حمله پانیک چیست؟

به گزارش خبرنگار رکنا، حملات پانیک (حملات هراس) Panic attacks، احساسات ناگهانی و شدیدی از ترس هستند که باعث علائم جسمی مانند تپش قلب ، تند نفس کشیدن و تعریق می شوند. برخی از افرادی که حملات پانیک را تجربه می کنند، دچار اختلال پانیک می شوند که نوعی اختلال اضطرابی است. درمان و داروها می توانند حملات پانیک و اختلال پانیک را درمان کنند.

حمله پانیک چیست؟

حمله پانیک باعث احساسات ناگهانی و موقتی از ترس و واکنش های جسمی شدید در پاسخ به موقعیت های عادی و غیرتهدیدکننده می شود. در طول یک حمله پانیک، ممکن است زیاد عرق کنید، دچار مشکل در تنفس شوید و احساس کنید قلبتان به شدت می زند. حتی ممکن است فکر کنید که دچار حمله قلبی شده اید.

علائم حمله پانیک چیست؟

حمله پانیک 4

حمله پانیک به طور ناگهانی رخ می دهد. علائم معمولاً ظرف 10 دقیقه پس از شروع به اوج می‌رسند و سپس به سرعت فروکش می کنند. علائم جسمی حمله پانیک شامل موارد زیر می شود:

- درد در قفسه سینه

- تپش شدید قلب

- مشکل در تنفس، مانند تنفس سریع (هیپروِنتیلاسیون)

- لرزش یا تکان خوردن

- احساس سرما

- حالت تهوع

- تعریق

- سوزن سوزن شدن یا بی‌حسی در انگشتان دست یا پا

احساساتی که ممکن است تجربه کنید شامل موارد زیر هستند:

- ترس شدید

- احساس خفگی یا فشار

- ترس از دست دادن کنترل

- احساس این که در شرف مرگ هستید

- احساس عدم واقعیت (دریالیزاسیون) یا جدا شدن از خود (دیپرسونالیزاسیون)

حملات پانیک بسیار ناخوشایند و ترسناک هستند. اگر علائم حمله پانیک را تجربه کرده اید، مهم است که به یک متخصص بهداشت و سلامت مراجعه کنید. آنها می توانند تشخیص رسمی بدهند و اطمینان حاصل کنند که علت زمینه‌ای فیزیکی وجود ندارد.

حمله پانیک چه مدت طول می‌کشد؟

حملات پانیک 1

حملات پانیک معمولا بین 5 تا 20 دقیقه طول می‌کشند، اما برخی افراد گزارش داده‌اند که حملاتشان تا یک ساعت هم ادامه داشته است.

علت حملات پانیک چیست؟

کارشناسان دقیقا نمی دانند چرا برخی افراد حملات پانیک را تجربه می کنند یا به اختلال پانیک مبتلا می‌شوند. مغز و سیستم عصبی شما نقش‌های کلیدی در چگونگی درک و مدیریت ترس و اضطراب ایفا می کنند. پژوهشگران معتقدند که ناهماهنگی در عملکرد آمیگدال، بخشی از مغز که ترس و احساسات دیگر را پردازش می‌کند، ممکن است در ریشه این شرایط باشد. همچنین، تصور می‌شود که عدم تعادل شیمیایی در اسید گاما آمینوبوتیریک (GABA)، کورتیزول و سروتونین نقش مهمی داشته باشد.

عواملی که خطر ابتلا به اختلال پانیک را افزایش می‌دهند شامل:

- سابقه خانوادگی: اختلالات اضطرابی، از جمله اختلال پانیک، معمولا در خانواده ها شایع هستند. اگر یکی از بستگان درجه یک شما (برادران، فرزندان یا والدین) به این بیماری مبتلا باشد، احتمال ابتلا به اختلال پانیک برای شما 40٪ افزایش می یابد.

- شرایط روانی: افرادی که دارای اختلالات اضطرابی، افسردگی یا سایر شرایط روانی هستند، بیشتر در معرض حملات پانیک قرار دارند.

- تجربیات ناخوشایند دوران کودکی: تجربیات ناخوشایند بین سنین 1 تا 17 سال که معمولا شامل رویدادهای آسیب‌زا هستند، می توانند در بروز حملات پانیک و اختلال پانیک نقش داشته باشند.

چه چیزی باعث تحریک حملات پانیک می شود؟

اغلب هیچ محرک خاصی برای حملات پانیک وجود ندارد. اما افرادی که دارای فوبیا هستند، ممکن است با مواجهه با عوامل مرتبط با فوبیا، دچار حمله پانیک شوند. برای مثال، فردی که از سوزن ها ترس شدید دارد، ممکن است هنگام انجام آزمایش خون دچار حمله پانیک شود. برای برخی از افراد، خود ترس از وقوع حمله پانیک کافی است تا یک حمله را تحریک کند.

تشخیص و آزمایش ها؛ حملات پانیک چگونه تشخیص داده می شوند؟

پزشک شما درباره علائم و سابقه پزشکی‌تان سوال می‌پرسد و ممکن است آزمایش‌هایی را برای رد سایر مشکلات جسمی که علائمی مشابه حملات پانیک دارند (مانند بیماری قلبی، بیماری تیروئید و مشکلات تنفسی) انجام دهد.

اگر علت جسمی وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است تشخیص را بر اساس علائم و عوامل خطر انجام دهد.

اختلال پانیک چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشکان می توانند بر اساس معیارهای موجود در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) اختلال پانیک را تشخیص دهند. تشخیص اختلال پانیک زمانی انجام می‌شود که شما دچار حملات پانیک غیرمنتظره و تکراری شوید و بیش از یک ماه به صورت مداوم درباره حملات پانیک یا پیامدهای آن نگران باشید و رفتارتان را به گونه‌ای تغییر دهید که از شرایطی که فکر می‌کنید ممکن است حمله را تحریک کند، اجتناب کنید.

حملات پانیک 2

مدیریت و درمان؛ حملات پانیک و اختلال پانیک چگونه درمان می شوند؟

روان‌درمانی، داروها یا ترکیبی از هر دو می‌توانند در درمان حملات پانیک و اختلال پانیک بسیار موثر باشند. مدت زمانی که به درمان نیاز دارید بستگی به شدت شرایط و نحوه پاسخ دهی شما به درمان دارد.

روان درمانی

روان درمانی (درمان گفت و گویی) مجموعه ای از تکنیک های درمانی است که به فرد کمک می کند احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم خود را شناسایی و تغییر دهد.

انواع خاصی از روان درمانی که می‌توانند در درمان حملات پانیک و اختلال پانیک موثر باشند، شامل موارد زیر هستند:

-درمان شناختی-رفتاری (CBT): در این نوع درمان، شما با یک متخصص سلامت روان، مانند مشاور یا روانشناس، درباره افکار و احساسات خود صحبت می کنید. این متخصص به شناسایی محرک‌های حملات پانیک کمک می‌کند تا بتوانید افکار، رفتارها و واکنش‌های خود را تغییر دهید. با شروع واکنش های متفاوت به محرک‌ها، ممکن است تعداد حملات کاهش یابد و در نهایت متوقف شود.

-درمان مواجهه ای: این روش شامل مواجهه تدریجی و مکرر شما با عوامل محرک حمله پانیک است. با گذشت زمان، یاد می‌گیرید که به جای احساس اضطراب و وحشت، با این موقعیت‌ها راحت‌تر برخورد کنید. در طول این فرآیند، تکنیک های آرامش بخش مانند تمرینات تنفس را یاد خواهیدگرفت تا اضطراب خود را مدیریت کنید.

داروها

داروهایی که می توانند در درمان حملات پانیک و اختلال پانیک کمک کنند شامل موارد زیر هستند:

-داروهای ضدافسردگی: برخی داروهای ضدافسردگی می توانند شدت یا تعداد حملات پانیک را کاهش دهند. پزشکان ممکن است مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRIs) یا مهارکننده های بازجذب سروتونین-نوراپی‌نفرین (SNRIs) را تجویز کنند.

-داروهای ضداضطراب: پزشکان اغلب بنزودیازپین ها را برای درمان و پیشگیری از حملات پانیک تجویز می کنند.

پیشگیری؛ چگونه می‌توانم از حملات پانیک پیشگیری کنم؟

پزشک شما می تواند به شناسایی محرک هایی که باعث حملات پانیک می شوند کمک کند. در طول روان درمانی، شما راهبردهایی برای مدیریت رویدادهای تحریک کننده و پیشگیری از حملات یاد می گیرید. همچنین می توانید با این اقدامات خطر وقوع حمله پانیک را کاهش دهید:

- از کافئین، الکل و سیگار دوری کنید، زیرا می‌توانند حملات پانیک را بدتر کنند.

- به طور منظم ورزش کنید تا به مدیریت استرس و تقویت خلق و خوی خود کمک کنید.

- رژیم غذایی سالمی داشته باشید.

- استرس را به روش‌های سالم مدیریت کنید.

اضطراب از حمله پانیک

تفاوت حمله پانیک و حمله اضطراب چیست؟

تفاوت اصلی این است که حملات اضطراب معمولا توسط عوامل تنش زا تحریک می‌شوند و به تدریج شدت می‌گیرند. در مقابل، حملات پانیک به طور ناگهانی و بدون هشدار اتفاق می افتند.

در جدول زیر، همه آن چیزی که می بایست از حمله پانیک بدانید را مشاهده خواهید کرد:

موضوع توضیحات
حمله پانیک چیست؟ احساسات ناگهانی و شدید از ترس که باعث واکنش‌های جسمی می‌شود. علائم شامل تعریق، تپش قلب، و مشکل در تنفس است.
علائم جسمی حمله پانیک درد قفسه سینه، تپش قلب، مشکل در تنفس (هیپروِنتیلاسیون)، لرزش، احساس سرما، تهوع، تعریق، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن انگشتان.
علائم روانی حمله پانیک ترس شدید، احساس خفگی، ترس از دست دادن کنترل، احساس نزدیک بودن به مرگ، عدم واقعیت (دریالیزاسیون) یا جدا شدن از خود (دیپرسونالیزاسیون).
مدت زمان حمله پانیک معمولا 5 تا 20 دقیقه، اما گاهی تا یک ساعت ادامه دارد.
عوامل خطر ابتلا به اختلال پانیک سابقه خانوادگی، شرایط روانی مانند اضطراب و افسردگی، و تجربیات آسیب‌زای دوران کودکی.
علت حملات پانیک ناشناخته، اما ممکن است به اختلال عملکرد آمیگدال و عدم تعادل شیمیایی در مغز مربوط باشد.
محرک‌های حملات پانیک معمولاً بدون محرک خاص، اما در افراد مبتلا به فوبیا می‌تواند توسط مواجهه با عامل فوبیا ایجاد شود.
روش‌های تشخیصی بررسی علائم و سابقه پزشکی، و آزمایش برای رد مشکلات جسمی مانند بیماری قلبی یا تیروئید.
درمان‌ها روان‌درمانی (از جمله CBT و مواجهه درمانی) و داروها (مانند ضدافسردگی‌ها و ضداضطراب‌ها).
پیشگیری از حمله پانیک اجتناب از کافئین، الکل و سیگار؛ ورزش منظم؛ رژیم غذایی سالم؛ و مدیریت استرس.
تفاوت حمله پانیک و حمله اضطراب حملات اضطراب به تدریج شدت می‌گیرند و معمولاً توسط عوامل تنش‌زا ایجاد می‌شوند، اما حملات پانیک ناگهانی و بدون هشدار اتفاق می‌افتند.

وبگردی