واردات گاز و گازوئیل برای برق رسانی در زمستان / راه حل وزارت نیرو برای تامین برق کشور

به گزارش رکنا، مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور و مدیرعامل شرکت توانیر امروز جمعه 4 آبان ماه 1403 در نشست خبری بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق در پاسخ به این سوال خبرنگار رکنا که "در سال 1401 وابستگی تامین برق کشور به گاز 86 درصد و امسال به 90 درصد رسیده است و وضعیت گاز کشور به جایی رسیده که ایران قرارداد واردات روزانه 300 میلیون مترمکعب گاز با روسیه بسته است. یعنی نه تنها گازی برای صادرات نداریم که حتی برای مصرف کشور هم با کمبود مواجه شده ایم و مجبور هستیم از ذخایر جایگزین گازوئیل و مازوت استفاده کنیم. طبق آمار ذخایر گازوئیل کشور در حال حاضر کمتر از 45 درصد است و تنها راه باقی مانده، استفاده از مازوت است که آن هم منجر به فاجعه آلودگی برای کل کشور خواهد شد. کمیسیون انرژی مجلس طی مصاحبه های متعدد با رکنا عنوان کرد که وزارت نفت و وزارت نیرو هیچ برنامه ای برای تامین انرژی و رفع ناترازی در زمستان ندارند و در این خصوص ابراز نگرانی کرد، سوال رکنا این است که آیا برای زمستان برنامه ای دارید؟

سخنگوی صنعت برق کشور در پاسخ به رکنا گفت: جلسات زیادی برگزار می شود و برنامه منظمی برای تامین سوخت نیروگاه ها پیش بینی شده است. حتی مشخصا میزان مصرف گازوئیل و مازوت نیروگاه ها پیش بینی شده است. هیچ نیروگاه مازوت سوزی در کشور بعد از انقلاب احداث نشده و نیروگاه های مازوت سوز مربوط به گذشته است. بنابراین سیاست ها براین نبوده که مصرف مازوت را اضافه کنیم اما مصرف گازوئیل اضافه شده است و در شرایطی که با کمبود گاز مواجه باشیم، مصرف گازوئیل را افزایش می دهیم.

رجبی مشهدی در پاسخ به خبرنگار رکنا که در حال حاضر حتی گازوئیل اضافه ای برای مصرف نداریم، گفت: پیش بینی های وزارت نفت برای واردات گازوئیل و واردات گاز است و آن را در دستور کار قرار داده است. باتوجه به اینکه تقاضای گاز کشور افزایش یافته است، مجبور هستند از سوخت جایگزین استفاده کنند.

وی درخصوص برنامه وزارت نیرو درخصوص ناترازی انرژی در زمستان گفت: وزارت نیرو هیچ مشکلی برای تامین برق در دوره سرد سال ندارد، زیرا ظرفیت نیروگاهی کشور 93 هزار مگاوات است و مشکلی در زمستان برای تامین برق 45 هزار مگاوات، در صورتیکه سوخت مکفی وجود داشته باشد، وجود نخواهد داشت.

جزئیات 14 مگاپروژه برای گذر از اوج بار مصرف برق 1404

مدیرعامل شرکت توانیر جزئیات اجرای 14 مگاپروژه برای عبور از دوره اوج بار مصرف برق سال 1404 را تشریح کرد و گفت: رژیم استفاده از نیروگاه‌های برق‌آبی از ماه‌های گذشته آغاز شده است و بر این اساس تا قبل از تیر و مرداد سال آینده نیروگاه‌های برق آبی صرفا برای مصارف آب پایین دست و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

رجبی مشهدی در ادامه نشست خبری گفت: بیش از 500 شرکت داخلی و 120 شرکت خارجی در این دوره از نمایشگاه حضور دارند و امید است در ادامه مسیر با استقبال مناسب، شاهد رونق بیشتر این دوره از نمایشگاه باشیم و این رویداد در جهت رفع ناترازی تولید و مصرف انرژی نمایشگاه برق مثمر ثمر واقع شود.

مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه با اشاره به برنامه‌ریزی برای اجرای 14 مگاپروژه برای سال 1404 افزود: این پروژه‌ها برای عبور از اوج بار 1404 پیش‌بینی شده که یکی از مهمترین آن‌ها تکمیل پروژه‌های در دست ساخت نیروگاهی است.

وی با بیان اینکه 3629 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور از طریق نیروگاه‌های جدید الاحداث برق حرارتی افزوده خواهد شد، اضافه کرد: همچنین برای افزایش ظرفیت 200 مگاواتی نیروگاه‌های مقیاس کوچک و‌ 600 مگاواتی  واحدهای بخش خصوصی برنامه ریزی شده است.

رجبی مشهدی یادآور شد: 124 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه‌هایی است که باید تعمیر شوند که 110 هزار مگاوات به نیروگاه‌های حرارتی، 1000 مگاوات نیروگاه‌های اتمی و 13 هزار مگاوات به نیروگاه‌های برق آبی مربوط می‌شود.

به گفته مدیرعامل شرکت توانیر، تا امروز حدود 18 هزارمگاوات از نیروگاه‌های کشور برای تعمیرات از مدار خارج شده‌اند و به تدریج تعمیر می‌شوند.

وی در این باره تاکید کرد: پیش بینی شده است 1191 مگاوات از طریق ارتقای نیروگاه‌های گازی با تعویض پره‌ها و سایر موارد به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود، همچنین حدود 1240 مگاوات با تعمیر نیروگاه‌های بخار که قدیمی هستند به این ظرفیت افزوده می‌شود.

رجبی مشهدی در ادامه به افزایش ظرفیت تولید برق در حوزه تجدیدپذیرها پرداخت و گفت: با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته پیش‌بینی شده است تا پایان سال جاری 500 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود؛ به عبارت دیگر ظرفیت 1300 مگاواتی تجدیدپذیر کشور به 1800 مگاوات ارتقا یابد. ضمن اینکه مقرر است تا پایان سال آینده 3000 مگاوات به این ظرفیت افزوده شود بر این اساس تا پایان سال 1404 ظرفیت تولید تجدیدپذیر از 4000 مگاوات عبور خواهد کرد.

مدیرعامل شرکت توانیر ادامه داد: بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته در تلاش هستیم 1000 مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاه‌هایی که در اختیار وزارت صمت، وزارت نفت و سایر بخش‌های دولت است اضافه کنیم.

وی با بیان اینکه رژیم استفاده از نیروگاه‌های برق‌آبی از ماه‌های گذشته آغاز شده است، تصریح کرد: این امر برای بهره‌مندی از حداکثر انرژی نیروگاه‌های برق آبی برای تابستان سال آینده صورت گرفته است و تا قبل از تیر و مرداد سال آینده نیروگاه‌های برق آبی صرفا برای مصارف آب پایین دست و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رجبی مشهدی با بیان اینکه 155 طرح انتقال و فوق توزیع که نیازمند توسعه هستند برای بهبود انتخاب شده‌ است، افزود:1871 کیلومتر مدار به شبکه انتقال برق کشور اضافه خواهد شد و علاوه بر آن 10 هزار و 573 مگاولت آمپر نیز به ظرفیت ترانسفورماتورهای کشور از این طریق اضافه می‌شود.

وی به بخش توزیع کشور اشاره کرد و گفت: 28 هزار کیلومتر کابل خودنگهدار آلومینیومی جایگزین کابل‌های مسی خواهد شد. همچنین 1750 مگاوات خازن به شبکه سراسری در بخش انتقال و 1000 مگاوات در بخش توزیع اضافه شود.

مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه به برنامه‌ریزی برای افزایش تعداد کنتورهای هوشمند برق اشاره کرد و گفت: مقرر شده است در دو سال آینده تعداد کنتورهای هوشمند از 9 میلیون کنتور فراتر رود. از ابتدای دولت چهاردهم حدود 500 هزار کنتور هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف نصب شده است.

وی همچنین به برنامه‌ریزی در حوزه مدیریت و بهینه سازی مصرف پرداخت و افزود: جایگزینی حداقل یک میلیون دستگاه موتور BLDC برای موتور کولرهای آبی با هدف کاهش 50 درصدی مصرف برق از جمله این برنامه‌هاست. همچنین پیش‌بینی شده تعداد یک میلیون دستگاه کولرگازی تا پایان سال آینده در صورت اخذ مجوزهای لازم جایگزین کولرهای گازی استاندارد شود و از این ظریق بهینه سازی مصرف صورت می‌گیرد.

رجبی مشهدی به استفاده از ظرفیت‌های وارداتی برق در زمان اوج بار مصرف اشاره کرد و گفت: در این زمینه مذاکراتی با کشورهای همسایه آغاز شده است.

مدیرعامل شرکت توانیر در ادامه از پیش‌بینی برنامه مفصل برای جمع آوری رمز ارزهای غیرمجاز خبر داد و تصریح کرد: به نظر می رسد با همکاری دستگاه‌های نظامی، امنیتی، قضایی بتوانیم جهش قابل ملاحظه‌ای را شاهد باشیم.

وی جذب سرمایه‌گذاری در سمت عرضه و تقاضا را از دیگر برنامه‌های پیش‌بینی شده صنعت برق عنوان کرد و افزود: بر این اساس افرادی که ظرفیت تولید برق داشته باشند، می‌توانند از طریق تابلوی آزاد و سرمایه گذارانی که نیروگاه تجدیدپذیر دارند از طریق تابلوی سبز برق مازاد خود را عرضه کنند. همچنین برای آن دسته از افرادی که در حوزه بهینه‌سازی مصرف و مدیریت مصرف تلاش می‌کنند می‌توانند از گواهی صرفه‌جویی یا گواهی برق صرفه‌جویی استفاده و در اختیار صنایع کشور قرار دهند.

وی خاطرنشان کرد: در مجموع در این 14 مگاپروژه برنامه‌ریزی کاملی انجام شده و در صدد تامین و تزریق منابع مالی آن هستیم.

وبگردی