کاهش شدید عرضه بلیط هواپیما / انکار سازمان هواپیمایی کشوری
رکنا اقتصادی: درحالی کمتر از 24 ساعت از اظهارنظر دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی میگذرد که بهنظر میرسد فرآیند کاهش خدماترسانی شرکتهای هواپیمایی داخلی آغاز شده است. ماجرا از این قرار است که برخلاف روزها و هفته اخیر عرضه بلیت بسیاری از مسیرهای پرواز بهشدت کاهش یافته است.
به گزارش رکنا، محمد محمدیبخش درباره سرنوشت قیمتگذاری بلیت هواپیما ابراز کرد: تغییر قیمت، مشمول طی کردن فرآیندی قانونی است تا به مصوبه تبدیل شود؛ البته درخواست ایرلاینها برای افزایش نرخها در شورایعالی هواپیمایی بررسی شد، اما ابلاغ نشده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: پس از ابلاغ رئیس جمهور، شورایعالی هواپیمایی از تعیین قیمت بلیت هواپیما منع شد و بر اساس دستورالعمل کنونی ستاد تنظیم بازار مسئول قیمتگذاری بلیت هواپیما است.
بهگفته محمدیبخش، پس از تصویب نرخها در شورایعالی هواپیمایی، نرخ جدید به ستاد تنظیم بازار اعلام شده و مسئول تأیید و تعیین نرخ نهایی بلیت هواپیما، ستاد تنظیم بازار است.
وی افزود: تا زمان تعیین نرخ گذاری در ستاد تنظیم بازارها، قیمتها به قبل از دی سال جاری بازگشت.
بلیت پروازهای داخلی کمیاب شد
ماجرای افزایش قیمت بلیت پروازهای داخلی از اظهارات رئیس کمیسیون عمران مجلس آغاز شد. محمدرضا رضایی کوچی اواسط مردادماه امسال با اشاره به مصوبه اردیبهشت امسال شورای عالی هواپیمایی برای افزایش 30 درصدی قیمت بلیت پروازهای داخلی،گفته بود: سه ماه است که این کار را متوقف کردهایم.در این بین برخی شرکتهای هواپیمایی بهطور غیرمستقیم هواپیماهای خود را زمینگیر میکنند.
وی توضیح داد: به همین دلیل نیز بلیت پرواز به سختی تهیه میشود. در زمان حاضر حدود 115 فروند از ناوگان مسافری کشور فعال است. این در حالی است که ناوگان هوایی مسافربری کشور دارای حدود 400 فروند هواپیماست.
رئیس کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا برخی شرکتهای هواپیمایی عمدا در حال زمینگیر کردن ناوگان خود برای فشار جهت افزایش قیمتها هستند، گفت: دلیل زمینگیر شدن هواپیماها ترکیبی از اقدامات عمدی و غیرعمدی است. بهعبارت دیگر ایرلاینها از یک طرف میگویند قطعه نداریم و قطعات معیوب شده است. هم اینکه بهدنبال افزایش قیمت بلیت پروازها هستند.
رضایی کوچی در پاسخ به این پرسش که مجلس تا چه زمانی میتواند در برابر افزایش قیمت بلیت پروازها مقاومت کنند، اضافه کرد: این افزایش 30 درصدی در شورای عالی هواپیمایی تصویب شده و ایرلاینها در انتظار ابلاغ آن هستند.
انکار سازمان هواپیمایی کشوری
در ادامه البته رئیس سازمان هواپیمایی با صراحت مصوبه شورای عالی هواپیمایی در خصوص افزایش 30 درصدی را تایید نکرد.
محمدیبخش 4 شهریور امسال با بیان اینکه امسال افزایش قیمتها را در همه حوزهها داشتهایم، گفته بود: دیماه سال گذشته 15 درصد قیمت بلیت را کاهش دادیم و در سایت ایرلاینها آنرا همچنان کنترل میکنیم. شرکتهای هواپیمایی با توجه به تمام اتفاقات روی داده در حوزههای مختلف و افزایش قیمتها که در صنعت هوانوردی وجود دارد، درخواست افزایش قیمت بلیت هواپیما را داشتهاند.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری یادآور شد: این درخواست در شورای عالی هواپیمایی مطرح شده که در صورت نهایی شدن آنرا اطلاعرسانی خواهیم کرد.
محمدبخش در پاسخ به این پرسش که افزایش 30 درصدی قیمت بلیت هواپیما را تایید میکنید، گفت: این عدد را تایید نمیکنیم.
افزایش بیسر و صدا قیمت بلیت هواپیما
روال اجرایی شدن مصوبات شورای عالی هواپیمایی این بوده که پس از تایید سازمانهای ذیربط از جمله سازمان حمایت، بخشنامههای مربوطه برای اجرا به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ میشود. اما در مورد افزایش 30 درصدی قیمت بلیت این فرآیند تا امروز یعنی 6 بهمن 1401 اجرا نشده است.
اما با این حال برخی شرکتهای هواپیمایی بی سر و صدا از ماه گذشته اقدام به افزایش 30 درصدی قیمت بلیت مسیرهای پروازهای خود کردند. موضوعی که باعث شد مردم از ایرلاینها به سازمان تعزیرات حکومتی شکایت کنند. خروجی این شکایت جریمه 119 میلیارد تومان 8 شرکت (4 ایرلاین و 4 شرکت عرضه کننده بلیت هواپیما) بود."
غلامرضا صالحی رئیس شعبه مهم و ملی سازمان تعزیرات حکومتی سوم ماه جاری در اینباره گفته بود: درپی اخبار و گزارشهای مردمی مبنی بر افزایش خودسرانه نرخ فروش بلیت هواپیما، تخلف هشت شرکت از طرف شعب ملی سازمان تعزیرات حکومتی محرز تشخیص داده شد.
وی افزود: چهار شرکت که مبادرت به ارائه و فروش بلیت میکردند به مبلغ 77 میلیارد تومان و چهار شرکت هواپیمایی هم به مبلغ 42 میلیارد تومان جمعا به میزان یکصد و 19 میلیارد تومان در حق صندوق دولت محکوم شدند.
رئیس شعبه مهم و ملی سازمان تعزیرات حکومتی گفت: این هشت شرکت علاوه بر میزان محکومیتی که در حق صندوق دولت داشتند به اعاده نرخ برابر نرخهای مصوبی که از ناحیه سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان داشتند مکلف شدند.
توقف عرضه بلیت با قیمتهای غیرقانونی
در ادامه عباس فرزادنیا سرپرست دادسرای ناحیه 30 فرودگاههای کشور به همراه نمایندگان سازمان تعزیرات حکومتی از چند شرکت هواپیمایی بازدید کرد.
وی در اینباره گفت: افزایش قیمتی که اخیرا از طریق انجمن شرکتهای هواپیمایی به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ شد، مصوبه ستاد تنظیم بازار را نداشت. به صورت جدی به موضوع ورود پیدا کردیم و مصمم هستیم تک تک شرکتهای هواپیمایی را از نزدیک بازرسی کرده و جایی که افزایش قیمت باشد، برخورد قانونی صورت گیرد. این اضافه دریافتی که در شرکتهای هواپیمایی صورت گرفته حتما باید به مردم و به مسافرین برگردانده شود.
وی افزود: با تذکراتی که دادسرای تهران به شرکتها داده است، عرضه قیمتهای خلاف قانون متوقف شده و سامانهها و سیستمهای هواپیمایی در حال به روزرسانی به حالت قیمتهای قبل از دی ماه هستند.
قیمت بلیت هواپیما به نرخ قبلی برگشت
سرانجام دیروز دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی با بیان "تابع دستورات دادستان درباره نرخ بلیت هواپیما هستیم"، گفت: با تداوم روند فعلی، هواپیماهای بیشتری زمینگیر میشود.
مقصود اسعدی سامانی در خصوص افزایش قیمت بلیت هواپیما و دستور دادستان تهران در این رابطه، اظهار کرد: شرکتهای هواپیمایی تابع دستورات دادستان هستند و بر اساس این دستورات عمل خواهند کرد.
وی تصریح کرد: نرخ بلیت پروازهای داخلی به قیمت قبلی بازگشته است.
وی همچنین با اشاره به افزایش هزینه شرکتهای هواپیمایی بهدلیل رشد نرخ ارز، افزود: بیشترین هزینه ایرلاینها، ارزی است و با توجه به نوسانات نرخ ارز هزینه شرکتهای بهشدت افزایش یافته است.
کاهش شدید عرضه بلیت
درحالی کمتر از 24 ساعت از اظهارنظر دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی میگذرد که بهنظر میرسد فرآیند کاهش خدماترسانی شرکتهای هواپیمایی داخلی آغاز شده است. ماجرا از این قرار است که برخلاف روزها و هفته اخیر عرضه بلیت بسیاری از مسیرهای پرواز بهشدت کاهش یافته است.
بررسی یکی از سایتهای بزرگ فروش بلیت هواپیما نشان میدهد بلیتی برای مسیرهای پروازی پرتقاضا از جمله تهران-مشهد وجود ندارد.
در رابطه با سایر مسیرهای پروازی نیز این قضیه صدق میکند؛ در مسیر پروازی تهران-کیش نیز تا آخر هفته آینده هیچ بلیتی برای خرید وجود ندارد.
در مسیر پرواز تهران-شیراز نیز بلیتی برای عرضه وجود ندارد.
از شواهد امر پیداست که شرکتهای هواپیمایی همیشه ناراضی که با وجود آزادسازی قیمت بلیت هواپیما در آذرماه 94 همچنان از یارانههای دولتی از جمله سوخت تقریبا رایگان استفاده میکنند به بهانه کمبود نقدینگی در حال زمینگیر کردن هواپیماهای خود برای فشار جهت اعمال افزایش قیمت هستند.
بر این اساس بهترین راهکار برای مقابله با این اقدام ورود دوباره نهادهای نظارتی مانند جلوگیری از تداوم گرانفروشی است.
پیگیری درخواست ایرلاینها برای کاهش برخی هزینهها
حسین مُذنِب مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و حقوق شهروندی وزارت راه و شهرسازی در شبکههای اجتماعی نوشت:
« با تاکید وزیر راه و شهرسازی برای جلوگیری از تضییع حقوق مردم و همچنین تذکر دستگاههای نظارتی، شرکتهای هواپیمایی ملزم به برگرداندن نرخ بلیت به قیمت قبل وبازگشت مبالغ اضافه دریافتی شدند.
همچنین درخواست شرکتهای هواپیمایی برای کاهش برخی هزینههای جانبی در حال پیگیری است.»
شرکتهای هواپیمایی داخلی بدون اخذ مجوزهای لازم اقدام به افزایش قیمت بلیت کرده بودند که با ورود سازمان تعزیرات حکومتی نرخ بلیت به قبل از دیماه امسال بازگردانده شد. در این رابطه همچنین 8 شرکت (4 شرکت عرضه کننده بلیت از جمله یکی از شرکتهای معروف و 4 ایرلاین) 119 میلیارد تومان جریمه شدند.
منبع: تسنیم
ارسال نظر