مدیرعامل آبفای استان تهران به رکنا پاسخ داد؛
پروژه فاضلاب استان تهران از چه منابعی تامین می شود؟
رکنا اقتصادی: اردکانی درخصوص تامین هزینه پروژه فاضلاب تهران گفت: اجرای پروژههای فاضلاب به اعتبار زیادی نیاز دارد اما با استفاده از ظرفیتهای مالی مختلف، توانستهایم پیشرفت پروژهها را تضمین کنیم
به گزارش رکنا، محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران روز پنجشنبه در حاشیه بیستمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب ایران در پاسخ به سوال رکنا درخصوص بخش فاضلاب و پیشرفت پروژه های این بخش گفت: در حال حاضر، سامانه دفع بهداشتی فاضلاب در تهران ۹۰ درصد و تصفیهخانههای فاضلاب ۶۰ درصد پیشرفت دارند و این رقم با بهرهبرداری از چند تصفیهخانه جدید تا شهریور ۱۴۰۴ به ۷۰ درصد خواهد رسید.
وی افزود: ظرفیت تولید پساب تصفیهخانههای فاضلاب تهران هماکنون ۴۵۰ میلیون مترمکعب در سال است و با راهاندازی واحدهای ۷ و ۸ تصفیهخانه جنوب تهران تا شهریورماه سال آینده، ۸۵ میلیون مترمکعب به این ظرفیت اضافه خواهد شد.
اردکانی در پاسخ به سوال رکنا که هزینه این پروژه از چه منابعی تامین می شود، تصریح کرد: اجرای پروژههای فاضلاب به اعتبار زیادی نیاز دارد اما با استفاده از ظرفیتهای مالی مختلف، توانستهایم پیشرفت پروژهها را تضمین کنیم و امسال پنج تصفیهخانه جدید ازجمله در پرند، رباط کریم و لواسان در مدار بهرهبرداری قرار خواهند گرفت ضمن آنکه 10 پروژه سرمایهگذاری نیز هماکنون برای حضور بخش خصوصی فراهم است.
اردکانی درباره فروش پساب به صنایع و شهرداریها نیز گفت: قراردادی با شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران امضا شده است تا صنایع، بخشی از آب موردنیاز خود را از پساب تامین کنند و این اقدام، گامی مهم در جهت کاهش برداشت از منابع زیرزمینی است ضمن آنکه پالایشگاه تهران نیز هماکنون از پساب استفاده میکند که نشاندهندهی موفقیتآمیز بودن این روش در صنایع بزرگ است.
وی افزود: تفاهمنامهای نیز بین شهرداری تهران و وزارت نیرو امضا شده است که تا سال ۱۴۱۰، شهرداری تهران ۱۴۵ میلیون مترمکعب پساب را برای آبیاری فضای سبز استفاده کند و این اقدام، نقش مهمی در کاهش مصرف آب شرب خواهد داشت.
اردکانی در ادامه نشست خبری با اشاره به تغییرات جهانی اقلیم و تاثیر آن بر روی اقلیم سرزمین ایران، افزود: این تغییرات موجب وقوع خشکسالیهای گستردهای در کشور بهویژه در استان تهران شده است.
وی اظهار داشت: براساس آمار ثبتشده در ۵۰ سال اخیر،، معمولاً در استان تهران شاهد دو سال خشکسالی و پس از آن چندین ترسالی بودیم اما برای نخستین بار در این دوره آماری، چهارمین خشکسالی پیاپی در این استان به وقوع پیوسته است.
وی با بیان اینکه خشکسالی هواشناسی به این مفهوم است که میزان بارندگی سالانه از میانگین ۵۰ ساله گذشته کمتر باشد، افزود: میانگین بارندگی استان تهران طی یک سال آبی (از ابتدای مهر تا پایان شهریور سال بعد) حدود ۲۸۰ میلیمتر در دوره آماری ۵۰ ساله به ثبت رسیده و این در حالی است که در چهار سال آبی گذشته، میزان بارندگی استان از میانگین بلندمدت کمتر بوده و برای نخستین بار در دورههای آماری ثبتشده، استان تهران چهارمین سال خشکسالی را پشت سر گذاشته است.
وی سپس با اشاره به تاثیر کاهش بارندگی بر روی ذخایر منابع آب سطحی تهران، گفت: آب تهران عمدتاً از پنج سد شامل دو سد طالقان و امیرکبیر در غرب استان تهران و سه سد لتیان، ماملو و لار در شرق استان تهران تامین میشود و با وجود تاثیر منفی کاهش بارندگیها بر این منابع، به فضل خداوند و همراهی مردم، توانستهایم در چهار سال خشکسالی متوالی، آب شرب شهروندان استان تهران را تامین کنیم و در سال پیش رو نیز تمام تلاش خود را برای تامین آب شرب به کار خواهیم بست.
بهگفته وی، پنج سد تامینکننده آب تهران در حال حاضر حدود ۲۰ درصد پرشدگی دارند و اگر سد طالقان را کنار بگذاریم، این عدد به ۹ درصد میرسد.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران در ادامه اقدامهای این شرکت را شامل سه حوزه تامین، توزیع و مصرف خواند و گفت: در حوزه تامین با مدیریت برداشت از منابع زیرزمینی و سطحی و در حوزه توزیع با مدیریت و اجرای خطوط انتقال، ایستگاههای پمپاژ، مخازن و تصفیهخانهها و تدابیر مدیریتی و کارهای ابتکاری توانستهایم بخشی از ناترازی بین منابع و مصارف را جبران کنیم.
وی کمهزینهترین، سریعترین و دردسترسترین راهحل جبران ناترازی منابع و مصارف آب تهران را مدیریت مصرف دانست و تصریح کرد: هماکنون هر شهروند تهرانی روزانه حدود ۲۵۰ لیتر آب مصرف میکند، در حالی که الگوی مصرف ۱۳۰ لیتر است. مصرف فعلی شهروندان تهرانی حدود دو برابر الگوی مصرف بوده و این در حالی است که میانگین مصرف شهروندان در کشورهایی با بارندگی بالای ۷۰۰ میلیمتر، ۱۷۰ لیتر در شبانهروز است.
بههگفته وی، در استان تهران سالانه ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب تامین و توزیع میشود (یک میلیارد مترمکعب در شهر تهران و ۵۰۰ میلیون مترمکعب در سایر شهرهای استان) و اگر هر شهروند مصرف روزانه خود را با 20 درصد صرفهجویی از ۲۵۰ لیتر به ۲۰۰ لیتر کاهش دهد، معادل ۳۰۰ میلیون مترمکعب در سال آب حاصل خواهد شد که در جبران ناترازی منابع و مصارف بسیار موثر است.
۱۸ میلیارد تومان پاداش خوشمصرفی به مشترکان تهرانی پرداخت شد
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته، شهروندان استان تهران با مدیریت مصرف، ۲۵ میلیون مترمکعب آب صرفهجویی کردند اما با وجود این، هنوز نیاز به تلاش بیشتر برای مدیریت مصرف است.
اردکانی مشترکان تهرانی را شامل سه گروه خوشمصرف (مصرف ماهانه هر خانوار ۱۲ مترمکعب یا کمتر)، مشترکان پرمصرف (مصرف هر خانوار بین ۱۲ تا ۲۴ مترمکعب در ماه) و مشترکان بدمصرف (مصرف بیش از ۲۴ مترمکعب در ماه) خواند و افزود: مشترکان خوشمصرفی که مصارف خود را نسبت به گذشته کاهش دهند، مشمول پاداش میشوند و در این زمینه، سال گذشته ۱۸ میلیارد تومان پاداش خوشمصرفی به مشترکان تهرانی پرداخت شده که به صورت بستانکاری در قبوض آنان لحاظ شده است.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران همچنین درباره انتقال پایتخت و نقش کمآبی تهران برای طرح این موضوع، اظهار داشت: موضوع انتقال پایتخت با مولفههای متعددی ازجمله منابع آبی همراه است اما در حال حاضر، یکی از راههای عاقلانه و حکیمانه برای مدیریت تنش کمآبی این است که بارگذاری جمعیتی جدید در تهران انجام نشود.
اردکانی درباره میزان هدررفت آب در شبکه توزیع نیز گفت: هدررفت آب شامل هدررفت ظاهری و هدررفت واقعی است؛ هدررفت ظاهری شامل میزان آبی است که تامین و مصرف میشود، اما شمارش نمیشود که دلیل آن برداشتهای غیرمجاز و یا شمارشگرهای معیوب است، اما هدررفت واقعی به دلیل فرسودگی شبکه و نشت آب از لولهها رخ میدهد که البته بخشی از این نشتی نیز موجب تغذیه آبخوانها میشود.
وی متوسط هدررفت واقعی آب در تهران را هماکنون ۱۱ درصد و میانگین جهانی هدررفت واقعی را بین ۸ تا ۱۰ درصد عنوان کرد.
کیفیت آب توزیعی تهران ۱۰۰ درصد مطابق با استانداردهای شرب است
اردکانی در پاسخ به پرسشی در مورد وضعیت کیفیت آب تهران، اظهار داشت: آب توزیعی تهران ۱۰۰ درصد مطابق با استانداردهای شرب است و نظارت بر این موضوع، توسط سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت بهداشت انجام میشود ضمن آنکه ۳۸ آزمایشگاه کیفیت آب در استان تهران فعالیت دارند و آزمایشگاه مرکزی در آبفای استان تهران با استانداردهای بینالمللی فعال است.
وی افزود: موضوع دیگر در مورد کیفیت آب، گوارایی آن است که براساس دائقه افراد متفاوت است اما در چند سال اخیر ایجاد مخازن جدید و اختلاط منابع آب سطحی و زیرزمینی، باعث بهبود طعم و گوارایی آب شده است.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران سپس درباره مطالبات این شرکت از شهروندان و نیز مطالبات پیمانکاران از این شرکت، گفت: قیمت آب در تهران کمترین میزان و به ازای هر مترمکعب کمتر از ۴ هزار تومان است و اگر خانوادهای تا سطح الگوی مصرف (۱۲ مترمکعب) آب مصرف کند، هزینه آب خانوار تنها ۴۸ هزار تومان خواهد بود ضمن آنکه مردم هم خوشحساب هستند و مطالبات زیادی از مشترکان نداریم.
وی افزود: در چند سال اخیر، با تنوعبخشی به منابع مالی و استفاده از ظرفیتهای قانونی ازجمله ماده 56 قانون الحاق و اوراق مرابحه، تلاش کردهایم مطالبات پیمانکاران را پرداخت کنیم و بدهکار آنان نباشیم.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران همچنین درباره برخی گلایهها از کاهش فشار شبکه آب در طبقههای بالایی ساختمانهای بلندمرتبه، گفت: در شرایط ناترازی منابع و مصارف، یکی از اقدامهای فنی رایج در جهان، کاهش فشار شبکه آب است که هدررفت آب را نیز کاهش میدهد ضمن آنکه مبحث 16 مقررات ملی ساختمان، ساختمانهای بلندمرتبه را موظف به نصب مخزن و پمپ برای تامین فشار آب پایدار میکند و که از مزایای آن، تامین فشار مناسب و جلوگیری از قطعی آب در شبکه داخلی منازل در مواقع اضطراری نظیر بروز حادثه در شبکه شهری است.
اردکانی در پایان، با اشاره به نقش موثر رسانهها در موضوع مدیریت مصرف آب، ابراز امیدواری کرد: با مدیریت مصرف شهروندان و تامین منابع مالی، بتوانیم سال آبی پیش رو را با موفقیت پشت سر بگذاریم.
ارسال نظر