دستگیری هزاران مجرم و کشف اشیای عتیقه / توقیف ۲۷ هزار شی تاریخی قاچاق در یک سال

به گزارش رکنا، سردار حسن مهری، شنبه ۲۴ آذر در هفتمین نشست تخصصی سراسری فرماندهان، معاونان، مسئولان و مدیران پایگاه‌های حفاظتی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی که با حضور سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در سالن آبی مجموعه فرهنگی‌تاریخی نیاوران برگزار شد، اعلام کرد: در یک سال گذشته، یگان حفاظت میراث‌فرهنگی با دستگیری ۲۵۶۴ مجرم، تشکیل ۱۷۹۶ پرونده قضایی، کشف ۱۳۴۰ دستگاه فلزیاب و بیش از ۲۷ هزار شیء تاریخی، نقش چشمگیری در حفظ میراث فرهنگی ایفا کرده است. همچنین ۲۵۶۲ گزارش مردمی دریافت شده که در حفاظت از آثار تاریخی موثر واقع شده است.

وی افزود: اختصاص شعب ویژه برای رسیدگی به جرایم حوزه میراث‌فرهنگی نیز یکی از گام‌های مهم بوده است که در حال حاضر در ۱۶ استان فعال است.

فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی تاکید کرد: بازنگری در روش‌های حفاظت، تقویت مشارکت‌های مردمی و تدوین برنامه‌های عملیاتی برای یگان‌ها از مهمترین دستاوردهای این یگان به شمار می‌رود.

سردار مهری با اشاره به اینکه بیش از ۴۱ هزار اثر ثبت ملی در کشور داریم، اظهار داشت: یگان حفاظت مسئول حفظ و صیانت از این آثار است. علاوه بر این، ۲۵۹ موزه و ده‌ها اثر ثبت جهانی نیز تحت حفاظت یگان قرار دارند.

وی ادامه داد: در ۴۲۰ پایگاه، نیروهای کادر و وظیفه آموزش‌های لازم را در حوزه صیانت از آثار تاریخی می‌بینند و حفاظت مطمئنی را در بین نیروهای یگان شاهد هستیم.

فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی افزود: در بعد انتظامی، امنیت گردشگران داخلی و خارجی، نظم‌دهی به اماکن فرهنگی‌تاریخی و اسکورت اشیای تاریخی از دیگر مسئولیت‌های این یگان است.

سردار مهری توضیح داد: با توجه به پراکندگی آثار تاریخی در سراسر کشور، یگان حفاظت میراث‌فرهنگی دو رویکرد اصلی پیشگیرانه و واکنش سریع را برای حفاظت از این آثار تعریف کرده است. به‌لطف تقویت مشارکت‌های مردمی، شاهد موفقیت‌های زیادی در کاهش جرایم در این حوزه بوده‌ایم. مردم از طریق سامانه تلفنی ۰۹۶۲۹ با یگان ارتباط برقرار می‌کنند که در سال گذشته، ۱۸۰۰ تماس انجام شده که منجر به کشف ۲۵۵ مورد آثار تاریخی گردید.

وی در پایان اشاره کرد: آسیب‌شناسی اماکن تاریخی و موزه‌ها نیز یکی دیگر از اقدامات کلیدی یگان حفاظت میراث‌فرهنگی است. در همین راستا، نشست‌های منطقه‌ای با فرماندهان برگزار شده و آموزش نیروها به‌طور جدی پیگیری می‌شود.

سردار مهری همچنین به موضوع اسکورت اشیای تاریخی اشاره کرد و گفت: پیش از این، اسکورت اشیای تاریخی توسط نیروهای انتظامی انجام می‌شد، اما اکنون این ماموریت به یگان حفاظت میراث‌فرهنگی سپرده شده است. در سال گذشته، یگان حفاظت ۹۰ مورد اسکورت اشیای تاریخی را به‌طور موفقیت‌آمیز انجام داد.