کرمهای روشنکننده پوست مفید است یا مضر؟
سلامت رکنا : محققان هشدار دادهاند که بسیاری از کرمهای روشنکننده تقلبی حاوی ماده سفیدکننده هیدروکینون هستند.
تصورش هم دردناک و دلهرهآور است که با مصرف یک کرم ساده پوست صورت بهشدت آسیب ببیند و لایه سطح بیرونی آن مانند یک نوار از اعضای صورت، دست و گردن جدا شود.
به گزارش رکنا ، متخصصان مطرح دنیا این روزها در حال هشدار برای منع مصرف کرمهای روشنکننده غیراستاندارد و بدون نسخه هستند. به کما رفتن یک زن در ایالات متحده آمریکا و گزارش چندین مورد درباره سوختگی و جراحات پوستی باعث شد خیلی زود برای توقف این اتفاق هشدار عوارض مصرف این کرمها در تمام رسانهها مخابره شود.
کرمهایی که حاوی مواد ممنوعه و بسیار خطرناکاند و میتوانند علاوه بر پوست به سلامتی شما آسیب جدی وارد کنند. همراه دکتر آرزو کیوانفر، متخصص پوست و بیماریهای پوستی این اتفاق را بررسی خواهیم کرد.
تب سفید شدن پوست و دردسرهایش
مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی غیرقابل کنترل و نظارت است. این میزان تمایل به مصرف انواع کرمهای آرایشی و حتی مراقبتی از سنین پایین نوجوانی قطعا شیوع بیماریها و آسیبهای پوستی را در آینده چندین برابر خواهد کرد. به ویژه وقتی بسیاری از محصولات باوجود بستهبندیهای مشابه اصل، کاملا تقلبی هستند و هیچکدام مطابق با استانداردهای مشابه خارجی تولید نمیشوند و ممکن است حاوی موادشیمیایی سمی مانند جیوه باشند.
نزدیک به 40 درصد از زنان کشورهای جنوب آسیا مانند مالزی، فیلیپین و کره از کرمهای روشنکننده پوست استفاده میکنند آن هم فقط برای از بین بردن لکههای تیره رنگ روی پوست یا روشن کردن رنگ پوستشان اما بیخبر از عوارض جانبی خطرناکی که این روزها به دلیل بازار سیاه فروش محصولات تقلبی از دست فروشها و آنلاین شاپهای بینام و نشان هر روز بیشتر و بیشتر میشوند.
کرمهای روشنکننده اصل گران قیمت هستند، به همین دلیل نمونههای تقلبی و سمی آن به وفور وارد بازار میشوند و به دلیل اینکه ارزان هستند بهراحتی در دسترس مصرف مشتریان قرار میگیرند.
در نیجریه 77درصد از زنان و بیش از نیمی از زنان در هند بهطور مرتب از محصولات روشنکننده پوست برای سفیدتر شدن رنگ پوست خود استفاده میکنند. مواردی هم در کشور ما هستند که به همین منظور به سمت مصرف محصولات غیراستاندارد بدون تجویز پزشک میروند.
سرطان پوست، ناهنجاری کبد و کلیه با مصرف کرمهای غیراستاندارد
تمام کرمهای پوستی حاوی موادممنوعه، بسیار خطرناکاند و میتوانند به سلامتی شما آسیب جدی وارد کنند، سبک زندگی سالم را تهدید کنند و حتی منجر به مرگ شما شوند، بنابراین همه بهعنوان یک مصرفکننده باید همیشه مواد تشکیلدهنده کرمهای خود را بررسی کنیم و گاهی نسبت به قیمتهای بسیار کمی که احتمالا بعضی سایتهای فروش آنلاین یا دستفروشان عرضه میکنند، مشکوک شویم و هرگز از محصولاتی که حاوی هیدروکینون است استفاده نکنیم.
محققان هشدار دادهاند که بسیاری از کرمهای روشنکننده تقلبی حاوی ماده سفیدکننده هیدروکینون هستند. مادهای که میتواند لایه سطحی پوست را از بین ببرد و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. از طرفی هیدروکینون میتواند باعث آسیبهای کشنده کبد و کلیه شود و جای سوختگی دائمی روی پوست افراد بر جای بگذارند و حتی منجر به مرگ مصرفکننده شود، به همین دلیل مصرف هر نوع از آن با هر قیمت و کیفیتی بدون نسخه و دستور پزشک از نظر متخصصان پوست ممنوع است و نادیده گرفتن این هشدار عواقبی در پی خواهد داشت.
آیا روشنکنندهها واقعا رنگ پوست را تغییر میدهند؟
روشن کردن پوست یک تصمیم مهم است بنابراین باید از طرف پزشک ویزیت شده تا متخصص نمونهبرداری و بررسی را آغاز کند. کرمهای روشنکننده قدرتمند که با تجویز پزشک در دسترس هستند معمولا حاوی کورتیکواستروئیدهای هیدروکینون (داروی استروئیدی) هستند و به قیمت بسیار بالایی عرضه میشوند اما در کلام سادهتر باید بگوییم که این کرمهای روشنکننده حاوی ترکیبات شیمیایی بهمنظور تغییر رنگ اصلی پوست هستند تا با کاهش غلظت ملانین، رنگی یکنواخت روی پوست ایجاد کنند.
ملانین به ماده یا رنگدانهای میگویند که عامل شکلگیری و تعیینکننده رنگ پوست بدن انسان است و به محافظت از پوست در برابر آفتاب کمک میکند. در این شرایط دو نوع کرم سفیدکننده برای استعمال وجود دارد، نوع «روشنکننده» و نوع «سفیدکننده» کرمهای سفیدکننده حاوی موادشیمیایی سخت و قدرتمندی هستند که بهطور کامل مانع از تولید ملانین میشوند و به سرعت پوست را سفیدتر میکنند اما کرمهای روشنکننده معمولا حاوی این موادشیمیایی نیستند و در طولانیمدت به مرور پوست را روشنتر خواهند کرد اما نکته مهم اینجاست که در تمام این مدت فرد باید تحتنظر متخصص پوست روند بازسازی رنگ پوست را انجام دهد و مصرف کرمهای غیرمجاز با تجویز دیگران را به هیچ وجه نپذیرد.
سلامت پوستتان را به خطر نیندازید
برطرف کردن تیرگی زیر بغل، کشاله ران، ناحیه تناسلی و دیگر قسمتهای بدن هم یکی دیگر از بهانههای مصرف محصولات روشنکننده غیراستاندارد است. فروشندگان غیرمجاز دست به تبلیغ و فروش کرمهایی برای رفع تیرگی پوست بدن و صورت میزنند، مصرفکننده با عارضههای کبد و کلیوی وارد بیمارستان میشود. درحالیکه باید بدانید رنگدانههای پوست زیر بغل و دیگر ناحیههای گفته شده بهطور معمول تیرهتر به نظر میرسند و مقداری از این تیرگی طبیعی است.
اما در مواردی که این موضوع برای مراجعهکننده آزاردهنده باشد پزشک به دنبال آن با یک لایهبرداری ملایم به وسیله لیزر که معمولا در کلینیک انجام میشود، پوست را برای ترمیم تحریک میکند و سرانجام کرمهای سفیدکننده با تجویز پزشک به فرد داده میشود تا همچنان در زیر بغل خود در منزل استفاده کنند.
این شیوه درمان و لایهبرداری با لیزر ممکن است طی چند ماه به چندین بار مراجعه نیاز داشته باشد اما در عوض رنگدانههای رنگی را به مرور زمان سفید میکند و معمولا ایمن و بدون خطر است. بنابراین با لایهبرداری این اجازه را به پوست میدهد تا لایه بیرونی ترمیم شده و پوست زیرین با ظاهری نرم و روشنتر از پوست خارج شود. پس بهتر است با درمانهای خیابانی و اینترنتی غیرمجاز سلامتی پوستتان را به خطر نیندازید.
محصولات تقلبی حاوی جیوه هستند
درست است که سرانه مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی بهویژه نوع تقلبی و غیرمجاز آنها بسیار بالاست اما استفاده از کرمهای روشنکننده و صابونها در نقاط مختلف جهان هم شایع است. کرمها و محصولات ارزان قیمت که به احتمال زیاد حاوی جیوه هستند، بهویژه کرمهای روشنکننده که اخیرا محققان از آسیب و ترکیبات مضر بعضی از آنها پرده برداشتهاند.
به این ترتیب برای جذب مشتری بیشتر تولید کنندگان از ترکیبات جیوه استفاده میکنند، زیرا بهسادگی و گاهی بدون واکنش فوری مانع تشکیل ملانین (همان رنگدانههای پوست) میشود. درحالیکه در طولانیمدت جیوه پوستی ناسالم با رنگ ناهماهنگ ایجاد میکند و آسیبهای عصبی و کلیوی بعدی با خود به همراه دارد.
درست شبیه همان اتفاقی که با مصرف ماهیهای تغذیهشده با آب دریای حاوی جیوه رخ داد و منجر به مرگ و ابتلا به بیماریهای عضلانی و حرکتی شد. این روزها هم مصرفکنندگان کمدرآمد با آرزوی روشن شدن پوستشان که قادر به تهیه کرمهای گران قیمت با تجویز پزشک نیستند به نمونههای تقلبی ارزانتر که به سلامتی پوست آنها آسیب جدی میرساند روی میآورند.
برای درمان مشکلات پوستی و مصرف هر کرم مراقبتی حتما با یک مشاور زبده و متخصص پوست مشورت کنید و از محصولات بینام و نشان بدون برچسبهای تایید شده وزارت بهداشت به هیچ عنوان استفاده نکنید.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر