گذشته مریخ زیر ذرهبین ناسا؛ آیا این سیاره زمانی گرم و مرطوب بود؟
رکنا: کشف ماده معدنی سیدریت توسط مریخنورد «کنجکاوی» شواهد تازهای از گذشته گرم و مرطوب مریخ، شامل دریاچهها و رودخانهها، ارائه میدهد و امیدها برای کشف شرایط مناسب حیات میکروبی در این سیاره را افزایش داده است.

به گزارش رکنا، کشف ماده معدنی سیدریت در سطح مریخ اطلاعات جدیدی را درباره گذشته این سیاره ارائه داده است. این یافته مریخنورد ناسا، تصویر متفاوتی از دوران قدیمی مریخ به نمایش میگذارد؛ زمانی که به نظر میرسد این سیاره دارای محیطی با رودخانهها، دریاچهها و امکان حضور حیات میکروبی بوده است.
یافتههای مریخنورد «کنجکاوی»
مریخ نورد کنجکاوی که در سال ۲۰۱۲ در سطح مریخ مستقر شد، وظیفه بررسی قابلیت سکونت سیاره را بر عهده دارد. این مریخنورد در تحقیقات خود موفق شد ماده معدنی سیدریت را در سه نمونه سنگ حفاریشده واقع در دهانه گیل پیدا کند. دهانه گیل، یک منطقه ناشی از برخورد شهابسنگ است که در مرکز آن کوهی با ویژگیهای خاص قرار دارد.
اهمیت کربنات آهن در تاریخ مریخ
سیدریت نوعی کربنات آهن است که وجود آن در سنگهای رسوبی میلیاردها ساله مریخی، شواهدی از جوی متراکم و سرشار از دیاکسید کربن را ارائه میدهد. این گاز، از طریق اثر گلخانهای، شرایطی مناسب برای تشکیل آب مایع بر سطح سیاره فراهم کرده است. این یافته جدید، نظریه پیشین در مورد سابقه آب روان در مریخ را تقویت میکند.
تغییرات ژرف در جو مریخ
پیش از این شواهد اندکی از دیاکسید کربن گسترده در مریخ یافت شده بود. یکی از فرضیات مطرحشده این است که جو مریخ در گذشته ضخیم، اما به دلایلی به مرور نازک شده و بخشی از دیاکسید کربن موجود در آن، وارد سنگهای معدنی پوسته مریخ شده است.
تقویت فرضیهها بر اساس نمونههای جدید
نمونههای تازهای که با حفاری ۳ تا ۴ سانتیمتری توسط مریخنورد «کنجکاوی» به دست آمده، این فرضیه را مستحکمتر کرده است. بررسیهای انجامشده با ابزارهای پیشرفته نشان داده که میزان سیدریت در این نمونهها به ۱۰.۵ درصد وزنی میرسد.
بنجامین توتولو، ژئوشیمیدان دانشگاه کلگری، که رهبری این پژوهش را بر عهده داشته، تاکید میکند که عدم یافتههای گسترده از مواد معدنی کربناتی پیش از این، یکی از معماهای مطالعه تاریخ مریخی محسوب میشد.
سرنخهای جدید درباره چرخه کربن مریخ
سنگهای رسوبی موجود در دهانه گیل، که حدود ۳.۵ میلیارد سال پیش در دوران حضور دریاچههای باستانی تشکیل شدهاند، اطلاعات مهمی را ارائه میدهند. بررسی دانشمندان بیانگر این است که چرخه کربن در مریخ به نوعی نامتوازن بوده است. یعنی دیاکسید کربن ذخیرهشده در سنگها، توان بازگشت به جو را نداشته است.
تغییرات اقلیمی مریخ؛ یک فاجعه زیستمحیطی
ادوین کایت، دانشمند سیارهای دانشگاه شیکاگو، تغییر وضعیت مریخ از سیارهای قابل سکونت به یک جهان خشک و بدون حیات را یک فاجعه زیستمحیطی شناختهشده دانسته است. او معتقد است کشف منابع قابلتوجه کربن در سطح این سیاره میتواند اطلاعات ارزشمندی درباره گذشته مریخ و سرنوشت شیمیایی آن ارائه دهد.
به گفته توتولو: «اکنون مدلهای مربوط به اقلیمشناسی مریخ میتوانند از یافتههای تازه استفاده کرده و تاثیر چرخه کربن مریخ بر تاریخ سکونتپذیری آن را دقیقتر تحلیل کنند.»
-
نجات جان 26 قوچ و میش وحشی توسط مردم در هرمزگان
ارسال نظر