ایزدخواستی مطرح کرد:
رسیدن به الگوی توسعه شهر بر مبنای سیر تاریخی؛ سند چشمانداز سازمان نوسازی شهر اصفهان
رکنا: مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان گفت: این سازمان رسالت خود را در چشمانداز 10 ساله، رسیدن به الگوی توسعه شهر بر مبنای سیر تاریخی در نظر گرفته است.
به گزارش رکنا از اصفهان؛ محمدعلی ایزدخواستی اظهار کرد: سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان در سال 1354 تأسیس میشود و وظیفه آن حفاظت از بافتهاای تاریخی شهر اصفهان و کمک به بهبود وضعیت بافتهای فرسوده شهری است. این سازمان در دهههای مختلفی که حضورداشته صدها اثر تاریخی ارزشمند شهر اصفهان را مورد مرمت و حفاظت قرار داده و همچنان درگیر این مسئله است.
وی افزود: سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان طی دو سال گذشته 68 پروژه مرمتی را در شهر اصفهان انجام داده و به اتمام رسانده است و این چتر حمایتی گسترده بر روی آثار تاریخی ارزشمند میراث فرهنگی اصفهان محسوب میشود.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان تصریح کرد: عرصه بافت تاریخی در شهری همچون اصفهان بهاندازهای گسترده است که شاید تمام تلاش این سازمان نتواند پاسخی به نیاز بافت تاریخی باشد، اما در حد ضرورت در کنار سایر نهادهایی همچون میراث فرهنگی وارد عمل میشود.
اصفهان، پیوستگی تاریخی خود را از دست داده است
وی بابیان اینکه درگذشته چشمانداز این سازمان توسعه عملیات و حفاظت از بافت تاریخی و بهبود وضعیت بافت فرسوده بود، گفت: ما به این نتیجه دستیافتیم که توسعه شهر اصفهان در صدسال گذشته بهگونهای بوده که پیوستگی تاریخی شهر را مخدوش کرده است، شهر اصفهان همواره در ادوار مختلف تاریخی با یک پیوستگی و در هم تنیدگی رشد و توسعه پیدا میکرده است.
ایزدخواستی ادامه داد: زمانی که معماری و شهرسازی دوره ایلخانی در اصفهان را بررسی میکنیم، درخواهیم یافت یک پیوستگی با معماری و شهرسازی دوره سلجوقی در اصفهان دارد و ابداعات خودش را به آن اضافه کرده است و یا در دوره صفویه که شاید بیشترین شاهد را از آن داشته باشیم، درخواهیم یافت، نظام شهری اصفهان و یا مکتب شهرسازی اصفهان بهطور کامل هم پیوند و همرسته است با دوران قبل خودش و ابداعها و نوآوری خود را به آن اضافه کرده است اما در صدسال گذشته این سیر تاریخی در شهر اصفهان حذفشده است به همین خاطر است که شهر ناقواره ای را در اصفهان شاهد هستیم.
بافت معاصر اصفهان هم پیوند با بافت تاریخی خود نیست
وی اضافه کرد: اصفهان شهری است که به مرور نمیتوان عنوان«شهر تاریخی» را به آن منتصب کرد، شهری که گسست هایی در آن اتفاق افتاده است به همین جهت سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان رسالت خود را در چشمانداز 10 ساله، رسیدن به الگوی توسعه شهر بر مبنای سیر تاریخی گذاشته در نظر گرفته است این سازمان حوزه مطالعاتی و اندیشمندی خود را به سمت و سویی سوق دهد که در عملیات مهندس خود، بتواند از آن اندیشهها استفاده بکند که در یک افق دهساله بتواند الگوهای توسعه شهر را بر مبنای پیوستگی تاریخی صادر کند و دوباره ادعا کنیم که اصفهان بعد از 100 سال مجدد به دوره تاریخی خود می خواهد پیوند بخورد.
مسئول بافت تاریخی شهر اصفهان اظهار کرد: توسعه و رشد خواستگاه هرزمانی است اما اینکه توسعه آیا الگو و مبنایی داشته باشد که این مبنا هم پیوندی با دورههای قبلی گذشته خود داشته باشد نیازمند این است که ما دورههای تاریخی گذشته خود را بهدرستی شناخته و تبلور و زایش شهر را بهدرستی بشناسیم و در این دوره تبلور و زایشی داریم، این زایش متناسب با رشدی است که در دورههای گذشته وجود داشته است.
کاهش چشمگیر تعداد استادکاران مرمت در اصفهان طی 50 سال گذشته
ایزدخواستی ادامه داد: بر اساس ضوابط مرمتی که باید به آن پایبند باشیم همچون شواهدی که از قبل مانده است و مواد و مصالحی که باید نزدیک به آن دوره باشد، کمترین آسیب را به آن بنای تاریخی در طول مرمت آن وارد شود و بیشترین نقش حفاظتی را داشته باشیم. اما متاسفانه امروز که درباره مرمت صحبت میکنیم نسبت به 50 سال پیش، تعداد استادکارهای مرمتی که در حال حاضر مرمت انجام میدهند بسیارکاهش پیداکردهاند.
اصفهان/ بهمن راعی
ارسال نظر