جزییات رانش زمین در بزرگراه همت تهران / علت چه بود؟ + عکس
حوادث رکنا: در این بخش از دامنه مشرف به اتوبان همت، فضای سبز و درختکاری انجام شده و آبیاری بیش از حد نیاز زمین، فضای سبز، چمنها و درختان موجب شده خاک اشباع شود و بر اثر اشباعشدگی و شیب تند دامنه این حرکت دامنه خاکی انجام شده است.
برخی از کارشناسان حوزه زلزله اعلام کردند شیب زیاد و پوشش خاکی تحکیمنیافته و نفوذ آب ناشی از آبیاری فضای سبز به لایه زیرسطحی خاکی، با وجود داشتن سیستم زهکشی و استفاده از ژئوتکستایل موجب ناپایداری دامنه در قطعهای از حاشیه شمالی همت نرسیده به تقاطع چمران شده است.
شیب تند بزرگراه های تهران
کم نیستند حاشیه بزرگراههای تهران که شیبهای تندی دارند و معمولا آبپاشها ساعتها در این فضاها رها میشوند؛ تا جایی که آب به حاشیه خیابان میآید. این که این اتفاق در بخشهای دیگر تهران تکرار شود یا خطری برای شهروندان دارد، موضوعی است که از علی بیتاللهی، رئیس بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پرسیدیم. او ساعتی بعد از این حادثه به این بخش از بزرگراه همت رفته بود.
بیتاللهی درباره جزئیات حادثه به «شرق» میگوید: روز گذشته (چهارشنبه) ساعت ۹ صبح در ضلع شمالی اتوبان همت از سمت شرق به غرب نرسیده به تقاطع چمران حدود ۵۰۰ متری این تقاطع حرکت دامنهای به ابعاد ۲۰ در ۱۵ متر در دامنه خاکی مشرف به یال شمالی بزرگراه همت رخ داد که حرکت توده خاکی با توجه به ابعاد و شمول آن یک باند کندرو اتوبان همت را مسدود کرد و موجب ترافیک غیرمعمول در آن ساعت روز در منطقه شد.
دامنه خاکی مشرف به اتوبان دارای شیب بسیار تندی بوده
او ادامه میدهد: این دامنه خاکی مشرف به اتوبان دارای شیب بسیار تندی بوده؛ به طوری که بالارفتن کارشناسان ما به شکل پیاده از آن توده با سختی همراه بود و خاک این منطقه به دلیل احداث اتوبانها و خاک دستی، خاکهای تحکیمیافتهای نیست.
در این بخش از دامنه مشرف به اتوبان همت، فضای سبز و درختکاری انجام شده و آبیاری بیش از حد نیاز زمین، فضای سبز، چمنها و درختان موجب شده خاک اشباع شود و بر اثر اشباعشدگی و شیب تند دامنه این حرکت دامنه خاکی انجام شده است.
این کارشناس حوزه زلزله ادامه میدهد: بازدیدهای ما نشان میدهد در این بخش سیستم زهکش کار شده اما به نظر میآید این سیستم به دلایل مختلف نتوانسته آب موجود در دامنه را زهکش کرده و به پاییندست هدایت کند. بنابراین در دامنه باقی مانده و باعث سنگینی و حرکت دامنهای شده است.
عوامل ایجاد حادثه
به گفته بیتاللهی وجود آب و نفوذ آب به زیر سطح، شیب تند زمین، جنس این دامنه که خاک دستی بوده و نیز عملکرد ضعیف سیستم زهکش این بخش از دامنه مشرف به اتوبان عامل ایجاد این حادثه بوده است.
برای پایداری دامنه از یک ژئوتکستایل استفاده شده و از پوششهای پلاستیکی برای چسبندگی دامنه و برای ایجاد پیوستگی بیشتر در لایههای خاک استفاده میشود که مشاهدات ما نشان میدهد از این مواد نیز برای پایداری دامنه در زمان احداث و محوطهسازی و فضای سبز حاشیه اتوبان استفاده شده ولی به هر حال این تمهیدات مؤثر نبوده و بر اثر وجود آب و اشباعشدن از آب، این بخش از دامنه مشرف به اتوبان شروع به حرکت میکند و این حادثه را به وجود میآورد.
ارسال نظر