آزار شیطانی پسران  خطرناکتر از آزار به دختران؟! / سکوت های ویرانگر! + جزییات

در سال های اخیر شاهد موج های متعددی از افشاگری زنان علیه تعرض بوده ایم اما هیچ گاه شاهد افشاگری مردان علیه این موضوع نبوده ایم. این سکوت در حالی است که موارد تعرض به پسران و مردها آمار کمی ندارد . اما چرا مردها از تعرض و تجاوزی که به آنها می شود صحبت نمی کنند؟ جامعه شناس و پژوهشگر مطالعات اجتماعی پاسخ می دهد.

تجاوز / به اعتقاد نیره توکلی، جامعه شناس و پژوهشگر مطالعات اجتماعی، فرهنگ مردسالار امکان طرح مساله تعرض و تجاوز را از مردان آسیب دیده می گیرد.

او همچنین معتقد است طرح نشدن مساله تعرض و تجاوز، خشونت را به قربانی آموزش می دهد و باعث تداوم چرخه خشونت می شود.

نیره توکلی

نیره توکلی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا، گفت: در دنیای معاصر همانطور که استفاده ابزاری از بدن زن ها و تعرض و تجاوز به آنها وجود دارد، تعرض به پسرها و مردان، و فحشای مردانه هم وجود دارد. تجاوز به پسربچه ها و مردان، هم در جوامع غربی و هم در جوامع بسته یک تابوی بزرگ است. یعنی اگر امکان طرح مساله و شکایت برای زن ها اندک است و آسیب پذیرند، مردان هم بسیار آسیب پذیرند. ملامت قربانی و مقصر دانستن او، آسیب پذیری زنان را مضاعف می کند اما  این ملامت قربانی در مورد مردها هم وجود دارد.

انکار تعرض به مردان

وی اظهار داشت: در زمینه تعرض به مردها و پسربچه های بی پناه، تابوهایی در مورد تصویر مردانگی وجود دارد که می گوید مطرح کردنش به وجهه مردان آسیب می زند. از طرف دیگر این مساله انکار می شود و معمولا عده ای به جای حل مساله، می خواهند صورت مساله را پاک کنند و در نتیجه حمایتی از فر آسیب دیده نمی شود.

چرا مردان کمتر جرات افشاگری دارند؟

توکلی در پاسخ به این سوال که چرا مردها جرات افشاگری ندارند، گفت: در فرهنگ مرد سالار تصویری از مرد استاندارد و بی نقص ارائه شده که در آن مردها شجاع و قوی هستند و گریه نمی کنند. این تصویر به ضرر مردها تمام می شود. در تصویر کلیشه ای از مرد بی نقص، مردی که از ظلمی که به او شده صحبت کند، امکان دفاع از خودش را نداشته باشد، خشن نباشد یا حتی دردهایش را به اشتراک بگذارد، اصلا مرد نیست.

مردها به طور مضاعف از تعرض آسیب می بینند

وی افزود: همین تصویر کلیشه ای، که البته مساله ای جهانی است، آسیب دیدن از تعرض را در میان مردها مضاعف می کند.

مشکل اصلی، فرهنگ مردسالار است

این دکترای جامعه شناسی در توضیح مسائلی که فرهنگ مردسالار ایجاد می کند، تاکید کرد: مشکل اصلی همان فرهنگ مرد سالار است. همانقدر که این فرهنگ به زن ها ظلم می کند، به مردها هم ظلم می کند. در این فرهنگ اگر به مرد ایده آل و بی نقص ظلم شود، خود مرد ضعیف در نظر گرفته می شود و انگار دیگر مرد نیست. باید این تصویر کلیشه ای از بین برود و فهمیده شود که انسان ها از نظر سنی، جنسی، جسمی، طبقاتی، مالی و اجتماعی در موقعیت های برابر نیستند و در موقعیت هایی قرار می گیرد که ربطی به مرد یا زن بودنشان ندارد.

مردان به فکر حمایت از مردان آسیب دیده نیستند

او در پاسخ به این سوال خبرنگار اجتماعی رکنا، که چرا فعال اجتماعی برای کمک به مردان آسیب دیده  نداریم، گفت: هرکسی از هر پایگاهی که هست، خودش باید تشکیلات مربوط به پایگاهش را راه اندازی کند. این حرف درست است که وقتی می خواهیم در مقابل ظلم بایستیم، باید در مقابل همه ظلم ها بایستیم ولی باید نمایندگانی از همان آدم هایی که ستم به آنها روا شده هم وجود داشته باشد. باید جرات و شهامت ایجاد تشکیلات خود را داشته باشند. فعالان زن در مورد این مسائل صحبت می کنند اما هیچگاه نمی بینیم که مردان تشکیلاتی برای صحبت در مورد ظلم های جامعه پدرسالار به آنها داشته باشند.

امتیازهای مرد بودن، چشم مردها را به روی ظلم های روا شده در حقشان می بندد

نیره توکلی افزود: در نتیجه در مجموع مردان راضی اند و اگر راضی نبودند حتما تشکل های خود را ایجاد می کردند. دلیل این رضایت هم امتیازهایی است که به مردان استاندارد در جامعه مردسالار داده می شود و چشمشان را از ظلمی که به خودشان می شود می بندد. بنابراین مشکل اصلی دیدگاه هایی است که آدم ها را نسبت حقوق و منافع واقعی شان کور می کند.

نباید زمان طرح مساله از دست برود

این پژوهشگر مطالعات اجتماعی در توضیح چگونگی پیگیری موضوع توسط آسیب دیده ها، اظهار داشت: متاسفانه حتی در صورت طرح شکایت، اکثر شکات این پرونده ها مورد بی توجهی قرار می گیرند. نهادهای حمایتی باید قوی شوند تا فرد آسیب دیده احساس تنهایی نکند و بتواند به سرعت از مشاوران راهنمایی بگیرد. باید قبل از از بین رفتن شواهد فیزیکی و صدمه وارد شدن به فرد آسیب دیده، بتوان مساله را مطرح و پیگیری کرد. علاوه بر این ها، باید مشاورانی در دادگاه ها به رایگان به این افراد مشاوره بدهند و از آنها حمایت کنند.

باید شماره تماس مطمئنی برای طرح موضوع وجود داشته باشد

او ادامه داد: در دادگاه ها مشاورانی خوب و رایگان در زمینه مشاوره به زن و شوهرها و موراد دیگر وجود داشته است، اما با گذشت زمان این مشاوره ها از حالت رایگان بودن خارج و رسیدگی هم کمتر شده است. به نظرم باید در اولین جایی که فرد مراجعه می کند، مانند پلیس 110، از او حمایت شود. همچنین باید تلفن مطمئنی وجود داشته باشد که به سرعت بتوان این مسائل را مطرح کرد.

سکوت در مورد تعرض، چرخه خشونت را تداوم می بخشد

توکلی در توضیح آسیب هایی که مردان از سکوت می بینند، اظهار داشت: همان فرهنگ مردسالاری که می گوید مرد نباید گریه کند و دردهایش را بیان کند، بازتولید می شود. در نتیجه فرد فکر می کند فقط از طریق خشونت می تواند حرفش را پیش ببرد و همواره چرخه خشونت تداوم خواهد داشت. بدین سان خشونت دیده، مرتکب خشونت می شود.

خشونت، آموختنی است

این جامعه شناس افزود: بسیاری از ارزش ها در کسانی که در کودکی و نوجوانی مورد تجاوز قرار می گیرند، از بین می رود. خشونت آموختنی است و اگر به مشکل فرد آسیب دیده رسیدگی نشود، در واقع به او آموزش خشونت داده می شود. پس اگر فرد خشونت دیده، از نظر روحی، پزشکی و اجتماعی درمان نشود، این چرخه خشونت ادامه پیدا می کند.

خبرنگار: محمدرضا احمدی

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.