شناسایی طوطی ملنگو یا طوطی سبز
رکنا: طوطی ملنگو پرندهای زیبا از خانواده طوطیسانان است.
به گزارش رکنا، ملنگو یا طوطی سبز یکی از زیباترین انواع پرنده خونگیه و بخاطر رنگ سبز زیبا، اجتماعی بودن و توانایی بالایی که در حرف زدن و تقلید صدای آدما دارن خیلی پرطرفدار و محبوبن. البته نگهداری از این پرنده کار هرکسی نیست و به شرایط خاصی نیاز داره. در این مطلب میخوایم در مورد تاریخچه و نحوه نگهداری طوطی ملنگو صحبت کنیم و ببینیم برای مراقبت از این پرنده زیبا به چه اطلاعاتی نیاز داریم. با ما در ادامه همراه باشید.
تاریخچه طوطی ملنگو | Rose-ringed parakeet
طوطی ملنگو پرندهای زیبا از خانواده طوطیسانانه. در شبه قاره هندوستان خانوادههای اشراف از گذشته این طوطی رو به خاطر توانایی حرف زدن نگهداری میکردن و پرنده خانگی خیلی معروفی در هند بوده.
از دهه ۱۹۲۰ میلادی این طوطی زیبا مورد توجه پرورشدهندههای اروپایی قرار گرفت و خیلی سریع به پرندهای محبوب در سرتاسر جهان تبدیل شد.
جالبه بدونید این طوطیها تا چند دهه پیش در تهران، به ویژه مناطق ییلاقی شمال شهر زندگی میکردن؛ اما متاسفانه ساخت و سازهای بیرویه و تخریب باغها و زیستگاههای طبیعی این پرنده باعث از بین رفتن اونا شد.
امروزه در مناطق جنوبی کشور مثل جزایر قشم و کیش این طوطیها هنوز وجود دارن و به صورت وحشی و آزاد زندگی میکنن.
نامهای دیگر طوطی ملنگو
این طوطی زیبا با اسامی مختلفی در سرتاسر دنیا شناخته میشه. برخی از این نامها عبارتند از:
طوطی سبز، طوطی طوق صورتی، پاراکیت گردن حلقهای هندی، پاراکیت طوق صورتی و طوطی کوچک اسکندر.
انواع طوطی ملنگو
طوطی ملنگو گونههای مختلفی داره که در دو دسته بندی کلی آسیایی و آفریقایی طبقهبندی میشن:
زیرگونه آفریقایی:
طوطی ملنگو آفریقایی
طوطی ملنگو آبسینیان
زیرگونه آسیایی:
طوطی ملنگو هندی
طوطی ملنگو بورآل
در بین این طوطیها، طوطی ملنگو هندی شهرت بیشتری داره و بیشتر به عنوان پرنده خانگی نگهداری میشه.
مشخصات ظاهری و انواع رنگ طوطی ملنگو
با استقبال مردم از نگهداری از این طوطی، رنگهای مختلفی از این پرنده به وجود اومد که باعث جذابیت بیشترش هم شد.
امروزه طوطی ملنگو در رنگهای زرد کمرنگ، انواع طیف رنگ سبز، آبی، سفید و دارچینی وجود داره.
شاید ملنگو آبی یا ملنگو زرد خیلی متفاوتتر و خاصتر باشن؛ اما باید بدونید که رنگ اصلی و رایج این پرنده در طبیعت سبز لیموییه و زیر بالها و دم زرد رنگه و اصلا به همین دلیل هم بهش طوطی سبز گفته میشه.
تفاوت طوطی ملنگو و شاه طوطی
ملنگو تا حد زیادی شبیه به شاه طوطی هست و ممکنه خیلیها این دوتا پرنده رو با هم اشتباه بگیرن.
در واقع، تو ایران دو نوع طوطی سبز خرید و فروش میشه که یکیش ملنگو و اون یکی شاه طوطی یا طوطی اسکندره.
این دو تا پرنده تفاوتهایی در ظاهر و رفتار دارن و برای انتخاب یکیشون و پاسخ به این سوال که طوطی ملنگو بهتره یا شاه طوطی، اول باید ببینید شما چه نوع پرندهای با چه ویژگیهای اخلاقی رو میپسندید.
به طور کلی تفاوت طوطی ملنگو و شاه طوطی عبارتند از:
ملنگو نسبت به شاه طوطی جثه و اندازه کوچکتری داره و حدود ۱۷-۲۰ سانتیمتر کوچکتره.
ملنگو برخلاف شاه طوطی، روی لبه بالهاش لکه سرخ نداره.
از لحاظ رفتاری، شاه طوطی آرامتر، مودبتر و اهلیتره؛ هرچند هردو با تربیت صحیح پرندههای خونگی خوبی میشن.
شاه طوطی کمی خجالتیه و به محیط آروم و ساکت نیاز داره، اما ملنگو خیلی اجتماعیه و اتفاقا از محیطهای شلوغ و معاشرت و سر و صدا خوشش میاد.
هردو پرنده عادت به جیغ زدن ناگهانی دارن، اما شاه طوطی صدای جیغش خیلی بلندتره و تا چند تا خونه اون ورتر هم شنیده میشه!
هم شاه طوطی و هم ملنگو جزء طوطیهای سخنگو هستن اما ملنگو استعداد و توانایی بیشتری در صحبت کردن و تقلید صدا داره.
تعیین جنسیت طوطی ملنگو از روی ظاهر
نکته جالب در مورد طوطی سبز اینه که براساس رنگ پرها و ظاهرش میشه جنسیتش رو تشخیص داد.
پرنده ملنگو نر نوک قرمز پررنگ، لکههای صورت سیاه و سه حلقه رنگی دور گردنشون دارن. حلقه سیاه در حدود سن ۱۸ ماهگی ظاهر میشه و حلقههای آبی و صورتی بعد از سن ۳ سالگی خودشون رو نشون میدن.
طوطی ملنگو ماده هم زیبایی خاص خودش رو داره؛ اما لکههای صورت و حلقههای دور گردن رو نداره. هرچند بعضی از اونا یه نوار رنگی کمرنگ دور گردنشون ممکنه داشته باشن.
طول عمر طوطی ملنگو چقدره؟
این طوطیها در صورتی که ازشون خوب نگهداری بشه بین ۲۰-۳۰ سال عمر میکنن؛ هرچند برخی گونهها تا ۵۰ سال هم ممکنه عمر کنن.
خلق و خو و خصوصیات ملنگوها
طوطیهای ملنگو در طبیعت به صورت گلهای زندگی میکنن و خیلی اجتماعی هستن.
به همین دلیل این پرنده برای خانوادهها گزینه بهتریه تا یک نفر که تنها زندگی میکنه.
این پرنده خیلی باهوش و بازیگوشه و به فعالیت و بازی زیادی در طول روز نیاز داره؛ وگرنه حوصلهش خیلی زود سر میره. طوطی ملنگو نیاز به توجه دائم شما و سایر اعضای خانواده داره و اگه زیاد تنها بمونه یا بهش بیتوجهی بشه دچار انواع مشکلات رفتاری مثل نوک زدن، جویدن و خرابکاری میشه.
اگه به اندازه کافی واسه طوطی سبز وقت بذارید و هرروز بازی و فعالیت کنه پرندهای بسیار دوستداشتنی، وفادار و همراه و همنشین خواهد بود.
این پرنده برخلاف خیلی از طوطیها مثل کاسکو که تنهایی رو ترجیح میدن اصلا پرنده خجالتی نیست و دوست داره با آدما دوست بشه و باهاشون معاشرت کنه.
وضعیت سلامتی و بیماریهای طوطی ملنگو
ملنگوها عموما پرندههای سالمی هستن و بیماریهای زیادی اونا رو تهدید نمیکنه. با این حال، در طول عمر طولانی ملنگو ممکنه با بیماریهایی مواجه بشه.
برخی از بیماریهای رایج طوطی سبز عبارتند از:
پولیوماویروس
پسیتاکوز یا ذات الریه عفونی
عفونت قارچیِ آسپرژیلوز فومی گاتوس
و عفونتهای باکتریایی
همینطور اگه این طوطی اجتماعی زیاد تنها بمونه و افسرده بشه ممکنه دچار انواع مشکلات و اختلالات رفتاری مثل پرکنی بشه.
نگهداری از طوطی ملنگو طوق صورتی
طوطیهای سبز پرندههای حساسی هستن و برای اینکه همیشه شاد و سرحال باشن باید مدت زمانی رو بیرون از قفس مشغول بازی و فعالیت باشن. همینطور به توجه و معاشرت با شما و سایر اعضای خانواده نیاز دارن. در غیر این صورت، طوطی افسرده و غمگین میشه و دچار مشکلات رفتاری متعددی میشه.
طوطی ملنگو هندی قابلیت پرواز خیلی خوبی داره و حتی بعد از چیدن پرهاش هم میتونه پرواز کنه. بنابراین اگه پرندهتون رو بیرون از خونه میبرید حتما از قلاده پرواز استفاده کنید یا توی قفس قرارش بدید تا از فرار کردن و گم شدنش جلوگیری کنید.
این طوطی عاشق بازی کردن با اسباب بازی هم هست و به همین خاطر خوبه که تعداد زیادی اسباب بازی براش تو قفس بذارید تا از لحاظ فیزیکی و ذهنی مشغول و سرگرم باشه.
ویژگیها و ابعاد قفس طوطی سبز یا ملنگو
طوطی سبز اگرچه حثه متوسطی داره اما به خاطر دم بلندی که داره به قفسی نسبتا بزرگتر از سایر پرندهها نیاز داره. اندازه قفس باید به حدی بزرگ باشه که طوطی به راحتی بتونه توش جست و خیز کنه و مخصوصا وقتی شما پیشش نیستید با اسباب بازیهاش بازی کنه.
بهتره قفس رو جایی قرار بدید که بتونه شما و سایر اعضای خانواده رو ببینه و احساس تنهایی نکنه.
البته از اونجایی که این طوطی جثهای نسبتا کوچک داره حواستون باشه که فاصله بین میلهها در حدی نباشه که پرنده بتونه از لابلاش بیرون بیاد و فرار کنه.
ظرف آب و غذای طوطی رو هرروز تمیز کنید. اسباببازیهاش رو هرهفته و کف قفس رو هر ماه تمیز و نظافت کنید.
این طوطیها عاشق حمام کردن هم هستن؛ بنابراین علاوه بر ظرف آب واسه خوردن، یه ظرف آب دیگه هم توی قفسش بذارید هروقت دوست داشت تنی به آب بزنه و خودش رو بشوره.
اسباب بازی های مورد علاقه ملنگو
ملنگوها خیلی شیطون و بازیگوشن و عاشق اسباب بازی هستن. بنابراین خوبه که انواع مختلف اسباب بازی براش تهیه کنید و داخل قفس بذارید. البته این طوطیها باید هرروز مدتی رو هم بیرون از قفس سپری کنن و بازی کنن تا روحیهشون شاد و سرزنده بمونه.
طوطیهای ملنگو از بازیهای معمایی و اسباب بازیهای فکری خیلی خوششون میاد و ساعتها سرگرم میشن.
همینطور این طوطیهای زیبا عاشق اسباببازیهای جویدنی مخصوصا از جنس چوب هستن.
ملنگوها عضلات فک قدرتمندی داره؛ بنابراین به عنوان یه صاحب دوراندیش بهتره انواع اسباب بازیهای جویدنی، نشیمنگاه پرنده و اسباب بازی و سرگرمی در اختیارش قرار بدید. اینطوری طوطی دیگه کاری با وسایل خونه نخواهد داشت و خرابکاری نمیکنه.
طوطی ملنگو چقدر به فعالیت و بازی نیاز داره؟
طوطیها پرندههایی پرانرژی و فعال هستن و نیاز به فعالیت و تخلیه انرژی دارن. بنابراین خوبه که علاوه بر قفس، فضایی امن و مناسب در بیرون از قفس رو برای بازی و فعالیت اونا در نظر بگیرید تا بتونه جست و خیز کنه و بالهاش رو کش و قوس بده.
طوطی ملنگو روزانه حداقل به ۳ ساعت فعالیت و بازی بیرون قفس نیاز داره!
البته لازمه که شما هم بهش توجه کنید و فقط به بیرون آوردنش از قفس اکتفا نکنید. ملنگوها خیلی اجتماعی هستن و به ارتباط برقرار کردن با صاحب و اعضای خانواده نیاز دارن.
پس از فرصت استفاده کنید و هرروز برای طوطی قشنگتون وقت بذارید، باهاش بازی کنید و کلی کلمه و جمله بهش یاد بدید.
توانایی حرف زدن و تقلید صدا
طوطی ملنگو یکی از بهترین و باهوشترین پرندههای سخنگو به حساب میاد اما پرنده های دیگه ای هم هستن که از نظر هوش مثل ملنگو هست. اگر دوست دارین با این طوطی ها آشنا بشین؛ پیشنهاد میکنم مقاله «آشنایی با ۷ طوطی سخنگو» مطالعه کنین.
این طوطی سبز و خوشگل از سن ۸ ماهگی تا ۱ سالگی شروع به حرف زدن میکنه و اگه خوب بهش آموزش داده بشه تا ۲۰۰ کلمه رو هم به راحتی میتونه یاد بگیره و تقلید کنه.
ملنگوها طوطیهای پرحرفی به حساب میان و حرف زدنشون از تقلید آواها و صداها گرفته تا سوت زدن، جیغ زدن و دادن زدن متغیره. مخصوصا صبحها و عصرها خیلی سر و صدا میکنن؛ بنابراین اگه تو آپارتمان زندگی میکنید قبل از نگهداری ملنگو این موضوع رو در نظر داشته باشید.
طوطی سبز به خاطر هوش فوقالعادهای که داره خیلی زود حرف زدن رو یاد میگیره و کلمات مختلفی رو میتونه تقلید کنه. بنابراین مراقب کلماتی که بهش یاد میدید باشید؛ چون مدام اونا رو جلوی همه، حتی مهمونا و غریبهها تکرار میکنه!
آموزش و تربیت طوطی ملنگو برای حرف زدن
بهترین و سادهترین راه برای آموزش حرف به طوطی ملنگو اینه که باهاش حرف بزنید!
این پرنده با دقت به تمام حرفای شما گوش میده و به سرعت میتونه اونا رو تقلید کنه؛ بنابراین وقتی پیش ملنگو هستید مراقب کلماتی که میگید باشید!
هرروز برای طوطیتون وقت بذارید و با لحن مهربون و ملایم باهاش حرف بزنید. اگه کلمه خاصی مدنظرتونه (مثلا سلام، خوبی؟) هی اونو تکرار کنید و اجازه بدید پرنده خوب به لحن و صدای شما گوش بده.
آموزش حرف زدن نیاز به استمرار و تمرین داره و باید چند جلسه کلمات رو باهاش تکرار کنید؛ اما مطمئن باشید که خیلی زود ملنگو کلمات رو یاد میگیره و حرف میزنه.
ملنگو خودش هم دوست داره صداها رو تقلید کنه، اما بهتره هربار که حرف میزنه بهش یه خوراکی خوشمزه بدید و یا با لحن مهربون تشویقیش کنید و بهش بگید: آفرین!
اینطوری انگیزه بیشتری برای یادگیری پیدا میکنه و به حرف زدن و تقلید صداها علاقه بیشتری پیدا میکنه.
غذای طوطی ملنگو
غذای طوطی ملنگو در طبیعت طیف متنوعی از میوهها، سبزیجات، مغزیجات، توتها و دانهها رو شامل میشه. اونا همینطور از خوردن شیره گلها و حتی خود گلها هم لذت میبرن.
در مورد طوطی ملنگو خانگی خیلیها معتقدن غذای خشک یا پلت های مخصوص بهترین رژیم غذایی برای اوناست؛ اما خوبه که غذاهای متنوعی هم در اختیارش قرار بدید.
انواع برگها و سبزیجات سبز و میوهها برای تامین نیازهای تغذیهای طوطی مفید و ضروریه و طوطی هم از خوردنشون لذت میبره.
میوههایی مثل سیب، پرتقال، موز، انگور (بدون هسته)، ملون، توت فرنگی، انبه و … رو میتونید به ملنگو بدید.
همینطور سبزیجاتی مثل ذرت، اسفناج، لوبیاجات، نخودفرنگی، کاهو، کرفس و جوانهها هم برای طوطی سبز مفید و بیضرر هستن.
مواد غذایی پخته مثل لوبیاجات، غلات، برنج و کمی مرغ پخته هم میتونه هرازگاهی جزء رژیم غذایی طوطی باشه.
توجه مهم: حواستون باشه که آووکادو، شکلات، نمک و غذاهای چرب و پرادویه و الکل برای طوطی ملنگو سمی و خطرناک هستن!
چگونه طوطی ملنگو را دستی کنیم؟
اگه تازه یه ملنگو سبز و خوشگل به خونه آوردید باید کم کم طوطیتون رو دستی کنید تا به شما عادت کنه. البته برای اینکار باید کمی صبور باشید؛ چون طوطی تازه وارده محیط غریبه و ناآشنا شده و ممکنه عادت کردنش به خونه و شما کمی طول بکشه. اما این طوطیها خیلی اجتماعیه؛ پس خیلی زود باهاتون دوست میشن و از سر و کولتون بالا میرن.
چطور به طوطی ملنگوم یاد بدم روی دستم وایسه؟
وقتی حس کردید که طوطی در کنار شما احساس راحتی میکنه وقتشه آموزشش رو شروع کنید. یه تکه چوب زیر شکمش بگیرید و ازش بخواید روی چوب بیاد. اصلا دستتون رو جلو نبرید تا طوطی نترسه.
بارها این تمرین رو انجام بدید تا طوطی خیلی راحت روی چوب بیاد و بایسته. بعد کم کم دستتون رو جلوتر ببرید و هربار کمی انگشتاتون رو به پرنده نزدیک کنید تا وقتی که در انتها، طوطی بدون ترس و نگرانی از روی چوب روی انگشتاتون بیاد و بایسته.
قیمت طوطی ملنگو چقدره؟
طوطی ملنگو بسته به رنگش ممکنه قیمتهای متفاوتی داشته باشه و رنگهای کمیاب مثل آبی و زرد قیمت بیشتری میتونن داشته باشن.
آیا طوطی ملنگو مناسب سبک زندگی منه؟
ملنگوها اجتماعی هستن و اصلا از تنها موندن خوششون نمیاد. این طوطیها در روز به ۲-۳ ساعت بازی و فعالیت خارج از قفس نیاز دارن. اگه وقت و انرژی کافی برای این طوطی باهوش و بازیگوش دارید پس ملنگو همراهی دوست داشتنی و دلنشین برای شما خواهد بود.
ملنگوها به معاشرت با شما نیاز دارن و هرچقدر خونه تعداد اعضای خانواده بیشتر باشه خوشحالترن. بنابراین طوطی ملنگو برای خانوادهها مناسبتره تا برای یک نفر که تنها زندگی میکنه.
توجه:
ملنگوها حدود ۲۰-۳۰ سال عمر میکنن و به صاحبشون خیلی وابسته میشن؛ بنابراین نگهداری از طوطی سبز به تعهد طولانی مدت و ۲۰ ساله است و از لحاظ اخلاقی درست نیست بعد از چند سال اونا رو فرد دیگهای بدید یا بدتر از همه تو طبیعت ولشون کنید!
زهرا مظاهری
ارسال نظر