ارش چیست و چه تفاوتی با دیه دارد؟

به گزارش رکنا از اصفهان؛ یکی از انواع مجازات هایی که شرع و به تبع آن قانون گذار، برای برخی از جرایم در نظر گرفته است ، پرداخت دیه مقدر است . دیه مقدر در مواردی مورد توجه قانون گذار بوده است که جرایم مرتبط با صدمه جسمی و جانی باشد . اما گاهی شرع برای صدمات نواحی خاصی از بدن دیه مشخصی تعیین نکرده است لذا قانون گذار برای پاسخ به این نیاز، ارش را تعریف و تبیین کرده است.

ارش و دیه هرچند به هم شباهت هایی دارند، و احکام آن ها در بیشتر موارد شبیه به هم است، اما تفاوت هایی هم دارند که آن ها را از هم متمایز کرده است. اَرش نوعی خسارت مالی است که در قانون بصراحت تصریح نشده‌است. طبق ماده ۳۶۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰ هر جنایتی که بر عضو کسی وارد شود و شرعاً مقدار خاصی به عنوان دیه برای آن تعیین نشده باشد، مشتکی عنه باید ارش بپردازد. تعیین ارش یکی از وظایف مهم پزشکی قانونی می باشد.

برای مثال، در شرع اسلامی ، برای هر دست دیه ای با مبلغ مشخص مقرر شده است اما برای تاندون دست ، دیه ای تعیین نشده است .در صورتی که فردی به تاندون دست فرد دیگری آسیبی وارد کند، به مصدوم ارش تعلق می گیرد. لذا کارشناسان پزشکی قانونی با بررسی دقیق و کارشناسانه نوع و شدت صدمه، ارش ضایعه را محاسبه و قضات نیز با در نظر گرفتن نظریه کارشناسان پزشکی قانونی رای صادر و بدین ترتیب از تضییع حق و حقوق مصدوم پیشگیری می کنند و قانون بدرستی اجرا می شود.

  • فریبا نادری: من تاحالا تجربه کارِ خونه به معنای کارگری نداشتم، تاحالا مترو سوار نشدم ولی...

وبگردی