3 راهکار مهم برای مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد

دلایل بسیار متعددی وجود دارد که باعث گرایش افراد به بیماری اعتیاد به مواد مخدر می شود. متاسفانه نرخ ابتلا به این بیماری در کشور با شیب صعودی همراه است که در این مقاله به بررسی 3 راهکار مهم برای مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد خواهیم پرداخت.

بررسی 3 راهکار مهم برای مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد

راهکار های متعددی برای مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد در میان افراد وجود دارد که در ادامه به معرفی 3 مورد مهم و کلیدی خواهیم پرداخت و سایر موارد دیگر را در بند های دیگر، بررسی می کنیم.

  • برقراری ارتباط

بسیاری از افراد برای ایجاد حس سرخوشی ناشی از مصرف مواد مخدر به آن گرایش پیدا می کنند و برخی دیگر برای فراموش کردن مشکلات و گرفتاری های زندگی خود. با این حال در هر صورت مصرف مواد مخدر می تواند عواقب جبران ناپذیری را برای شخص و خانواده او در پی داشته باشد. سعی کنید با یک ارتباط سازنده و درست بدون هیچ فشار، تحقیر و تهدیدی فرد را از عواقب مصرف مطلع کنید.

  • به دنبال سبک زندگی سالم باشید

اعتیاد در هر سنی می تواند رخ دهد و یکی از دلایل اصلی آن می تواند عدم برخورداری از سبک زندگی سالم و درست باشد. اگر توانایی ایجاد سبک زندگی سالم را ندارید، توصیه می کنیم حتما از متخصصان این حوزه و به خصوص روانشناسان استفاده کنید. توصیه می کنیم ورزش و ارتباط جمعی با سایر افراد دیگر را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

  • از افرادی که مصرف می کنند به دور بمانید.

تاثیر جمع بر خلق و خوی فرد بر هیچ کس پوشیده نیست! در ارتباط بودن با افرادی که به دنبال مصرف مواد مخدر هستند می تواند زمینه ساز بروز اعتیاد در شما شود. سعی کنید این دسته از افراد را از دایره زندگی خود حذف کنید تا بتوانید در سلامت باشید.

آیا مشکلات درونی می تواند باعث بروز اعتیاد شود؟ راه درمانی آن چیست؟

عوامل درونی می توانند زمینه ساز بروز اعتیاد شوند و این تنها به خود فرد برمی گردد که چطور بتواند با مشکلات درونی همچون استرس، تنهایی و افسردگی، ناامیدی، خشم و عصبانیت، احساس شرم و گناه و اضطراب برخورد کند. عموما افراد به دنبال فرار از چنین حالاتی سعی بر مصرف مواد مخدر می کنند تا با ایجاد حس سرخوشی ناشی از مصرف آن، بتوانند بر این مشکلات به صورت لحظه ای غلبه کنند.

راه مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد

آیا مصرف انواع دارو ها می تواند باعث تشدید اعتیاد شود؟

بسیاری از افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند و به دنبال ترک آن هستند، از انواع داروهای خواب آور و آرامش‌بخش استفاده می کنند. یکی از نکته های بسیار مهم راههای مقابله با اعتیاد، پرهیز از مصرف هر نوع ماده مخدر به صورت قرص، دارو، شربت و سایر شبه مخدر های دیگر است. افراد در مسیر ترک انواع مواد مخدر دچار علائم هایی می شوند که باید بتوانند به شکل درستی با آن مقابله کنند. به طور مثال افرادی که به مواد مخدرهایی مانند کراک اعتیاد دارند این علائم به شکل شدیدتری بروز کند.

از آنجا که عملکرد بدن در غیاب دارویی که به آن وابسته است، با مشکل مواجه می‌شود و بیمار به هنگام ترک مخدر کراک، برخی علائم ناراحتی را تجربه می‌کنند. که می‌تواند درد عضلانی، اسهال و تب، افسردگی، اضطراب، هوس های مستاصلانه برای کراک بیشتر باشد. در افراد که مدت زمان طولانی اعتیاد به کراک دارند ممکن است علائم ترک جدی‌تری داشته باشند مانند گرایش به خودکشی و افسردگی شدید.

هنگامی که شما سعی می کنید مصرف انواع مواد مخدر را ترک کنید باید عادات صحیح و درست را جایگزین آن کنید. انجام فعالیت های موسیقی، یادگیری توانایی های جدید، ورزش و بسیاری فعالیت های انسانی و سالم می تواند زمینه ساز تغییر عادات اشتباه باشد.

چطور باید وسوسه خود را مدیریت کنیم؟

از دیگر راهکار های مهم برای مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد، کنترل وسوسه است. وسوسه یا اشتها به مصرف مشروبات الکی و مواد مخدر باعث بازگشت فرد به طول دوران مصرف است که باید به صورت کامل مورد درمان قرار بگیرد. البته که باید در نظر داشت برای کنترل وسوسه کمک گرفتن از روانپزشک در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی می تواند بسیار کمک کننده باشد.

هنگامی که شما به صورت طولانی و مداوم به مصرف انواع مواد مخدر روی آورده باشید، سیستم عصبی و مغز شما از طریق راهکار های متفاوت سعی می کند احساس وسوسه و میل به مصرف مواد مخدر را در شما افزایش دهد.

شما باید با استفاده از راهکار های موجود به نوعی تمامی این احساسات و امیال را سرکوب کنید. از راه های خنثی سازی وسوسه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • شرکت در فعالیتهای اجتماعی
  • مطالعه کتاب های درمانی و بهبودی
  • ملاقات دوستانه بهبودی
  • تماشای فیلم و سرگرمی
  • پیاده روی و ورزش

چه شرایطی ایجاد می کند تا فرد به شرایط عود مصرف برگردد؟

همواره دلایل متعددی وجود دارد که فرد با کنار گذاشتن مصرف هر نوع ماده مخدر، میل به بازگشت آن را پیدا می کند. این عوامل زمینه ساز هستند و باید توسط متخصصین ترک اعتیاد و همچنین روانشناسان کنترل و درمان شوند. با این حال شرایطی که می تواند زمینه ساز مصرف مجدد فرد باشد، به دسته بندی های زیر تقسیم می شود:

  • وضعیت های عاطفی مندی
  • وضعیت احساسی و هیجانی زیاد
  • ناراحتی های جسمی
  • تلاش برای کنترل مصرف
  • تعارض های خانوادگی و اجتماعی
  • فشارهای اجتماعی

چطور می توان در برابر استرس مقاوم بود؟

استرس و رهایی از آن به دلیل ایجاد حس سرخوشی مصرف مواد مخدر از دلایل بسیار مهم در این زمینه است. متاسفانه برخی از افراد به دلیل عدم آگاهی در خصوص نحوه کنترل استرس، به سراغ مصرف مواد مخدر روی می آورند تا استرس ناشی از فعالیت های روزانه، خنثی شود. از جمله فرایند هایی که می توان با استفاده از آن ها به کاهش استرس کمک نمود، عبارت است از:

  • ورزش
  • یوگا و مدیتیشن
  • حرکات فیزیکی و قدم زدن
  • استفاده از هوای تازه و طبیعت
  • قرار گرفتن در یک منظره زیبا
  • بازی کردن با حیوانات خانگی
  • حضور در کنار دریا و طبیعت
  • گرفتن دوش آب گرم

جمع بندی:

راهکار های متفاوتی وجود دارد که با استفاده از آن ها می توان به مقابله با خطر ابتلا به بیماری اعتیاد پرداخت. اعتیاد یک بیماری مزمن و قابل درمان است و تنها در صورتی می توان آن را درمان نمود که فرد شرایط ذهنی و روانی انجام آن را داشته باشد. برای این منظور بهتر است از متخصصین ترک اعتیاد و روانشناسان خبره، کمک بگیرید تا بتوانید مسیر ترک را با موفقیت پشت سر بگذارید.

نکته بسیار مهمی که در این بخش وجود دارد این است که شما باید عادات ناپسند و ناصحیح خود را کنار بگذارید و به دنبال یک زندگی سالم باشید تا بتوانید در دام بیماری خطرناک و ویران کننده اعتیاد قرار نگیرید.