فرق نخود و لپه در چیست؟ / خواص لپه

به گزارش رکنا، آیا لپه فرآورده ای از نخود است؟ بهترین نوع لپه چگونه تولید می شود؟ در ظاهر ممکن است پاسخ دادن به این سوال بسیار ساده باشد اما این را بدانید که خیلی از مردم پاسخ آن را نمی دانند.

این در حالی است که لپه یکی از اساسی ترین مواد غذایی در فهرست غذایی ما ایرانیان است. به همین روی در این مطلب به سوالاتی از این دست پاسخ می دهیم. با ما همراه شوید .

فرق نخود و لپه

نخود و لپه هر دو از خانواده حبوبات هستند. این دو محصول بسیار پر مصرف می باشند. تقریبا همه ما با نخود آشنا هستیم و می دانیم که دارای سایزهای مختلفی است اما فرق نخود و لپه در چیست؟

دانه نخود به رنگ سفید، کرمی رنگ، زرد، قرمز قهوه ای و یا سیاه است. سطح دانه در بعضی ارقام صاف و در برخی دیگر چروکیده است.

وزن یکصد دانه آن بین 9 تا 40 گرم متغیر بوده و هرچه رنگ بذر روشن تر باشد وزن آن بیشتر است.

اما لپه فرآورده ای از نخود می باشد. البته نمی توان هر نخودی را به لپه تبدیل کرد و این کار قواعد خاص خود را دارد.

لپه فرآورده ای از نخود

در انواع نخودی که تولید می شود، نمونه ای وجود دارد که به آن نخود لپه می گویند. نخود لپه دانه های بسیار ریزی دارد و به راحتی می توان آن را لپه نمود.

در نتیجه لپه همان نخود لپه است که پس از گذراندن مراحل تولید به لپه تبدیل می شود.

بهترین نوع لپه

در کارخانه های لپه سازی ایران، نمونه های مختلفی تولید می شود. برخی از این نمونه ها، نخود لپه آن از مزارع داخلی برداشت می شود و بسیاری دیگر از آن ها از کشورهایی همچون استرالیا، اتیوپی و تانزانیا به کشور وارد شده و در کارخانه های لپه سازی که عمدتا در آذرشهر وجود دارند به لپه تبدیل می شوند.

از نظر کیفی هر کدام از آن ها با یکدیگر متفاوت بوده و حتی ظاهر آن ها با همدیگر فرق دارد. بهترین نوع لپه موجود در ایران را می توان لپه ایرانی دانست. زیرا علاوه بر ظاهر آن، کیفیت بسیار بالایی نیز دارد.

تفاوت لپه و نخود

بنابراین همانطور که در بالا گفته شد لپه یکی از انواع حبوبات و از خانواده نخود می باشد و در بین سایر حبوبات ارزش غذایی بالایی دارد و می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت باشد.

لپه علاوه بر پروتئین، حاوی نشاسته هم می باشد. بدین ترتیب هم پروتئین بدن و هم انرژی مورد نیاز بدن را تامین می کند.

به طور کلی لپه ارزش غذایی بالایی دارد و هر واحد غذایی آن (یک فنجان لپه نپخته برابر با یک واحد می باشد) برابر با یک واحد گوشت (90 گرم) است. در واقع ارزش غذایی هر نوع حبوباتی به میزان پروتئین موجود در آن بستگی دارد.

لپه برای کودکان، سالمندان و کسانی که سوء تغذیه دارند، بسیار مناسب است. 22 گرم پروتئین در هر 100 گرم لپه وجود دارد.

بنابراین افرادی که گوشت مصرف نمی کنند بهتر است از لپه استفاده نمایند. لپه حاوی مواد مغذی مثل ویتامین های B1، B6 و اسید فولیک می باشد.

اگر لپه خیلی پخته شود، ویتامبن های گروه B آن از بین خواهند رفت زیرا این ویتامین ها در برابر حرارت پایدار نیستند.

یکی از مزایا و خواص لپه این است که جزء منابع گیاهی حاوی کلسیم می باشد. در هر 100 گرم لپه، حدود 60 میلی گرم ماده مغذی کلسیم وجود دارد.

با اینکه کلسیم گیاهی نسبت به کلسیم حیوانی جذب کمتری دارد اما برای افرادی که لبنبات و شیر مصرف نمی کنند، مناسب است.

یکی از خواص لپه همچون خواص ماش کاهش چربی خون و در نتیجه کاهش انواع بیماری های قلبی و عروقی می باشد که این امر به دلیل مقادیر بالای فیبر موجود در لپه است.

لپه منبع غنی از پتاسیم می باشد و این ماده فشارخون را تنظیم می کندد. درنتیجه از ابتلا به بیماری های قلبی پیشگیری می کند. هر واحد غذایی لپه حاوی 710 میلی گرم ماده پتاسیم می باشد.

سدیم موجود در لپه نیز بسیار کم است بنابراین مصرف این گیاه دو لپه ای به افرادی که فشار خون دارند، توصیه می شود.

همچنین آنتی اکسیدان های موجود در لپه نیز فشارخون بالا را تنظیم می کنند. این امر نیز از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری می کند. مانع از تجمع پلاک و چربی در رگ های خونی که منجر به سلامت قلب می شود، از دیگر خواص دارویی لپه می باشد.

لپه یکی از منابع خوب آهن به شمار می آید و برای افرادی که مبتلا به کم خونی هستند، مناسب و مفید است. مصرف هر واحد لپه حدود 14 درصد آهن روزانه بدن را تامین می کند.

لپه، محصول فرآوری شده از نخود ریزی است که به آن نخود لپه می گویند. در کارخانه های لپه سازی نخود به روش صنعتی و حتی سنتی به دو نیم تقسیم شده و به لپه تبدیل می گردد.

در واقع لپه تمامی خواص نخود را داراست. نخود و لپه در قیمت با یکدیگر متفاوت هستند.

تفاوت نخود و لپه در قیمت

قیمت نخود : قیمت نخود با سایز و کیفیت آن رابطه مستقیم دارد.

قیمت لپه: قیمت لپه با سایز آن رابطه عکس و با خوش پختی آن رابطه مستقیم دارد.