دوختهای غیرقانونی تیشه به ریشه خیاطی زده است/ چرخکاران طبق توافق با واحدهای تولیدی اقدام به دوخت می کنند
حوادث رکنا: رئیس اتحادیه خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک مشهد اظهار کرد: سالهای اخیر کار تولیدی در خیاطی دچار صدمات فراوانی شده است،از پارچههای چینی با دوخت بیکیفیت گرفته تا انجام دوختهای غیرقانونی در پارکینگ خانهها همگی تیشههایی است که به ریشه شغل اصیل خیاطی صدمه میزند.
به گزارش رکنا، «استثمار چرخکاران و خیاطان مانتودوز» از جمله سوژههایی بود که توسط مخاطبان ثبت شد و درخواست پیگیری آن از سوی خیاطان اعلام شد که برای کسب اطلاع بیشتر به سراغ علی اکبر طاهری رئیس اتحادیه خیاطان و تولید کنندگان پوشاک در مشهد رفتیم.
علیاکبر طاهری گفت: هیچگونه استثماری صورت نگرفته و قیمتگذاری دوختها بر اساس توافق دوطرفه چرخکاران و تولیدکنندگان پوشاک صورت میگیرد.
رئیس اتحادیه خیاطان مشهد با اشاره به شرایط کاری در این شغل افزود: یک خیاط باید ساعات فراوانی در طول روز بهصورت ایستاده فعالیت کند که مشکلات جسمی فراوانی باگذشت زمان برای او ایجاد میکند، دوخت لباس به استفاده از حافظه، چشم، دست و پا نیاز دارد که بسیار دشوار است اما متأسفانه این حرفه در زیرمجموعه مشاغل سخت و زیانآور قرار داده نشده است.
وی اظهار کرد: در سالهای اخیر کار تولیدی در خیاطی دچار صدمات فراوانی شده است زیرا اکثر افراد جامعه به خرید کالاهای ارزان وارداتی روی آوردهاند، از پارچههای چینی با دوخت بیکیفیت گرفته تا انجام دوختهای غیرقانونی در پارکینگ خانهها همگی تیشههایی است که به ریشه شغل اصیل خیاطی صدمه میزند.
طاهری ادامه داد: صنعت نساجی کشور بسیار ضعیف شده است چراکه نساجی یک صنعت پرهزینه بوده و کشتزارهایی که میتوانستند کالاهای نساجی را تأمین کنند کاهش پیدا کرده است.
رئیس اتحادیه خیاطان مشهد با تأکید بر وضعیت کنونی این شغل در جامعه گفت: خیاطان اکنون با کمبود کار مواجه هستند و بسیاری از کارگاههای تولیدی خیاطی تعطیلشدهاند و یا در آستانه تعطیلی هستند.
وی بیان کرد: حرف نخست در شغل خیاطی تخصص است اما در چند سال اخیر نیز هیچ خانوادهای به اشتغال فرزندش در خیاطی تمایل نداشته است و یا فرزندش را برای یادگیری خیاطی نزد استادکاران قدیمی نمیبرد تا یک شغل فنی و هنری یاد بگیرد.
طاهری با تأکید بر اینکه دوزندگان و خیاطان بسیار ماهر در داخل کشور حضور دارند که میتوانند لباسهایی با کیفیت جهانی تولید کنند، تصریح کرد: اگر دانشگاه را به اصناف و تولیدیها و کارخانجات و صنایع نزدیک کرده و ذائقه سنجی کنیم به راحتی میتوان با واردات بی رویه که از کشورهای همسایه است مقابله اساسی داشت.
رئیس اتحادیه خیاطان مشهد با اشاره به تغییر ذائقه مردم به سمت لباسهای دوخته شده، اظهار کرد: با گرانی پارچه استقبال مردم به دوخت لباس خیلی کمتر از گذشته شده است، میل مشتریان به سمت پوشاک آماده آن هم با طرحهای جدید بیشتر شده و دیگر حوصله آمد و رفت چندباره به خیاطیها و انتظار برای دوخت لباس را ندارند و ترجیح میدهند لباس خود را بهصورت آماده و در زمان بسیار کوتاهی تهیه کنند.
وی افزایش قیمت پارچه و در نهایت هزینه بالای قیمت تمام شده را دلیل اصلی کاهش سفارشات دوخت در بازار دانست و متذکر شد: سلایق عمومی برای انتخاب پوشاک و نیز انتخاب پوشاک آماده به جای دوخته شده موجب شده است تا با کاهش پاخور خیاطیها، این حرفه از رونق گذشته خود به کلی دور شود.
طاهری مشتری مداری را از اصول اولیه خیاطی برشمرد و افزود: اصول استاد- شاگردی مانند گذشته نیست و تغییر کرده است، در گذشته نوجوان یا جوانی که وارد این شغل میشد باید حداقل 2 سال پادویی و خردهکاری میکرد تا بهتدریج با تخصصهای ریز و ظریف کار آشنا شود، خیاطی از مشاغل سختی است که امروزه جوانان تمایل چندانی به اشتغال در آن ندارند و باعث میشود در آینده، خیاطان چندانی در جامعه حضور نداشته باشند.
رئیس اتحادیه خیاطان مشهد همچنین با اشاره به نارضایتی خیاطان برونبر از قیمت دوختها اظهار کرد: خیاطان برونبر طبق توافق دوطرفه با واحدهای تولیدی اقدام به دوخت پارچه برش زده میکنند و باید توجه داشته باشند که واحدهای تولیدی هزینههای جانبی از جمله مالیات، قبضهای آب، گاز و برق و دستگاههای برش پارچه را به دوش میکشند که خیاطان برونبر از این هزینهها مبرا هستند، آنها پارچههای برشزده را میدوزند.
طاهری افزود: با توجه به تورم و درآمد ناکافی خیاطان که گاها موجب ورشکستگی آنها و یا ساکن بودن این هنر اصیل ایرانی شده، در سالهای اخیر مشکلات زیادی برای این صنف به وجود آمده که نیازمند توجه بیشتری است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر