دره خرم آباد در مسیر ثبت جهانی/ ثبت کاروانسرای چشمک به زودی در یونسکو مطرح میشود
رکنا : مدیر کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی لرستان با بیان این که تاکنون حتی یک خط از پرونده ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک تدوین نشده یادآورشد: تیمی برای ثبت جهانی دره خرم آباد و قلعه فلک الافلاک آغاز به کار کرده و در این زمینه بدون وقفه جلسات هفتگی در تهران برگزار می شود، وی همچنین بیان کرد: پرونده کاروانسرای چمشک بین پرونده های زنجیره ای کاروانسراهای ایران جهت ثبت جهانی قرار گرفته و به زودی در یونسکو مطرح می شود.
به گزارش رکنا از لرستان؛ عطا حسن پور در سه شنبه های خبری که با اصحاب رسانه داشت با بیان این که تاکنون حتی یک خط از پرونده ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک تدوین نشده یادآورشد: تیمی برای ثبت جهانی دره خرم آباد و قلعه فلک الافلاک آغاز به کار کرده و در این زمینه بدون وقفه هرهفته جلسه هایی در تهران برگزار می شود.وی توسعه نامتوازن شهری را مشکل فراروی مراحل مربوط به ثبت جهانی دره فلک الافلاک دانست و افزود: در این زمینه نیاز به ورود و اقدام شهرداری خرم آباد می باشد.کاروانسرای چمشک به هیچ وجه به بخش خصوصی واگذار نخواهد شد و صددرصد مرمت شده و ثبت جهانی می شود.
وی افزود: شهر شاپورخواست که تاکنون هیچ گونه اطلاعاتی از آن در دست نبوده ، بسیار حائز اهمیت است و در تاریخ نیز چند بار به آن اشاره شده، از نیمه اول فروردین ماه امسال کاوش آن آغاز شد.
مدیر کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: تیم باستان شناسی به همراه کادری مجرب ، در این زمینه با هدف هویدا شدن لایه های پنهان شهر شاپورخواست در حال فعالیت هستند و تاکنون لایه هایی از آن پس از ۷۰۰ سال برای نخستین بار احیا شده است.
وی افزود: کاوش باستان شناسی این محوطه تا 2 ماه دیگر ادامه خواهد داشت و همچنین طی این مدت چنین سنگ قبر و بقایای متلاشی شده از اجساد انسانی مربوط به گورستان های قدیمی و گور خانگی کشف شده است .
وی با بیان اینکه کاوش در انحصار میراث فرهنگی است و به بخش خصوصی داده نمیشود ، افزود: کاوش شهر شاپور خواست و سد های کمندان وگاشمار یا معشوره در هفته های آینده در دستور کار میراث فرهنگی استان قرار می گیرد.
وی افزود: میراث فرهنگی استان با دانشگاه لرستان و دانشگاه هنر اصفهان برای مرمت اشیا، بناها ، باستان شناسی ، صنیع دستی و گردشگری و غیره تفاهمنامه امضا کرده است .
مدیر کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی لرستان به طریقه نگهداری اشیای عتیقه اشاره کرد و گفت: برای نخستین بار در سال ۱۳۸۹ قفسه های استاندارد برای نگهداری اشیا قیمتی از اتریش به ایران وارد شده که در لرستان نیز آثار در آن نگهداری می شود.
وی از احداث سایبان برای حفاظت از سنگ نوشته خرم آباد خبر داد و افزود: در راستای حفظ این اثر در برابر باد، باران و نور خورشید ،به احداث سایبان اقدام شده که تا پایان سال مالی امسال تکمیل وبرای احداث زیرساختهای گردشگری، تحویل شهرداری می شود.
حسن پور به استحکام بخشی قلعه فلک الافلاک اشاره کرده و یادآورشد: این موضوع چند سال است به حال خود رها شده و زیر قلعه به طور کامل باز است اما اکنون اقدام هایی در این زمینه در دستور کار است .
وی افزود: ابتدا استحکامبخشی تپه باستانی که قلعه روی آن قرار گرفته است ، مد نظر است که در فاز اول سنگ کاری آن در حال انجام بوده و فاز دوم آن آجرکاری است و فاز سوم نیز شامل نماکاری و زیبا سازی می شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: بازارچه صنایع دستی که در دلِ قلعه فلک الافلاک وجود دارد و تنها با دریافت بلیط قابل بازدید می باشد، برای سهولت و اینکه این صنایع در معرض دید بازدیدکنندگان قرار بگیرد، تصمیم بر این است فضایی در محل ورودی قدیمی قلعه آماده شود تا این بازارچه به دل بازار انتقال یابد.
وی به افتتاح خانه نساجی برای نخستین بار در بروجرد اشاره کرد و افزود: خانه بزرگ مهر و خانه چوب نیز در بروجرد با حضور وزیر افتتاح می شود و همچنین هنر مرواربافی که پس از ۵۰ سال در لرستان منسوخ مانده ،احیا شده است.
حسن پور یادآورشد:با توجه به عدم استقبال از جشنواره ها و عدم اثربخشی آن در زمینه تبادل فرهنگ استان به سایر استانها، در لرستان برگزار نمیشوند و برگزاری این جشنواره ها در تهران است که تاکنون ۲ بار جشنواره در کیش برگزار شده و میراث فرهنگی و صنایع دستی استان در حد توان، ظرفیتهای سرمایهگذاری و فرهنگ لرستان را در قالب پکیج معرفی کرده است.
وی افزود: اعتبارات برای احداث زیر ساخت ها در حوزه گردشگری ، بسیار محدود است و کفاف نمیدهد و بخش اعظمی از آن به راهداری مربوط میشود اما فعالیتهای زیرساختی به اندازه اعتبارات موجود، از جمله احداث سرویس بهداشتی و آلاچیق، نمازخانه و غیره همچنان در حال انجام است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: پس از گذشت سالها به خرید ژنراتور برای قلعه فلک الافلاک اقدام شده که در این زمینه ۲ میلیارد تومان هزینه شده است.
وی افزود:مجموعه ۱۵ هکتاری پادگان ۰۷ خرمآباد با عنوان "محوطه و مجموعه بناهای تاریخی" در سال 1394 ثبت ملی شد و همراه شماره ثبت ملی از سوی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استاندار لرستان ابلاغ شده است.
حسن پور یادآورشد:علی رغم این که مالکیت پادگان 07 با ارتش بوده، هرگونه ساخت و سازحریم و عرصه این مجموعه مستلزم ضوابط مربوط به ثبت ملی و میراث فرهنگی می باشد.
وی افزود: هفت هکتار پادگان ۰۷ دارای آثار تاریخی است و هرگونه تخریب، تهدید و یا آسیب به آن براساس قانون جرم محسوب و هشت هکتار نیززمین هموار است که برای ساخت و ساز باید به پیمانکار واگذار شود؛ پادگان ۰۷ میراث تاریخی ماندگار تاریخی و بسیار پراهمیت برای مردم خرمآباد می باشد بنابراین ساماندهی، مرمت محوطه و بناهای آن باید هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: ساخت و سازها باید طبق ضبواط میراث فرهنگی باشد.
حسن پور از ثبت جهانی روستای بیشه استان خبرداد و یادآورشد: این روستا به زودی در بین هشت روستای مهم جهان قرار خواهدگرفت و ثبت جهانی آن انجام میشود.
مهدی زکی پور / لرستان
ارسال نظر