کشف یک ذخیره جدید نفتی در آبادان برای نخستین بار
رکنا: یک خبر خوش از زبان وزیر نفت: «چاه اکتشافی در جزیره مینو در عمق ۳۷۷۰ متری زمین به نفت رسید. نفتی بسیار سبک و شیرین.»
بیژن زنگنه در حاشیه هیأت دولت در جمع خبرنگاران این موضوع را اعلام کرد و گفت: «ساعت ۱۰ صبح روز سهشنبه هفته جاری، چاهی که در جزیره مینو در حال حفاری بود، به نفت رسید و این نخستین باری است که در آبادان به نفت میرسیم.»
او ادامه داد: «با این اکتشاف، امیدهای زیادی برای افزایش منابع نفتی کشور در آبادان وجود دارد.»
اکتشاف ذخایر جدید نفت موضوع مهمی است که علاوه بر گشایش افقهای جدید در صنعت نفت به تقویت وزن ژئوپلیتیک کشور منجر میشود.
به گفته زنگنه درجه API این نفت (چگالی) 40 است. درجه APIبالاتر از 30 متعلق به نفتهای سبک است و بر این اساس نفت خام موجود در جزیره مینو نفتی بسیار سبک محسوب میشود. نفت شیرین نیز به نفت خامی گفته میشود که میزان گوگرد آن کمتر از 0.5 درصد است. وزیر نفت با بیان اینکه فعالیتها در این حوزه اکتشافی ادامهدار خواهد بود تا حجم دقیق مخزن به دست آید، گفت: «تمرکز عملیات اکتشافی در حوزه نفت در منطقه آبادان است که با تکمیل اکتشاف، توسعه را آغاز خواهیم کرد.» بر این اساس بررسیها در خصوص نوع مخزن، حجم ذخایر آن و همچنین مستقل یا مشترک بودن این مخزن نفتی ادامه دارد و هنوز اطلاعات دقیقی از آن وجود ندارد. اما وجود نفت خام در زیر زمین آبادان اتفاق جدیدی در تاریخ صنعت نفت ایران است. جزیره مینو در استان خوزستان بین آبادان و خرمشهر واقع شده و دو شاخه اروندرود آن را فرا میگیرد.
اکتشافهای دولت یازدهم و دوازدهم
اعلام کشفیات جدید ذخایر هیدروکربوری در حوزه اختیارات وزیر نفت است و با وجود پیگیریهایی که خبرنگار ما انجام داد، هیچ اطلاعاتی در این حوزه بدون تایید وزیر نفت نباید رسانهای شود. اما آخرین اطلاعات موجود نشان میدهد که در دولت یازدهم 13 میدان نفتی و گازی جدید کشف شده و در سالهای ۹۶ و ۹۷ نیز ایران به ذخایر جدید نفت و گاز رسیده است. یکی از این کشفیات هم در جزیره مینو است که وزیر نفت روز گذشته خبر آن را رسانهای کرد. 13 اکتشاف دولت یازدهم هم شامل 9 میدان گازی جدید و 4 میدان نفتی جدید و یک مخزن نفتی است که مجموعاً 6.5 میلیارد بشکه نفت، 62.6 TCF گاز درجا حاصل این کشفیات بوده است. پیش از این سید صالح هندی، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفته بود: «تاکنون حدود ۶۰ درصد پهنه کشور تحت مطالعات اکتشافی قرار گرفته و ضریب موفقیت چاههای اکتشافی (تعداد چاههای موفق نسبت به تعداد چاههای حفر شده) در کشور همچنان حدود۶۰ درصد است. این درحالی است که ضریب موفقیت چاههای اکتشافی در دنیا 30 درصد است.» اکتشاف به نوعی نوک پیکان زنجیره ارزش صنایع بالادستی نفت است و به روایت مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران اگر کل زنجیره بالادستی نفت را 4 حلقه بدانیم اکتشاف پیشانی تمام مراحل است و تیم اکتشاف اولین گروهی هستند که به منطقه اعزام میشوند. هندی معتقد است سایز میادین کشف شده نشان میدهد که باید با میادینی هم اندازه آزادگان یادآوران و پارس جنوبی خداحافظی کنیم و انتظار کشف میادین بزرگ را نداشته باشیم. البته در دنیا نیز همین بوده است. اما بازهم هر اکتشاف موقعیت ژئوپلیتیک ایران را تقویت میکند.
البته علاوه بر اکتشاف، توسعه نیز اهمیت زیادی دارد که این موضوع در میادین مشترک با جدیت بیشتری دنبال میشود. لذا اگر مخرن نفتی کشف شده در جزیره مینو مشترک باشد، در اولویت توسعه قرار خواهد گرفت. عراق کشور مجاور و همسایه کشور در این محدوده است. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
عطیه لباف
ارسال نظر