با یک شکارچی گوشتخوار آکواریومی آشنا شوید +تصاویر
رکنا: سنگماهی یا شیرماهی یکی از گونههای جالب آکواریومی است که مانند تکه سنگی در آب به نظر میرسد.
نامهای رایج: سنگماهی، شیرماهی
نام علمی: Batrachomoeus trispinosus
خانواده: Batrachoididae
دمای مناسب نگهداری: ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد
پی اج: ۷ الی ۸
حداکثر طول: ۲۲ الی ۲۸ سانتیمتر
زیستگاه: استرلیا، اندونزی، تایلند و گینه نو
اکوسیستم اصلی: آبهای با جریان ضعیف
خلق و خو: مهاجم
رژیم غذایی :گوشتخوار، هر چیزی که اندازه ای داشته باشد که داخل دهانش جا شود را میخورد (البته فقط گوشت و ماهیها).
شرایط نگهداری: کف آکواریوم باید با ماسه ریز پوشیده شود تا این ماهی بتواند خود را زیر آنها پنهان کند.
سطح شنا: کف آکواریوم
فعالیت: روزانه
رنگهای اصلی: قهوهای، خاکستری، سیاه
طرح و نقش خاص: خالدار و راهراه
دهان: عادی
این ماهی گوشتخوار از نوع شکارچی بوده که تنها از غذای زنده تغذیه میکند. شکار کردن طعمهها توسط سنگماهی، جذابترین حرکت او به شمار میرود. سنگماهی گونه کاملا آرام و صلحجو است ولی باید توجه داشت که صلحجویی این ماهی در مورد ماهیانی که در دهانش جای بگیرد صادق نیست.
شناخت و نگهداری سنگ ماهی (شیر ماهی)
سنگماهی یا شیرماهی با نام علمی Batrachomoeus trispinosus متعلق به خانواده Batrachoididae از ماهیان آکواریومی محسوب شده، که از گونه های موجود در آب شیرین میباشد البته اصطلاح آب لبشور برای این ماهی مناسبتر است. این ماهی دارای رنگ آمیزی قهوهای با خالهای مشکی است و روی سرش خارهای کوچکی دیده میشوند. سر نسبتا بزرگی داشته که بیشترین حجم بدن را تشکیل میدهد، بر خلاف ظاهری سفت و خشک بدنی نرم دارد ولی لمس کردن ماهی به هیچ عنوان توصیه نمیشود و تا حدودی خطرناک است.
سنگ ماهی در شرایط ایدهآل تا سی سانتیمتر رشد میکند. اولین نکته برای رسیدن به این اندازه، نگهداری سنگماهی در آب نیمه شور است. چرا که این ماهی جزء ماهیان لبشور است. طول عمر این ماهی در آب شیرین بدون در نظر گرفتن شرایط فیزیکوشیمیایی بسیار کاهش پیدا میکند و شاید به زودی منجر به مرگ یا بیماری ماهی شود. این ماهی مانند مجسمهای در آب است و در کف مخزن مانند تکه سنگی در گوشهای بدون حرکت منتظر شکار میماند.
البته ماهی در روز تحرکی نداشته و در گوشهای یا مخفیگاهی بدون حرکت میماند و بیشتر در شب فعالیت میکند، این ماهی گوشتخوار از نوع زندهخوار بوده و غذا دادن در مخزن اجتمایی به این ماهی سخت است (مخصوصا اگر ماهیان همجوار با او، مهاجم و گوشتخوار باشند). دلیل اصلی دشواری در غذا دهی به این ماهی این است که شیرماهی برای شکار تلاشی نمیکند و ماهی باید به دهان او نزدیک شود و با یک حرکت که در یک چشم به هم زدن انجام می شود، ماهی را شکار کند.
برای نگهداری بهتر است PH آب را روی ۵/۷ الی ۸ تنظیم کنید و در آب از نمک استفاده کنید. حجم تانک برای این ماهی را میتوان از ۱۲۰ لیتر به بالا انتخاب کرد و از ماهیانی در آن استفاده کرد که حداقل گوشتخوار نباشند تا غذا دادن به ماهی آسانتر شود. البته به یاد داشته باشید ماهیان گیاه خوار کوچک و هر ماهی و جنبنده آبزی که در دهان این ماهی جای بگیرد بالاخره توسط سنگماهی شکار خواهد شد.
تغذیه سنگ ماهی (شیر ماهی)
سنگماهی از دسته ماهیان گوشتخوار است. این ماهی اغلب در طبیعت جایی کمین میکند و سخت پوستان و ماهیهای کوچک را شکار میکند. در آکواریوم نیز اگر بتوانید این ماهی را به همین نحو تغذیه کنید بهتر است. مناسبترین غذا برای سنگماهی غذای زنده است. البته سنگماهیها را میتوان به غذاهای گوشتی دیگر مانند قلب گاو و ماهیان کیلکا و… هم عادت داد ولی این کار با سعی و تلاش فراوان میسر است؛ یا باید غذا را به وسیله پنس در دهان او قرار دهید یا غذا را طوری رها کرده که درست مقابل دهانش قرار گیرد. در نتیجه بهتر است از همان غذای زنده برای این ماهیان استفاده شود.
این ماهی نباید همراه با ماهیان حریص و تند و تیز نگهداری شود چون جزو شکارچیان کفزی است و بسیار در غذا خوردن سختگیر میباشد، به طوری که غذای زنده حتما باید نزدیک سرش باشد تا شکارش کند و بعد با یک خیز سریع مثل فرشته کوسه ماهی آب شور آن را میبلعد اگر حوصله داشتد باشید وقتی خوراک زنده در تانک میریزید به شکار کردن جالبش توجه کنید. کلا این ماهی تنبل است، یعنی بعضی وقتها غذا یا طعمه باید دقیقا با یک زاویه خاص جلوی دهان باشد تا آن را بخورد، گاهی هم اگر آب آکواریوم را نیمه شور نکنید غذا نمیخورد.
یک نکته در مورد سنگ ماهی (شیر ماهی)
ماهیانی که با این ماهی در یک تانک نگهداری میشوند، حتیالمقدور نباید گوشتخوار باشند چون قبل از این که طعمه به دهان او برسد ماهیان دیگر طعمهها را میخورند و سر سنگماهی بیکلاه خواهد ماند.
تعیین جنسیت این ماهی کار بسیار دشواری است و تکثیر آن در آکواریوم نیز به ندرت دیده شده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر