زیر کلاه چه خبر است؟ روایتهایی متفاوت و جذاب
رکنا: قدیمیترین کلاهفروشی تهران با بیش از نیم قرن سابقه همچنان در خیابان خاطرهانگیز لالهزار به فعالیت خود ادامه میدهد و ردپایی از اصالت و تاریخ این خیابان را زنده نگه داشته است.

به گزارش رکنا، روزنامه ایران در گزارشی به معرفی قدیمیترین مغازه تولید کلاه در تهران پرداخته و ما را با داستانها و خاطرات این مکان تاریخی آشنا میکند:
لالهزار؛ خیابان خاطرهها
تهران سالهاست که نام لالهزار را با خود به یدک میکشد؛ خیابانی مشهور که در گذشته با سنگفرشهای خیس و چراغهای نئونش دل هر رهگذری را میبرد. مردانی با کلاههای شاپو و ظاهر آراسته که گاهی برای سلامی کلاه از سر برمیداشتند، روح این خیابان را به دنیا نشان میدادند. هرچند این صحنهها امروز دیگر کمتر به چشم میخورند.
تولیدکنندگان ریشهدار در خیابانهای تهران
لالهزار خانه مزوندارها و تولیدکنندگان مشهور بود که کلاههای خاصی دستدوز میکردند. اما امروز شاید تعداد انگشت شماری از آن نسل باقی مانده باشند. جلال رحمتاللهی یکی از همین افراد است. کسی که با گذشت بیش از نیم قرن، همچنان مغازه کلاهفروشیاش را زنده نگه داشته و در این زمینه پیشینهای ارزشمند دارد.
میراث تاریخی مغازه فردوسی
امروز مغازه فردوسی همچون قطعهای گمشده از تاریخ است که تاریخچهای ۶۰ ساله را روایت میکند. این مکان، کلاههایی با مدلهای متعدد مثل شاپو، نقابدار، ملوانی و روسی را ارائه میدهد و هر کدام از آنها خاطراتی زنده میکنند. جلال درباره تغییرات در حرفهشان میگوید: «در گذشته بیش از ۱۰۰ مغازه کلاهدوزی در این خیابان فعالیت میکردند، ولی امروز فقط سه مغازه باقی مانده است.»
کلاه؛ روایت زندگی مردان قدیم
جلال رحمتاللهی، که از دوران نوجوانی در حرفه کلاهدوزی فعالیت کرده است، میگوید: «کلاه شخصیت مردان قدیم بود و کلاههای پوستی ارزش بالایی داشتند.» او توضیح میدهد که در گذشته افراد متخصص و اعیان کلاههای خاصی مثل کلاههای پوستی بر سر میگذاشتند که گاه قیمتی معادل خرید یک خانه داشت.
خاطراتی از مشاهیر
این مغازه تاریخ زندهای از مشاهیر دارد؛ از جلال آل احمد گرفته تا محمدعلی فردین، جمشید مشایخی ، و حتی بازیگران جوان امروزی همچون شقایق فراهانی. این هنرمندان برای فیلمها و سریالهایشان کلاههای خاصی خریداری میکردند. جلال از این روزها بهعنوان روزهای پر رونق یاد میکند، ولی اکنون شکایت از رکود کسب و کار دارد.
اقتصاد مغازهای در تغییر
رحمتاللهی با نگرانی از وضعیت موجود میگوید: «در گذشته تعداد کارگرانم زیاد بود و رونق کسب و کار همهگیر بود، اما اکنون نه درآمد برای خودم کافی است و نه حمایت، و بیشتر مغازههای کلاهفروشی به کارهای دیگر تغییر مسیر دادهاند.» با وجود همه این مشکلات، او همچنان به میراث پدریاش وفادار است.
مغازه کوچک اما پر از خاطرات رحمتاللهی، یک روایت واقعی از تاریخ کلاه در ایران است که همچنان پا بر جا مانده و به مشتریانی که خاطرات گذشته را میجویند، خدمات میدهد.
-
فیلم/آواز احساسی؛ پسر خوشتیپ وسط فروشگاه شروع کرد خوندن مردم خرید رو ول کردن دورش غلغله شد
ارسال نظر