برگزیدگان جشنواره ملی فیلم مستند کوتاه اصفهان و جشنواره ملی عکاسی صنایع‌دستی معرفی شدند

به گزارش رکنا از اصفهان،بهرام سبحانی نایب‌رئیس اتاق بازرگانی اصفهان در این مراسم اظهار داشت: نبود جانشین برای بسیاری از هنرمندان پیشکسوت صنایع‌دستی اصفهان بسیار ناراحت‌کننده و بسیاری از صنایع‌دستی در معرض نابودی است که برای کشوری که مهد هنر، تمدن و فرهنگ است نقطه ضعف بزرگی محسوب می‌شود.

وی با تأکید بر جانشین‌پروری برای هنرمندان صنایع‌دستی افزود: مشخص نیست کدام دستگاه‌های متولی باید در این خصوص برنامه‌ریزی کنند. امروز شاهد هستیم در ترمیم درست گنبدی که چند صد سال پیش بنا شده درمانده‌ایم که جای نگرانی دارد.

سبحانی با بیان اینکه در کشورمان به رواج هنر به‌عنوان جاذبه گردشگری نمی‌پردازیم، ادامه داد: در حالی که در بسیاری از کشورها هنر و صنایع‌دستی بیش از بناهای تاریخی برای گردشگران جاذبه ایجاد کرده که این ظرفیت در اصفهان مغفول مانده است.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی اصفهان تصریح کرد: مسئولان حوزه صنایع‌دستی در بخش خصوصی باید برای رفع مشکلات این حوزه مطالبه‌گری کنند و دانشگاه‌های شهر اصفهان مانند دانشگاه هنر می‌توانند به پرورش استعدادهای ناب در هنر و صنایع‌دستی بدون توجه به سطح تحصیلات آنها بپردازند.

وی خطرنشان کرد: اولین جشنواره ملی فیلم مستند کوتاه اصفهان شهر خلاق صنایع‌دستی و پنجمین جشنواره ملی عکاسی صنایع‌دستی بیشتر بر صنایع‌دستی کاربردی، تک‌استاده و در حال انقراض تمرکز داشت که امیدوارم این جشنواره در سطح گسترده‌تری برگزار شود و تداوم داشته باشد.

سبحانی با اشاره به سابقه چندهزار ساله صنایع‌دستی تأکید کرد نمی‌توان با برگزاری یک جشنواره حق مطلب را درباره صنایع‌دستی ایران و اصفهان ادا کرد، اما نباید از هیچ تلاشی در این حوزه فروگذار شود تا صنایع منسوخ‌شده نیز احیا گردد.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه ایران، چین و هند سه قطب اصلی صنایع‌دستی دنیا هستند، اضافه کرد: در این میان ایران در حوزه تنوع صنایع‌دستی حرف اول را در دنیا می‌زند و اصفهان گنجینه‌ای از صنایع‌دستی را در دل خود دارد و افراد زیادی به طور مستقیم از این بخش ارتزاق می‌کنند. ارزش این صنایع‌دستی زمانی بیشتر می‌شود که آن را با گردشگری پیوند بزنیم و چرخه‌ای از خدمات را به گردشگران ارائه دهیم.

لزوم توجه به صنایع‌دستی اصفهان با رویکرد حل مسئله

امیررضا نقش، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه‌ای استانداری اصفهان نیز در این مراسم گفت: ۱۴ شهر صنایع‌دستی کشورمان به ثبت جهانی رسیده است و اصفهان را در دنیا با صنایع‌دستی آن می‌شناسند؛ بنابراین باید با رویکرد حل مسئله به صنایع‌دستی اصفهان توجه کرده و برای آینده این صنعت فکری کنیم.

وی با اشاره به تعداد بالای رسته‌های صنایع‌دستی موجود در کشورمان که بیشتر آنها در اصفهان تولید می‌شود، افزود: صنایع خلاق و صنایع فرهنگی جای خود را در دنیای امروز باز کرده و اتحادیه اروپا بین سال‌های 2014 تا 2020 بودجه‌ای معادل ۴۶ میلیارد یورو به توسعه صنایع خلاق و فرهنگی هزینه کرده است. صنایع خلاق به خلق و تولید کالا و خدماتی گفته می‌شود که منشأ آنها خلاقیت و سرمایه فکری است و صنایع‌دستی جزو آن دسته‌بندی می‌شود؛ این در حالی است که سهم GDP کشورمان از فروش صنایع‌دستی حدود 2 تا 3 درصد است که هم‌اکنون در کشور‌هایی مانند هند، چین و ترکیه به 8 تا 16 درصد رسیده است.

نقش با اشاره به تشکیل کارگروه اقتصاد گردشگری و صنایع‌دستی ذیل شورای برنامه‌ریزی استان بیان کرد: به نظر می‌رسد باید یک کمیته‌ تخصصی را به صنایع‌دستی اختصاص دهیم تا اداره‌کل میراث فرهنگی سیاست‌هایی که در آن تدوین می‌شود را با همراهی سایر دستگاه‌ها عملیاتی کند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان با بیان اینکه برای ایجاد یک شغل در سایر بخش‌ها باید به‌طور متوسط یک میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرد، گفت: این در حالی است که این رقم در حوزه صنایع‌دستی و صنایع خلاق حداکثر یکصد میلیون تومان است. گردشگری و صنایع‌دستی جزو اولویت‌های توسعه‌ای استان است و اقتصاد خلاق در حوزه فرهنگ و هنر باید مورد توجه قرار گیرد.

در حوزه صنایع‌دستی از بخش خصوصی بیشتر حمایت شود

همچنین عباس شیردل، رئیس سابق اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته برای جمع‌آوری صنایع‌دستی خارجی از میدان نقش‌جهان در طول 14 سال گذشته بیان کرد: این وظیفه هم‌اکنون بر عهده اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گذاشته شده که امیدوارم با آنها همراهی شود.

وی به انتخاب اصفهان به‌عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی و پیوستن به جمع شهرهای خلاق در دوران تصدی ریاست اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان گفت: متأسفانه پس از معرفی اصفهان به‌عنوان شهر خلاق در سال 95 اقدام درخوری در این حوزه انجام نشد که امیدوارم این موضوع با قدرت بیشتری دنبال شود. همچنین امیدوارم با حمایت اتاق بازرگانی و یاری هنرمندان بتوانیم جشنواره فیلم و عکس صنایع‌دستی را به‌صورت بین‌المللی برگزار کنیم.

شیردل با بیان اینکه قانون حمایت از هنرمندان در سال ۹۷ تدوین شد که قرار بود دولت ظرف ۶ ماه بعد آیین‌نامه اجرایی آن را ابلاغ کند، افزود: این اتفاق هنوز رخ نداده و به نظر می‌رسد دولت در این حوزه بخش خصوصی را قبول ندارد. حدود 400 نفر از اساتید تراز اول صنایع‌دستی در شورای عالی هنر در اصفهان حضور دارند که می‌توانند به‌عنوان اتاق فکر به کمیسیون گردشگری، صنایع دستی و فرش اتاق بازرگانی کمک کنند و همچنین بر مرمت آثار تاریخی اصفهان نظارت داشته باشند.

رئیس سابق اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان با تأکید بر حمایت از اعضای جدید هیئت‌رئیسه این اتحادیه خاطرنشان کرد: یکی از هنرمندان جوان اصفهان یکی از صنایع‌دستی منسوخ‌شده را احیا کرده و کشور سوئیس برای سفارش به این هنرمند آمادگی دارد که رفع موانع آن مستلزم اصلاح قانون خروج نقره و طلا است که امیدوارم این موضوع از سوی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی پیگیری شود.

همچنین در ابتدای این مراسم عنوان شد اولین جشنواره ملی فیلم مستند کوتاه اصفهان شهر خلاق صنایع‌دستی و پنجمین جشنواره ملی عکاسی با محوریت صنایع‌دستی در 6 محور کلیدی صنایع‌دستی کاربردی، آثار فاخر صنایع‌دستی، اساتید قدیمی و صنایع تک‌استاده، هنرهای در حال منسوخ شدن، ارتباط بین صنایع‌دستی و گردشگری و کاربرد صنایع‌دستی در معماری ایرانی برگزار شد. 500 اثر در حوزه فیلم و عکس به دبیرخانه این جشنواره رسید که در بخش فیلم 35 اثر در بخش حرفه‌ای و 11 اثر در بخش جنبی و همچنین 50 اثر در بخش عکس واجد شرایط حضور در مسابقه بود.

در پایان این مراسم نیز برگزیدگان جشنواره معرفی شدند و از آنها تقدیر شد.

اصفهان -بهمن راعی