خطر انحلال بیخ گوش یک بانک خصوصی با زیان انباشته 58 هزار میلیارد تومانی

به گزارش رکنا،سال گذشته بانک مرکزی سه موسسه اعتباری توسعه، نور و کاسپین را در مسیر انحلال قرار داد و در نهایت این سه موسسه از لیست موسسات اعتباری شبکه بانکی کشور، کنار رفتند. رویکردی مهم از سوی سیاست گذار پولی که وعده تداوم این مسیر برای هشت بانک ناترازی را هم ارائه داد. به گفته فرزین رئیس کل بانک مرکزی، "هشت بانک را در مسیر اصلاح قرار داده‌ایم و دائماً آن‌ها را چک می‌کنیم؛ هر مؤسسه و بانکی که اصلاح نشود آن را منحل خواهیم کرد. "

این سخن در شرایطی از سوی عالی‌ترین مقام بانکی کشور مطرح شد که حالا نگاه‌ها به تشکیل کابینه دولت چهاردهم و شروع کار وزیر اقتصاد جدید است. وزارتخانه‌ای که همتی را به عنوان وزیر پیشنهادی در مقابل خود می‌بیند؛ عبدالناصر همتی روز گذشته در صحن علنی مجلس در این باره تاکید داشت: «اصلاح بانک‌های ناتراز و متوقف کردن اضافه برداشتن آن‌ها از بانک مرکزی و خلق نقدینگی از اقدامات فوری خواهد بود»

بررسی‌های خبرنگار ما از وضعیت بانک‌های ناترازی و بحرانی نظام بانکی نشان می‌دهد یکی از بانک‌های بحرانی، بانک ایران زمین است. بانکی خصوصی که پیش‌تر با سرمایه ۴۰۰ میلیارد تومانی فعالیتش را آغاز کرده بود و طی سال‌های اخیر، پای ثابت تولید زیان در بستر شبکه بانکی کشورمان است. مسیری نزولی که با انتقاد روسای بانک مرکزی نیز مواجه بوده است.

زیان انباشته‌ای عجیب

بر اساس جدیدترین اطلاعات کدال، بانک ایران زمین تا پایان خردادماه سال جاری، صرفا در مدت سه ماه، بیش از ۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان زیان خلق کرده است و در مجموع زیان انباشته این بانک پرحاشیه به رکورد ۵۸ هزار و ۸۸۵ میلیارد تومان رسیده است، رقمی که با دلار به نرخ مرکز مبادله و مورد تایید بانک مرکزی به بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بالغ می‌شود و بیش از ۱۴۷ برابر سرمایه ثبت شده این بانک است!

رکوردشکنی در خلق بدهی

این در شرایطی است که مجموع بدهی‌های بانک ایران زمین تا پایان بهار امسال به بیش از ۱۲۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که تقریبا ۳۰۵ برابر سرمایه وزمین است.

انحلال با کفایت سرمایه شدیدا منفی؟!

کفایت سرمایه بانک ایران زمین در این سال ها، در سراشیبی بوده است. شاخص کفایت سرمایه از آن جهت بسیار اهمیت دارد که طبق قوانین پولی و بانکی؛ نسبت کفایت سرمایه، شاخصی از توانایی بانک در عمل به تعهدات خود است و این نسبت که سرمایه بانک را با دارایی‌های موزون شده به ریسک آن مقایسه میکند، مورد توجه نهاد‌های نظارتی قرار دارد، زیرا نشانگر خوبی از احتمال ورشکستگی بانک در صورت وقوع بحران است. به نقل از دنیای اقتصاد؛ کفایت سرمایه بانک ایران زمین در حال حاضر منفی ۷۰ درصد است و نشان از وضعیت بحرانی این بانک برای ادامه فعالیت دارد و با این وضعیت، یک گام دیگر به انحلال نزدیک شده است و دولت چهاردهم و وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی باید در این باره تصمیم گیری کنند.

پرداخت سود به سپرده‌ها با اضافه‌برداشت از بانک مرکزی؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد در بانک ایران زمین، مسیر پرداخت سود به سپرده ها، چندان با شاخص‌های بانکی و بازدهی موثر اقتصادی همسویی ندارد. به بیان دیگر، این بانک زیانده ۲.۶ برابر کل درآمدهایش را به عنوان سود پرداختی به سپرده‌های سرمایه‌گذاری هزینه کرده است؛ به بیان دقیق تر، بخشی از سود سپرد‌ها در این بانک از محل جذب سپرده جدید، منابع بازار بین بانکی یا اضافه‌برداشت از بانک مرکزی پرداخت شده است و از این منظر، امتیاز منفی در کارنامه ایران زمین ثبت شده است.

منبع: نبض بورس

کدخبر: 1031566 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟