تجارت پرسود سارقان به قیمت جان مردم/ ماجرای سارقانی که روزانه مردم را عزادار می کنند

به گزارش خبرنگار رکنا از مشهد، در حال حاضر بسیاری از رانندگان از نبود تابلوها و حفاظ‌های ایمنی در برخی مسیرها گلایه دارند و کمبود تابلوهای نشان‌دهنده مسیر و علائم هشداردهنده را در حفظ ایمنی سرنشینان بسیار ضروری می‌دانند اما واقعیت این است باوجوداینکه مسئولان راهداری تلاش بی‌شائبه‌ای برای نصب علائم در جاده‌ها دارند اما سارقان جاده‌ای این تلاش‌ها را خنثی می‌کنند.

فقر و بیکاری و البته طمع برای سودجویی بیشتر بسیاری از افراد را بر آن داشته تا شبانه به دل جاده زده و با استفاده از دستگاه‌های برش نسبت به قطع تابلوهای راهنمایی و رانندگی اقدام کنند تا پس از قلع‌وقمع این علائم در قالب ضایعات آهنی آن را در بازار آب کنند غافل از اینکه این اقدام جان تمامی هم‌وطنان و حتی زن و بچه آن‌ها را در همین جاده خواهد گرفت!

راهزنان جاده نه‌تنها به تابلوها بلکه به حفاظ‌های آهنی و حتی تیرها و کابل‌های برق رحم نکرده و تیشه به ریشه جاده‌ها می‌زنند.

البته سرقت علائم راهنمایی و رانندگی در خراسان رضوی تنها دامن جاده‌ها را نگرفته بلکه این بیماری در سطح شهر نیز دیده می‌شود تا آنجا که مشاهده خبرنگار ما حاکی از انست که بسیاری از تابلوهای ایستگاه‌های اتوبوس به سرقت رفته است.

قیمت های متفاوت و عجیب ضایعات آهن

با مراجعه به یکی از همین مراکز فروش ضایعات، اگرچه به‌ محض ورود فروشنده متوجه می‌شود که ضایعات به کار ما نیامده و این‌کاره نیستیم اما خوشبختانه پاسخ برخی از سؤالات ما را البته به شرط خاموش بودن تلفن همراه می‌دهد.

حجت که تمایلی به بیان فامیل و یا درج نشانی کارگاه و عکس گرفتن ندارد به رکنا می‌گوید: کار ما خرید و فروش ضایعات و آهن و حلب است و لذا چون این آهن‌آلات به‌صورت فله و وانتی به اینجا حمل می‌شود ما از فروشنده سؤال نمی‌کنیم که این بار را از جاده‌ها برداشته یا مثلاً نرده‌های بیمارستان را برش داده است!

این فروشنده ضایعات  می‌گوید: هرروز هزاران واحد تجاری یا اداری تخریب و نوسازی می‌شود و لذا ضایعات آن به فروش می‌رسد و لذا برای ما مشخص نیست که مبدأ این آهن‌آلات کجاست.

وی در خصوص قیمت این ضایعات نیز به ما می‌گوید: در حال حاضر حلب کهنه به‌صورت فله از کیلویی ۶ تا ۸ هزار تومان، رادیات  آلومینیومی از۵۵ تا کیلویی ۶۵ هزار تومان تفاوت دارد.

این دست اندرکار فروش آهن آلات مستعمل اذعان می‌کند: ضایعات آهن قیمت‌های متفاوتی دارد و بسته به نوع آلیاژی که در آن‌ها به‌کاررفته قیمت‌گذاری می‌شود و لذا بستگی به نوع جنس دارد و لذا قیمت یک‌پایه آهنی با آلومینیومی بسیار متفاوت است.

این فروشنده می‌گوید: شما برای رفتن دنبال این سوژه و تابلوهای راهنمایی و رانندگی باید به دنبال مال‌خر بروید زیرا بسیاری از کارگاه‌های بازیافتی هر باری را نمی‌خرند.

سرقت تابلوهای دیجیتالی در سطح شهر مشهد

از ابتدای امسال تاکنون تابلوها و علائم راهنمایی بسیاری در شهر مشهد و هم‌چنین جاده‌های خراسان رضوی به سرقت رفته تا جایی که شب تابلو نصب می‌شود و صبح فردا اثری از آن نیست. متأسفانه تابلوهای ایستگاه اتوبوس شهری مشهد هم از دستبرد سارقان در طی یکی دو سال گذشته بی‌نصیب نمانده است.

شهر مشهد که تا پیش‌ازاین مجهز به تابلوهای هوشمند در ایستگاه‌های حمل‌ونقل عمومی بود حالا مدت‌هاست که شهروندان جای این تابلوهای راهنمایی را در ایستگاه‌های اتوبوس خالی می‌بینند.

آن دسته از تابلوهای دیجیتال که تا پیش‌ازاین اطلاعات زمان رسیدن اتوبوس را به ایستگاه‌ها اعلام می‌کرد و در زمان‌بندی مسافران بسیار کمک‌رسان بود حالا مدتی است که به خاموشی گرائیده و اثری از آن‌ها در سطح شهر نیست!

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد در گفت‌وگو با رکنا اذعان می‌کند:متأسفانه در طی سال‌های گذشته به‌کرات شاهد سرقت این تابلوها بودیم و خسارت‌های بی‌شماری از این بابت به مدیریت شهری وارد شد.

محمدجواد رجائیان به ما می گوید: با توجه به سرقت مستمر این تابلوها و هم‌چنین پایان یافتن عمر مفید و کارایی لازم لذا برای جلوگیری از خسارت بیشتر تصمیم گرفتیم تا نسبت به جمع‌آوری این تابلوها از سطح شهر اقدام شود.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا با این احتساب خللی در عبور و مرور و هم چنین زمان‌بندی سفر در سطح شهر به وجود می‌آید و شهروندان در این رابطه چه راهی را باید پیش بگیرند نیز پاسخ  می‌دهد: اگرچه اطلاع‌رسانی از طریق سخت‌افزارهای محیطی یکی از راه‌های متداول در فرایند هوشمند سازی ایستگاه‌ها است، اما بهره‌گیری از ابزارهای در اختیار شهروندان همچون گوشی‌های تلفن همراه، از سیاست‌های جدی سازمان فاوا شهرداری مشهد است و در حال حاضر، تمامی خدماتی که تابلوهای نمایشگر به مسافرین می‌دادند روی بستر اپلیکیشن  یا نقشه همراه مشهد مهیاست.

وی ادامه می‌دهد:  شهروندان می‌توانند با نصب این اپلیکیشن شهروندی، ضمن آگاهی از ایستگاه‌های اتوبوس اطراف خود، خطوط گذر کننده از آن ایستگاه و مسیر و ایستگاه‌های هر خط، اتوبوس‌های فعال در هر خط را نیز به‌صورت آنلاین مشاهده کنند.

وی یادآور می‌شود : خدمات تعیین مسیر بر پایه حمل‌ونقل عمومی، با ارائه زمان تقریبی رسیدن به مقصد و هزینه سفر بر روی این اپلیکیشن کاربردی فعال بوده و  به شهروندان مشهدی کمک می‌کند.

خسارت های جبران ناپذیر سرقت تابلوها

رئیس اداره ایمنی راه و حریم اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با رکنا با اشاره به اینکه همه‌ساله بخش زیادی از علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی مورد سرقت و یا تخریب قرار می گیرد اذعان می کند: سرقت تابلو تأثیرات ‌پنهانی دارد و گاها خسارات جبران‌ناپذیری برجا می‌گذارد چراکه با نبود تابلو در یک ‌نقطه‌ی پر تصادف ممکن است سانحه ای اتفاق بیفتد و خانواده‌هایی را عزادار کند.

احمدرضا بخشی به ما می گوید: در حوزه ایمنی، ما سالانه اعتبار مشخصی داریم که آن‌هم برای بحث جبران سرقت‌ها نیست بلکه برای نگهداری علائم‌ و تجهیزات ایمنی موجود است.

وی می‌افزاید: مطابق استانداردهای جهانی برای نگهداری از راهی که ساخته‌شده فارغ از کیفیت و تناسب آن راه با استفاده‌ای که از آن می‌شود حدوداً۳ تا۵ درصد و حتی تا ۶ درصد هزینه ساخت را باید هزینه کرد.

رئیس اداره ایمنی راه و حریم اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خراسان رضوی با اشاره به این موضوع که متأسفانه در حوزه تأمین اعتبار برای نگهداری راه‌ها ما با استانداردها فاصله زیادی داریم ادامه می دهد: اعتبارات حوزه نگهداری علائم برای استان از ۳۰ تا۳۵‌میلیارد تومان تجاوز نمی‌کند و البته این اعتبارات برای نگهداری تابلوها ،خط‌کشی سطح جاده‌ها، نگهداری روشنایی‌ها و نگهداری حفاظ‌ها استفاده می‌شود نه برای جبران  سرقت‌ها چون سرقت‌ها موضوعی خارج از روال معمول هستند که به راهداری تحمیل شده است.

هزینه های گزاف ساخت تابلو

رئیس اداره ایمنی راه و حریم اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خراسان رضوی می گوید: متاسفانه در سنوات اخیر بر  حجم سرقت از علائم جاده ای افزوده شده است و عمدتا هم بخاطر افزایش قیمتی است که درآهن‌الات بوجود آمده است که بالطبع باعث تشویق سارقین به سرقت از تاسیسات نصب شده درحاشیه جاده می شود.

وی به ما می گوید: ساخت هرمتر مربع تابلو حدودا دوتا سه میلیون‌ تومان هزینه دارد و معادل حدودا پانزده تا بیست درصد این مبلغ  هم برای نصب آن‌هزینه می شود.

هفت سال زندان در انتظار سارقان تابلوها

رئیس اداره ایمنی راه و حریم اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خراسان رضوی در پاسخ به این سؤال که چه مجازاتی در انتظار سارقان تابلوهای راهنمایی و رانندگی جاده‌ای است می‌گوید: مجازات سرقت طبق ماده ۶۸۷ قانون تعزیرات سال ۷۵ در خصوص تخریب علائم عمودی و افقی جاده‌ها که به‌صورت عمدی صورت بگیرد از سه تا ۷ سال است. در صورتی هم که این سرقت منجر به جرح یا قتل بشود تا پرداخت دیه و قصاص هم برای این موارد پیش‌بینی‌شده است.

وی ایجاد سانحه و تصادفات را مهم‌ترین تبعات این سرقت‌ها می‌داند و می‌گوید: متأسفانه تصادفات به‌هیچ‌عنوان جبران‌پذیر نیست و جالب اینجاست که راهداری در اثر نبود این ‌تابلو در جریان ‌تصادفات محکوم‌به پرداخت خسارت و ضرر هم می‌شود.

بخشی اذعان می‌کند: در این رابطه پلیس‌راه می‌تواند به استناد قانون‌ راهنمایی و رانندگی دستگاه‌هایی که در جریان‌ تصادفات به‌نوعی قصوری دارند را مسئول و مقصر اعلام کند این در حالی است که تصادف به علت سرقت تابلو رخ‌داده اما خسارت زیان‌دیده از تصادف را باید راهداری بپردازد.

وی به ما می‌گوید: البته اخیراً هم ضمن ایجاد گشت‌های مشترک با همکاری نیروی انتظامی و مقامات قضایی سعی شده از خریداری تابلوهای سرقت شده توسط مال‌خرها جلوگیری به عمل آید .

وبگردی