تحریم‌های ایران محکوم به شکست است

نشریه آمریکایی هیل (وابسته به کنگره) با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود با اشاره به خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک –برجام– و اقدام دونالد ترامپ Trump در وضع تحریم‌های اولیه و ثانویه علیه تهران نوشت تحریم‌های ضدایرانی واشنگتن محکوم به شکست است.

نگارنده مطلب با اشاره به اقدام آمریکا در وضع تحریم‌های ثانویه علیه ایران و مجازات نهادهایی که به مبادلات تجاری خود با ایران ادامه می‌دهند، می افزاید: آیا این تحریم ها اهداف موردنظر واشنگتن را محقق خواهند کرد؟ علی رغم شدت این تحریم ها، پیش بینی من این است که خیر. در ادامه گزارش دلایل ناکامی تحریم‌های آمریکا علیه ایران به ظرح زیر عنوان شده است:

نخست اینکه تحریم ها زمانی متحدان (کشور وضع کننده آنها) را جذب خود می کنند که به عنوان مکانیسمی در خدمت یک سیاست خارجی باشند که برای رسیدن به اهداف موردنظر، دیگر ابزارهای دیپلماتیک را نیز به کار گیرد. وضع یکسان تحریم های ثانویه بر کشورهای دوست و دشمن برای پیوستن به این کارزار اجباری و همراه شدن آنها با آمریکا [در اجرای تحریم‌های ایران]، مستلزم آن است که مسائل سیاسی اقتصادی این کشورها به طور هوشمندانه ای در نظر گرفته شود ... این در حالی است که هر ارزیابی صادقانه ای نشان می دهد دولت ترامپ از سیاست خارجی منسجمی که منجر به موفقیت این تحریم ها شود، برخوردار نیست. هیچ اقدامی به اندازه وضع تعرفه ها و به راه انداختن جنگ تجاری علیه کشورهای دوست و فرستادن پیام های متناقض به کشورهای دشمن نمی تواند باعث تضعیف تلاش ها در تشکیل یک ائتلاف کارآمد برای وضع تحریم ها شود.

این گزارش مب‌افزاید رفتار نامناسب دیپلماتیک ترامپ در قبال دوستان واشنگتن همراه با وضع تحریم های ثانویه آن ها پس از اعمال تعرفه های گمرکی سنگین، مخرب ترین این اقدامات است. افزون بر این نباید فراموش کرد که متحدان واشنگتن به طور قاطعانه خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران را به عنوان مبنای وضع تحریم های جدید علیه تهران رد می کنند و معتقدند که تحریم ها بهترین روش برای برآوردن خواسته ها نیست.

نگارنده گزارش سپس می افزاید: دشمن ما، روسیه، نیز در حال حاضر تحت تحریم های سنگین غرب قرار دارد. انزوای ایران و قطع دسترسی این کشور به پول و شرکت های غربی این امکان را برای مسکو فراهم می کند تا خلأ به وجود آمده در بازار Store ایران را در حوزه های بسیار پرسود پر کند. درباره چین نیز باید گفت دولت ترامپ در بحبوحه افزایش جنگ تجاری با این کشور آماده است تا پکن را مجازات کند، مگر اینکه چین خرید نفت خام از ایران را متوقف کند. چنین اتفاقی نخواهد افتاد. بدتر آنکه، چشم اندازی درباره اینکه واشنگتن بتواند چین را به اجرای کامل تحریم های کره شمالی وادارد، نیز وجود ندارد.

به عنوان نکته پایانی نیز باید گفت بسیاری از اقتصاددانان معتقدند عوامل متعددی از جمله رشد اخیر تجاری و نیروی انسانی در ایران این امکان را به تهران می دهد که در برابر تحریم های تازه مقاومت کند. شرکای تجاری و سرمایه گذاری جدید –از قبیل ترکیه و هند– در کنار چین و روسیه مترصد این فرصت هستند که سهم غرب را در بازار ایران از آن خود کنند. افزون بر این، افزایش سریع بهای نفت خام پس از اعلام اجرایی شدن تحریم های اخیر آمریکا علیه ایران بیانگر این نکته بود که بی ثباتی بازار نفت ممکن است به پیامدهای منفی تری نسبت به پیش بینی ها در سطح جهان بیانجامد. بنابراین، ایران قادر خواهد بود بخش زیادی از فشار اقتصادی را کنترل کند.

در پایان این گزارش نیز آمده است شکست راهبرد تحریمی کنونی آمریکا به دلیل نبود قدرت تنبیهی نخواهد بود، بلکه دولت ترامپ به دنبال تغییر نظام در ایران از طریق ابزار تحریم هاست. این راهبرد بهترین سیاست خارجی قابل اجرا نیست. واشنگتن با وضع تحریم های ثانویه آنهم همزمان با تشدید جنگ تجاری نابسامان بهایی که متحدانش باید بابت این اقدام را بپردازند، نادیده گرفته است و بدین ترتیب فرصت خوبی را در اختیار دشمنان آمریکا قرار داده است. این تحریم ها تأثیرات محدودی بر اقتصاد ایران خواهند داشت.