سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران:
آمار وحشتناک مرگ های زمستانی با گازگرفتگی + فیلم راهکار برای زنده ماندن در زمستان
حوادث رکنا: سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران اظهار کرد:بیش از 80% از حوادث منواکسید کربن به نقص دودکش ها بر می گردد و بیشترین آمار در مورد مرگ خاموش گازگرفتگی به این دسته از نقص ایمنی باز می گردد.
به گزارش اختصاصی رکنا؛/ خبرنگار: نسترن فراهانی/ سید جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران، در گفت و گو با خبرنگار رکنا در مورد خطرات افزایش مرگ خاموش در اثر گازگرفتگی در فصل سرما، گفت: متاسفانه علی رغم اینکه همه ساله بسیاری از کارشناسان به ویژه سازمان آتش نشانی در این زمینه به طور گسترده ای عمل می کنند باز هم شاهد تلفات و مرگ و میر ناشی از استنشاق گاز منواکسید کربن هستیم تا جاییکه طبق آماری که چند سال قبل وزارت بهداشت اعلام کرد سالانه در حدود800 نفر در سال به دلیل مسمومیت با گاز منواکسید کربن جان خود را از دست می دهند و این آمار بسیار بسیار بالایی است و بماند که بسیاری از کشورهای دنیا به سمت استفاده از سوخت های جدید و پاک مثل انرژی برق پیش می روند و کمتر خبری از نفت و گازوئیل و سوخت های فسیلی و سنتی است اما اگر هم چنین مواردی وجود دارد سعی می کنند ایمنی را بالا نگه دارند ولی ما همچنان در کشور شاهد وقوع این اتفاقات هستیم. جلوگیری از این حوادث بسیار ساده است و باید به توصیه های کارشناسان در این زمینه اهمیت بدهیم.
وی افزود: سوخت های فسیلی پایه شعله دارد و فرق نمی کند نفت باشد یا گاز یا زغال و چوب باشد و از آبگرم باشد یا از بخاری و اعلاالدین، زیرا شعله دارد و شعله برای سوختن به هوا احتیاج دارد هر جایی که شعله وجود دارد حتی در اجاق گازی که روی آن غذا درست می کنیم اکسیژن محیط مصرف می شود و اگر راهی برای ورود هوای جدید به محیط وجود نداشته باشد کاهش اکسیژن و هوا اتفاق می افتد. و این زنگ خطری است که به صدا در می آید. متعاقب کاهش اکسیژن محیط زنگ خطر انتشار منواکسید کربن است که بسیار خطرناک است.
ملکی با یادآوری مهم ترین راه پیشگیری از گازگرفتگی تصریح کرد: اصلی ترین و کلیدی ترین توصیه این است که هر زمان که از وسایل شعله دار در داخل یک محیط استفاده می کنیم همه در و پنجره ها را نبندیم و حتما راهی برای ورود هوای متناسب با میزان مصرف اکسیژن وجود داشته باشد. چرا می گویم متناسب؟ به این دلیل که وقتی برای بررسی حادثه اعزام شده ایم می بینیم خانه ای 30 متری با بخاری هیاتی که برای فضای 150 متری مناسب است، گرم می شود. این وسیله متناسب آن محیط نیست. در چنین شرایطی تنها باز بودن زیر در جواب گو نیست. وقتی یک پکیج یا آب گرم کن روشن است مثلا وقتی شیر آب داغ را باز کرده ایم و ظرف می شوییم یا کسی حمام می کند، شعله ها روشن است و به اندازه 50 نفر مصرف اکسیژن می کند. اگر در خانه ای 50 متری چنین اتفاقی می افتد اکسیژن محیط مصرف می شود یک بخاری در این فضا به اندازه بیش از 10 نفر مصرف اکسیژن دارد. در یک خانه 40 یا 50 متری در حدود 3 یا 4 نفر زندگی می کنند و ما در بسیاری از منازل می بینیم که به اشتباه آبگرم کن را داخل منازل و در گوشه آشپزخانه گذاشته اند. بخاری هم روشن است و اگر در و پنجره بسته باشد در این فضای کوچک به اندازه 60 تا 65 نفر مصرف اکسیژن وجود دارد و متعاقبا انتشار گاز منواکسید کربن را شاهد خواهیم بود پس به اندازه میزان مصرف باید راه ورود هوا وجود داشته باشد.
وی در پایان با بیان اینکه نقص دودکش ها در منازل مهم ترین عامل مرگ و میر هستند، گفت: بیش از 80% از حوادث منواکسید کربن به نقص دودکش ها بر می گردد. دودکش ها دو دسته هستند یک دسته دودکش هایی هستند که در داخل دیوار ها کار گذاشته شده اند من و شمایی که خانه را خریده ایم در این مساله دخل و تصرف نداریم و باید امیدوار باشیم سازنده با وجدان باشد و دودکش از جنس درست کار گذاشته باشد و دودکش شکسته یا ترک خورده کار نگذاشته باشند. یا لوله پولیکا و دودکش فلزی جا گذاری نکرده باشند. امیدواریم مهندس بالا دستی هم به درستی چک کرده و تاییدیه داده باشد. چون دود کش هایی که در داخل دیوار کار می گذارند باید از جنس دود کش های سیمانی باشد. غیر از این هر چه باشد از بین می رود. دود کش باید در داخل دیوار تا سطح پشت بام بالا آمده باشد. در انتها هم باید دودکش های سیمانی از سطح پشت بام یک متر بالاتر بیاید و نهایتا کلاهک اچ نصب شود. کارشناس تنها کلاهک اچ را در انتهای دودکش می پذیرد. کلاهک های تکی و بدون کلاهک وا مصیبت است. به دلیل گرم بودن فضا معمولا پرنده ها آنجا لانه می گذارند و یا باد برخ و شاخه و کیسه پلاستیکی در دودکش می اندازد و راه دودکش بسته می شود. اما دودکش اچ از این اتفاقات مانع می شود. در داخل منزل و پشت بخاری نیز تنها دودکش های ورق سفید گالوانیزه مورد تایید کارشناس های آتش نشانی است دودکش های آکاردئونی و فنری اصلا مناسب وسایل گرمایشی نیست. آن ها برای هود آشپزخانه و سرویس بهداشتی اشکالی ندارد اما اگر قرار است به عنوان دودکش شومینه و بخاری یا دودکش آبگرم کن و پکیج مورد استفاده قرار بگیرد اصلا مناسب نیست و می تواند باعث حادثه شود.
ارسال نظر