این است که بیمار آندومتریوز باید یک بار عمل شود و عمل وی کامل‌ترین عمل باشد و نحوه انجام عمل جراحی لاپاروسکوپی با تیم جراحی آندومتریوز باشد و عمل جراحی باز در درمان این بیماری جایی ندارد.

وی در ادامه تاکید کرد: درمان آندومتریوز یک درمان فوق تخصصی است به همین علت این درمان چه به صورت دارویی و چه عمل جراحی باید در مراکز تخصصی آندومتریوز انجام شود.

عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا در خصوص بهترین زمان برای درمان بیماری آندومتریوز، تصریح کرد: شروع علائم ابتلا به آندومتریوز معمولا به صورت دردهای قاعدگی بیمارگونه یا ناباروری یا هر دو علامت با هم است. در مورد هر بیمار تصمیم مستقل گرفته می‌شود و ممکن است بیمار تحت درمان دارویی یا جراحی لاپاروسکوپی قرار بگیرد.

وی همچنین متذکر شد: در خصوص شانس بیماری‌های بدخیم در تخمدان، شانس بدخیمی در تخمدان خانم‌های مبتلا به آندومتریوز حدود یک درصد بیشتر از خانم‌های بدون ابتلا به آندومتریوز است.

این جراح و فلوشیپ زنان، زایمان و لاپاروسکوپی، تاکید کرد: هرچند آندومتریوز بر روی شکل و ساختار لگن و لوله‌های رحمی و باروری افراد تاثیر می‌گذارد و بر روی بافت و فولیکول‌های تخمدان تاثیر مخرب دارد اما این به آن معنا نیست که بیماران مبتلا به آندومتریوز لزوما همگی نابارور هستند. ما در فرآیند درمان بیماران آندومتریوز همیشه باروری افراد را در نظر می‌گیریم و حفظ باروری از درمان آندومتریوز جدا نیست. بنابراین در مرکز ناباروری ابن سینا که به صورت تخصصی کلینیک آندومتریوز در آن فعالیت دارد برای درمان در ابتدا حفظ باروری بیمار مدنظر قرار می‌گیرد و پس از آن درمان‌های دارویی یا جراحی توصیه می‌شود.

خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:

حرکت خلاقانه در زدن ضربه ی پنالتی+ فیلم

حمله شوم مردان به باشگاه بدنسازی زنان / در تبریز رخ داد

وحید خزایی دستگیر می شود

نقشه زن موقت برای برج ساز مشهور تهرانی + عکس

بهروز از مرد قصاب فیلم و عکس های وحشتناک گرفت / او عاشق زن قصاب شده بود ! + تصاویر

دختر 21 ساله از پدربزرگش 2 قلو باردار شد + عکس

تجاوز پزشک سرشناس به خانم خبرنگار + عکس

شلیک مرگ به وکیل دادگستری در گردنه نور آباد

سرنوشت تلخ عروس 12 ساله زاهدان / افشین نمی آمد و من عروس پدر شوهرم بودم!

تصادف در جاده شمال راز برادر نماینده زن شورای شهر تهران را برملا کرد

پیشنهاد رشوه ۲۵ بنز به مدیران آموزش و پرورش

ازدواج مجدد با ترانه زندگی ام را سیاه کرد / من و او از دبیرستان عاشق هم بودیم!

رفتار هتاکانه آقای کارگردان در پشت صحنه / بازیگر مشهور زن لو داد + عکس

دختر جودوکار ایران به خاطر حجاب از مبارزه محروم شد + عکس

 

 

وبگردی