گزارش تصویری
یلدای هزار رنگ و دلفریب رشت / زیر باران در باغ محتشم و عمارت کلاه فرنگی گشت مجازی بزنید!
رکنا :تصاویری زیبا از آخرین روز پاییز در باغ محتشم رشت و عمارت کلاه فرنگی را ببینید.
به گزارش رکنا از گیلان؛ لحظه ها به کندی و به دور از هر هیاهویی میگذرد، قدم زدن روی برگها، گویی از همه ی دغدغه های روزگار دوری، لحظه ها در باغ محتشم و در مسیری که منتهی به عمارت زیبا و تاریخی کلاه فرنگی است آنچنان زیبا و دلنشین میگذرند که از این کش آمدن زمان لذت میبری، و پاییز زیبا تمام زورش را میزند و زیبایهایش را عیان تر از قبل به چشم مردم می کشد، چه نازی دارد این برگ ریزان هزار رنگ و چه نقاشی که با تمام عشق و حوصله این همه رنگ را درهم آمیخته تا دل هر رهگذری را ببرد.
باغ محتشم، قدیمی ترین پارک شهر رشت
باغ محتشم رشت که به “پارک شهر” رشت نیز شهرت دارد، قدیمی ترین پارک موجود در این شهر زیباست. این پارک در خیابان حافظ در جنوب رشت و در مجاورت رودخانه زیبای گوهر رود واقع شده است.
قدمت این پارک را به سلسله قاجاریه و دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجار نسبت می دهند. یکی از افراد ثروتمند و طراز اول ایران در دوران ناصرالدین شاه به نام اکبر خان بیگلربیگی (که در سال ۱۳۰۷ از دنیا رفت)که اجاره دار گمرکات شمال کشور بود، کمر به همت احداث این پارک بسته است. نهال های کوچک و نحیفی که در آن زمان به دستور اکبر خان کاشته شدند، امروزه درختان تنومندی هستند که مجموعه پارک شهر رشت را تشکیل می دهند. در همان زمان، درون این باغ زیبا را معبر کشی کردند و یک عمارت تابستانی باشکوه به نام عمارت کلاه فرنگی هم در مرکز آن احداث کردند. تمامی اقدامات صورت گرفته در این باغ، زیر نظر شخص اکبر خان صورت گرفت.
پس از آن که اکبر خان بیگلر بیگی از دنیا رفت، این باغ و عمارت تابستانی درونش به تنها بازمانده او یعنی دخترش رسید. دختر اکبر خان با پسر عموی خود صادق خان اکبر محتشم الملک ازدواج کرده بود، به همین دلیل از آن پس این باغ را باغ محتشم نامیدند. با روی کار آمدن سلسله پهلوی و در دوران رضا خان، دولت این باغ را در ازای بدهی های مالیاتی گزاف به تصرف خود در آورد. از آن تاریخ به بعد این باغ به پارک شهر رشت که مورد استفاده عموم مردم بود، تبدیل شد.
این پارک در گذشته هایی دور، وسعت بسیار زیادی داشت، به طوری که اگر بدون راهنما در آن پای می گذاشتید، در آن گم می شدید. رفته رفته با گسترش شهر رشت، لزوم خیابان کشی های جدید بیش از پیش احساس شد، به همین دلیل از وسعت این پارک هم کاسته شد.
ودر آخر آنچه زیبایی و جذابیت این پارک را دوچندان میکند وجود جاذبه فرهنگی و تاریخی کلاه فرنگی که یادگاری از دوران قاجار است که در فصول مختلف زیبایی خاص خود را دارد.
این عمارت با شکوه در ۴ طبقه ساخته شده است. ویژگی منحصر به فرد این بنا این است که از بیرون ۳ طبقه به نظر می رسد. طبقات اول و دوم هر یک دارای دو اتاق هستند. در طبقه فوقانی این بنا، اتاق هشت گوش بزرگی وجود دارد که در هر سمتش پنجره هایی تعبیه شده است. این پنجره های متعدد، مسئولیت نوردهی و تهویه مناسب هوا در فصول گرم سال را بر عهده داشته اند.
آجر و چوب عمده مصالح به کار رفته در این بنا هستند. سقف این عمارت نیز به صورت خر پشته ای است و لایه از سفال روی آن را پوشانده است. این بنای باشکوه تابستانی که در جای، جای آن بالکن های باصفایی دیده می شود، زمانی محل سکونت افراد حکومتی و طراز اول کشور بوده است. اما در طول تاریخ، استفاده های دیگری نیز از آن شده است.
عمارت کلاه فرنگی در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و این پارک درون شهر رشت در خیابان حافظ قرار گرفته است.
مرجان گودرزی /گیلان
ارسال نظر