چرا رهبر انقلاب به عربستان توصیه کرد جنگ یمن را تمام کند؟

به گزارش رکنا سیاسی، مقام معظم رهبری در جریان دیدار با مسئولان نظام جمهوری اسلامی بیانات دقیقی را در خصوص یمن مطرح کردند.

رهبر انقلاب اسلامی فرمودند: «در مسئله‌ی یمن بنده یک حرف نصحیت‌آمیزی به آقایان سعودی دارم که این واقعاً از روی نصیحت و خیرخواهی است: چرا جنگی را که یقین دارید در آن پیروز نمی‌شوید ادامه می‌دهید؟ اصلاً احتمال پیروزی سعودی‌ها در جنگ یمن هست؟ احتمالش هم نیست. با این همّتی که مردم یمن دارند، با این شجاعتی که رهبرانشان دارند نشان می‌دهند، با این ابتکار عملی که در بخشهای مختلف دارند، احتمال پیروزی وجود ندارد. خب جنگی که در آن احتمال پیروزی وجود ندارد، چرا ادامه پیدا می‌کند؟ یک راهی پیدا کنید خودتان را از این جنگ خارج کنید. خب اخیراً مذاکراتی شده، ولو روی کاغذ یا به زبان حالا یک توقّف دوماهه‌ای را اعلان کردند که خیلی خوب است. اگر ان‌شاءالله به معنای واقعی کلمه توقّف وجود داشته باشد ولو دوماهه باشد، این مغتنم است و خیلی خوب است؛ باید همین ادامه پیدا کند. مردم یمن هم مردم صبوری هستند و در این قضیه به معنای واقعی کلمه مظلوم واقع شدند و خب خدای متعال هم به مظلومین کمک می‌کند و مردم مقاوم یمن، مردم مقاوم فلسطین ان‌شاءالله مشمول لطف الهی خواهند بود».

جنگی که قرار بود سعودی ظرف مدت کوتاهی به نفع خود رقم بزند

مارس سال ۲۰۱۵ (۶ فروردین ماه ۱۳۹۴) تاریخی است که هیچگاه از اذهان یمنی‌ها پاک نخواهد شد. درست در چنین روزی، عربستان سعودی با تشکیل ائتلافی تحت عنوان «عاصفة الحزم» (طوفان قاطعیت) جنگ تجاوزکارانه خود علیه مردم بیگناه یمن را کلید زد. سعودی‌ها از همان ابتدا مدعی شدند که هدف اصلی از مداخله نظامی در یمن، بازگرداندن مشروعیت به این کشور است!

یکی از مهمترین اهداف سعودی‌ها و متحدانشان در یمن، نابود ساختن مقاومت در این کشور و یا حداقل خلع سلاح آن بود. هدف دیگری که سعودی‌ها از رهگذر تجاوز نظامی به یمن دنبال می‌کردند، بازگرداندن «عبد ربه منصور هادی» به کرسی قدرت بود. در همین حال، از غارت منابع نفتی و گازی در جنوب یمن نیز می‌توان به عنوان یکی دیگر از اهداف عربستان برای تجاوز نظامی به یمن یاد کرد.

جنگ یمن در حالی وارد هشتمین سال خود شده است که یمنی‌ها ابتکار عمل را به دست گرفته و ائتلاف متجاوز سعودی هنوز راهی برای خروج از این باتلاق پیدا نکرده است. بیش از هفت سال از حمله ائتلاف متجاوز آمریکایی-سعودی علیه یمن می‌گذرد و تنها دستاورد متجاوزان از این جنایت، کشتار و آواره کردن میلیون‌ها انسان بی‌گناه در سایه سکوت سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری است.

جنگ یمن

ایستادگی ارتش ملی یمن و انصارالله مقابل متجاوزان این روزها کار را بر عربستان سخت کرده است، سعودی‌ها که با چراغ سبز آمریکا قصد اشغال یمن را طی چند هفته داشتند اکنون بعد از هفت سال هیچ راهی برای خروج از این باتلاق پیدا نمی‌کنند.

ارتش یمن به همراه نیروهای مقاومت در پاسخ به حملات بی‌وقفه سعودی‌ها به مناطق مسکونی و محاصره کشورشان، اهدافی را در عربستان از جمله تأسیسات آرامکو زیر سنگین‌ترین حملات خود قرار دادند تا به این ترتیب جنگ در شروع هشتمین سال خود با یک شوک بزرگ روبه‌رو شود.

سعودی‌ها پیش بینی می‌کردند که در یک بازه زمانی بسیار کوتاه می‌توانند به تمامی اهداف از پیش تعیین شده در جنگ یمن دست یابند. با این حال، مقاومت مردم یمن از یک سوی و ایستادگی انصارالله و نیز ارتش و کمیته‌های مردمی در برابر متجاوزان از سوی دیگر، موجب برهم خوردن تمامی معادلات ریاض شد.

بنابراین، سعودی‌ها نه تنها در طول ۷ سال گذشته نتوانستند به اهداف از پیش تعیین شده خود دست یابند، بلکه در باتلاق جنگ یمن گرفتار آمدند و اکنون به هر ریسمانی چنگ می‌زنند تا با کمترین هزینه از جنگ پُرهزینه یمن خارج شوند.

واقعیت این است که مقامات سعودی خود به خوبی نسبت به هزینه‌های جنگ در یمن واقف هستند و تلاش می‌کنند تا به نوعی راه خروجی آبرومندانه و کم هزینه از این جنگ برای خود بیابند. سعودی‌ها مدتهاست دریافته‌اند که در نتیجه جنگ یمن دستاوردی محقق نخواهند ساخت.

ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در طول ۷ سال گذشته توانستند ضربات مهلکی را بر پیکره سعودی و متحدانش وارد آورند. این در حالی است که سعودی‌ها از ابتدای آغاز تجاوز نظامی خود به یمن به دنبال خلع سلاح ارتش و مقاومت این کشور بودند. با این وجود، نه تنها هدف مذکور محقق نشد، بلکه توانمندی‌های نظامی نیروهای مقاومت یمن بیش از هر زمان دیگری ارتقا پیدا کرد.

جنگ یمن

ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در طول سال‌های اخیر مواضع و مراکز استراتژیک سعودی ازجمله تأسیسات آرامکو، فرودگاه نظامی أبها، فرودگاه ملک خالد و… را هدف قرار دادند؛ کما اینکه آنها عمق خاک امارات در ابوظبی را نیز بارها و بارها به وسیله موشک‌های خود مورد اصابت قرار دادند.

درباره نبرد رزمندگان یمنی باید گفت که موضوع به سلاحی که استفاده می‌شود، مربوط نیست بلکه به روحیه رزمندگان و آنچه برای آن می‌جنگند، بر می‌گردد. در علوم نظامی یک اصل شناخته شده این است که رزمنده نقش مهمی در رقم زدن سرنوشت جنگ دارد و در واقع این روحیه جنگی رزمندگان یمنی است که پیروزی آفرین است.

مقامات سعودی باید در راستای پایان جنگ یمن حرکت کنند زیرا علاوه بر اینکه هزینه‌های هنگفت این جنگ کمر عربستان را شکسته است از سوی دیگر ضربات ویرانگر و مهلک نیروهای صنعا به مراکز حساس و اقتصادی آن نیز قدرت تاب آوری ریاض را در برابر ادامه این جنگ از بین برده است.

علاوه بر آن ریاض با چالش‌های دیگر در زمینه جنگ هم روبرو است از جمله انتقادهای حقوق بشری از جنایات جنگی سعودی در یمن، تشدید اختلاف نظر میان عربستان و متحدانش و از همه مهمتر نمایان شدن آسیب پذیری عربستان است.

قدر مسلم آن است که جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن برای عربستان به بن بست رسیده است. موازنه قوا به نفع ارتش و کمیته‌های مردمی یمن تغییر کرده است و متجاوزان باید دیر یا زود خاک یمن را ترک کنند و اداره این کشور را به صاحبان و حاکمان اصلی آن یعنی مردم یمن بسپارند.

البته نکته‌ای که نباید از آن غافل شد این است که ریشه جنگ یمن به سیاست‌های ایالات متحده به ویژه در بحث فروش کلان جنگ افزار به سعودی‌ها مربوط می‌شود که در واقع آغاز و تداوم این جنگ همین سیاست واشنگتن بوده است. ریاض تابع سیاست‌های آمریکاست. در واقع بمب‌هایی که بر سر مردم یمن ریخته شده تولید کمپانی‌های اسلحه سازی آمریکا هستند، اما روند این جنگ به یک باتلاق برای متحد مهم آمریکا تبدیل شده است.

امروز ملت یمن به یک ارتش توانمند و یک نیروی جدید دست پیدا کرده و در زمینه تکنولوژی‌های نظامی هم موقعیت‌های زیادی به دست آورده است. بر این اساس روزی که جنگ به پایان برسد، تا سال‌های متمادی مردم یمن با دستاوردهای جنگ زندگی خواهند کرد. اما وضع طرف‌های مقابل آنان، روز بعد از پایان جنگ شباهتی با روز پیش از آغاز جنگ ندارند. این جنگ حداقل نیمی از ذخایر مالی عربستان را بلعیده است. تأسیسات سعودی که طی بیش از ۷۰ سال هیچ‌گاه مورد حمله قرار نگرفته بود، اینک امنیت آن در وضعیت شکننده قرار گرفته است. اعتماد دنیا به توانمندی عربستان در اداره جنگی که یک‌طرف آن جریان مقاومت باشد، از دست رفته است.

در این جنگ در حالی تأسیسات جنوب و غرب عربستان مورد تهاجم قرار گرفتند که به انواعی از سیستم‌های دفاعی مثل پاتریوت مجهز بودند. بنابراین از فردای جنگ، عربستان ناگزیر است فکری برای انتقال این تأسیسات به عمق سرزمین خود بکند. اما آیا پهپادهای مهاجم انصارالله به طور واقعی عمقی برای عربستان باقی گذاشته است؟

کلام آخر اینکه مقامات ریاض باید توصیه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره ضرورت پایان جنگ یمن را مورد توجه قرار دهند زیرا ائتلاف سعودی اگر می‌توانست جنگ یمن را به نفع خود رقم بزند در ابتدای جنگ که شرایط برایش بهتر بود این کار را انجام می‌داد. تنها دستاورد آنها به خاک و خون کشیدن شمار زیادی از یمنی‌ها و افزایش رنج آنها بوده است و گرنه نه تنها نتوانستند که به عبد ربه منصور را به قدرت بازگردانند بلکه او را کنار زدند و حتی به مُهره خود هم رحم نکردند.

ارتش و کمیته‌های مردمی یمن هم اکنون دست بالا را دارند و حالا با موشک‌ها و پهپادهایشان هر نقطه از عربستان را که بخواهند می‌زنند. عربستان به لحاظ آسیبی که به زیرساخت‌هایش وارد و هزینه‌های هنگفتی که متحمل شده، محوریتش را در جهان عرب و حتی در حوزه خلیج فارس از دست داده است و این حاصل تجاوز دوسر باخت برای رهبران عربستان است. این روزها کار برای عربستان سخت‌تر از هر زمان دیگری شده است. بدون تردید به درازا کشیدن جنگ یمن بیش از این به نفع ریاض نیست.

این جنگ همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند برای سعودی‌ها پیروز به ارمغان نمی‌آورد و شواهد امر گواه آن است و از سویی ایستادگی مردم یمن و شجاعت آنها و خلاقیت و ابتکار عملی، امکان پیروزی به ائتلاف سعودی را نمی‌دهد.

مقامات ریاض باید از فرصتی که آتش بس موقت در یمن برایش فراهم کرده، استفاده کرده و به جنگ و محاصره یمن خاتمه دهد تا رنج مردم یمن هم پایان یابد.

منبع: مهر