وزیر جهاد کشاورزی: یارانه ها را مستقیم به مصرف کننده می‌دهیم

به گزارش رکنا اقتصادی، سید جواد ساداتی نژاد در ارتباط تصویری با بخش خبری 21 سیما به برخی از علل افزایش قیمت مواد غذایی اشاره و اضافه کرد: بخشی از این افزایش به افزایش های قانونی امسال از جمله افزایش دستمزد، انرژی و تورم و بخشی از آن به موضوعاتی مانند خشکسالی مربوط است.

او ادامه داد: کمبود تولید محصولات کشاورزی در خشکسالی ها موجب افزایش قیمت می شود و تنها مربوط به کشور ما نیست، همچنین با افزاییش قیمت های جهانی در محصولات کشاورزی مواجه هستیم.

ساداتی نژاد افزود: در بخش زیادی از محصولات حتی در کشورهای اطراف ما تورم مواد خوراکی و آشامیدنی را تا 70 درصد می توانیم ببینیم و در اروپا هم به دلیل خشکسالی افزایش قیمت وجود دارد.

او علت بخشی از افزایش قیمت های جهانی غذا را بحران اوکراین دانست و گفت: حمل و نقل غلات و محصولات کشاورزی به علت این بحران دچار چالش شده و قیمت ها در محصولات کشاورزی از 35 درصد تا 80 درصد هم افزایش یافته است.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به الزام قانونی که برای حذف ارز ترجیحی در قانون بودجه سال 1401 وجود دارد دولت ملزم است به حذف ارز ترجیحی اقدام کند.

ساداتی نژاد افزود: زمان نشان داده است که ارز ترجیحی نتوانسته به اهداف خود برسد و اقشار مختلف مردم نتوانستند عادلانه از آن بهره مند شوند و موجب بیماری مزمنی در اقتصاد ایران شده و بهره وری را در حوزه غذا، دام و طیور کشور به ورطه نابودی برده است.

او با بیان اینکه صنعت دام و طیور از وجود ارز ترجیحی رنج می برد، اضافه کرد: وجود ارز ترجیحی موجب رانت و فساد گسترده ای در حوزه تأمین نهاده ها از خارج از کشور شده و فاصله قیمتی سرعت قاچاق را افزایش داده است و این یارانه ای که باید به مردم می رسیده، سر سفره مردم دیگر کشورها می رود.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: همه متخصصان و نخبگان اقتصادی کشور هم اذعان کرده اند که ارز ترجیحی باید از حوزه اقتصاد ایران حذف شود و این یک اصلاح بزرگ اقتصادی است که باید دولت ها انجام می دادند.

ساداتی نژاد افزود: شاید در سال هایی که فاصله قیمت ارز ترجیحی با ارز واقعی کمتر بود و چالش کمتری داشت باید دولت ها اقدام می کردند و این اصلاح اقتصادی به نفع مردم و عدالت در جامعه ما انجام می گرفت.

او اضافه کرد: نکته حائز اهمیت در طرح مردمی سازی یارانه ها و توزیع عادلانه آن این است که مردم اطمینان داشته باشند دولت پیش از حذف ارز ترجیحی، قدرت خرید مردم را ترمیم خواهد کرد و جبرانی لازم را به حساب خانوارها واریز خواهد کرد.

وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: پیش از اجرا، دو ماه واریز جبرانی و افزایش قدرت خرید مردم بر اساس دهک ها انجام می شود سپس نرخ ها تغییر می کند.

ساداتی نژاد با بیان این که مردم هیچ دغدغه ای از این بابت نداشته باشند، گفت: برنامه ریزی خوبی در ستاد مردمی سازی یارانه ها و توزیع عادلانه آن صورت گرفته و اهداف کاملاً مشخص است و اهتمام ویژه و انسجام بین دولت و مجلس در این زمینه وجود دارد.

او با بیان اینکه یارانه های نان و دارو حذف نخواهد شد، اضافه کرد: نان صنعتی با همین قیمت ادامه مسیر خواهد داد و تغییری نخواهد داشت.

ساداتی نژاد افزود: درباره یارانه صنف و صنعت هم در ادامه اجرای اصلی این حذف یارانه ها، ان شاء الله در آن سبد واریزی وجود خواهد داشت اما به دلایلی که قبلاً خدمت مردم گفتم به ناچار باید به سمت حذف آرد صنف و صنعت می رفتیم ولی تلاش کردیم مشکلی برای تولید کنندگان نباشد.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: به دلیل افزایش نرخ گندم در آن حوزه، سه ماه گندم را به این صنف واگذار کردیم که بتوانند بازپرداخت آن را سه ماهه انجام دهند تا در تولید خللی ایجاد نشود.

ساداتی نژاد افزود: برای ادامه آزادسازی هم در سایر کالاها تمهیدات لازم برای تأمین سرمایه گردش برای تولیدکنندگانی که یارانه آن اقلام حذف می شود انجام شده و با بانک مرکزی تمهیدات لازم اندیشیده شده است که به راحتی بتواند این تسهیلات در اختیار قرار بگیرد.

وی گفت: در مورد دامداران و مرغداران روستایی و عشایری نیز تمهیدات لازم اندیشیده شده است تا نهاده و سرمایه گردش در اختیارشان قرار بگیرد.

ساداتی نژاد تاکید کرد: با حذف ارز ترجیحی در اقلامی که یارانه می گرفتندافزایش قیمت و تغییر نرخ داریم اما محاسبه و تمهید لازم انجام شده و جبرانی لازم به حساب خانوارها واریز خواهد شد.

وی گفت: در پی این هستیم بر اساس قانون به سمت کالابرگ هم حرکت کنیم اما چون زیرساخت های ایجاد کالابرگ الکترونیکی بر اساس قانون مجلس شورای اسلامی که ابلاغ شده و قانون بودجه 1401 زمان بر است بنابراین این کار با واریز یارانه به مردم آغاز خواهد شد و هر زمان که زیرساخت ها انجام شود می تواند به کالابرگ الکترونیک تبدیل شود.

وزیر جهاد کشاورزی افزود: مردم بدانند یارانه حذف نمی شود و هدفمند و عادلانه توزیع می شود و از روی کالاها به سمت افراد مصرف کننده و آخرین حلقه می آید که از نظر حذف فساد و رانت در حوزه اقتصاد فوق العاده مؤثر است.

ساداتی نژاد اضافه کرد: نان سنتی تغییر قیمتی نخواهد داشت و یارانه اش وجود دارد و مردم در این زمینه هیچ دغدغه ای نداشته باشند و نانوایان هم تأمین آردشان به نرخ گذشته انجام می گیرد.