عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران در گفتگو با رکنا؛
دولت کرامت انسانی متقاضیان مسکن ملی را زیر پا می گذارد/ می گویند همین که هست هر چه من گفتم باید گوش کنی!
رکنا اقتصادی: عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران با بیان اینکه متقاضی را کنج دیوار قرار دادند و می گویند همین که هست، گفت: تا زمانی که دخالت دولت ادامه دارد، همچنان بحث افزایش قیمت ها هم ادامه دارد و بیش از این هم از مردم توقع خواهند کرد. متاسفانه هیچ کس هم کاری نمی تواند انجام دهد.
به گزارش رکنا، چرا پس از حدود 5 سال از گذشت طرح اقدام ملی و طرح نهضت ملی مسکن هنوز خبری از تحویل واحدها نیست؟ چرا دولت سیزدهم ، خصوصا وزارت راه و شهرسازی نتوانست در حوزه ساخت مسکن موفق عمل کند و تا به امروز در راستای انجام وعده ها ناکام مانده است؟ چرا تجربه شکست خورده مسکن مهر باعث نشد که دولت ها عبرت بگیرند و با تدوین یک برنامه روشن و واقع بینانه طرح های بعدی را آغاز کنند؟ هنوز پروژه مسکن مهر تکمیل نشده است که دولت سیزدهم وعده ساخت 4 میلیون مسکن در 4 سال را اعلام کرد. هنوز ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن در هاله ای از ابهام است. مشخص نیست تا به امروز چند واحد تحویل متقاضیان شده و چند واحد در حال ساخت است و قرار است واحدهای باقی مانده چه زمانی و با چه قیمتی تحویل متقاضیان شود. در حال حاضر متقاضیان با مشکلات عجیب و غریبی مواجه هستند. از نبود قرارداد، ابهام در زمان تحویل و قیمت قطعی تا اخذ هزینه مشاعات، محوطه ساختمان، انشعابات به صورت جداگانه، اجباری کردن خرید پارکینگ و قیمت های بی حساب و کتابی که در آخر متقاضی را مجبور به انصراف و حذف کرده و واحد را به دیگری واگذار می کنند.
در این خصوص گفتگوی رکنا با حسن محتشم، عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران را بخوانید:
فقط 13 درصد اهداف مسکن مهر محقق شد
حسن محتشم ابتدا گفت: موضوع ورود دولت به حوزه مسکن که از ابتدا اشتباه بود و این اشتباه هنوز ادامه دارد را باید در عملکرد دولت بررسی کنیم. در مسکن مهر که تجربه اول بود، توافق هایی صورت گرفت و با عجله قراردادهایی بسته شد که کاری انجام دهند اما زیرساخت آن کاملا آماده نبود و برنامه ریزی دقیقی صورت نگرفت. در نتیجه کاری شروع شد که در عین حال که در مرحله اجرا سعی شد مشکلات برطرف شود اما در وسط کار متوجه شدند به این شکل ادامه دادن و خط اعتباری گرفتن از بانک مرکزی و تزریق پول در جامعه، تورم ایجاد می کند که بسیار نگران کننده است. بنابراین این اتفاق افتاد و طرح مسکن مهر با 2 میلیون و 200 هزار قرارداد متوقف شد.
وی ادامه داد: چون در همه جای دنیا نشان داده که هرجا دولت و دستگاه های دولتی ورود کردند به موفقیت منجر نشده و پروژه با موانع مختلف از جمله زمانبر بودن و با قیمت بالا روبه رو بوده و در نهایت نتوانسته به اهداف مورد نظر برسد. در نتیجه برای طرح مسکن مهر که سالانه ساخت یک میلیون واحد در دولت نهم و دهم مطرح شد، می بینیم که هنوز بعد از گذشت 16 سال 2 میلیون و 100 واحد تحویل شده است. یعنی سالی 13 درصد تحقق یافته است. وقتی یک هدف و برنامه ای 13 درصد آن تحقق پیدا می کند، عملا یعنی اینکه کارایی خود را از دست داده و موفق نبوده است.
حتی قرارداد ساخت یک میلیون واحد در سال به طور کامل بسته نشده است!
عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران در ادامه گفت: در خلال این مدت و 5 سال پیش طرح اقدام ملی مطرح شد و اعلام کردند که ظرف دو سال 400 هزار واحد خواهیم ساخت. متاسفانه درخصوص این طرح نیز نه برنامه درستی از مسکن مهر گرفتند و نه برنامه مدونی تنظیم و ارایه کردند. تازه بعد از دو سال اقدام ملی منجر به قرارداد شد.
وی افزود: بعد از طرح اقدام ملی، آقای رئیسی شعار یک میلیون واحد در سال را داد و همان موقع ما اعلام کردیم؛ نگویید یک میلیون واحد در سال می سازید، بلکه بگویید مازاد آنچه در کشور ساخته می شود را می سازیم. لااقل این سخن واقع بینانه تر است. یعنی اگر در کشور سالانه حدود 350 تا 400 هزار واحد تولید می شود، مازاد آن تا یک میلیون واحد را می سازیم. نتیجه این شد که آقای رئیسی هم بدون تجربه مسکن مهر و اقدام ملی و باز بدون برنامه ریزی برای زیرساخت ها و روساخت های چنین طرح عظیمی، یکدفعه اعلام کردند که یک میلیون واحد در سال می سازیم و در نتیجه سال گذشته که دو سال از طرح نهضت ملی مسکن می گذشت، تعدادی از واحدهای اقدام ملی و مسکن مهر را تحویل دادند که اصلا واحدهای طرح نهضت ملی نبود و ارتباطی به این طرح نداشت.
وی با بیان اینکه حتی قرارداد ساخت سالانه یک میلیون واحد نهضت ملی مسکن به طور کامل بسته نشده است، گفت: اگر هم بسته شود، اجرای آن مهم است و بعد از اجرا تحویل و نهایتا بهره برداری این طرح مهم است و این مراحل اگر انجام نشود، اتفاق مثبتی در جامعه رخ نخواهد داد و کسی که خانه ندارد، صاحبخانه نمی شود و کسی که در رنج مستاجری به سر می برد، مالک نمی شود. تا زمانی که خانه ای تحویل و آماده بهره برداری نباشد، مورد مثبتی در جامعه رخ نمی دهد. زمانی می توان شاهد مزایای خانه دار شدن باشیم که خانه ای تحویل یک متقاضی بی مسکن شود که این اتفاق رخ نداده است.
دولت پول ندارد، متقاضی را مجبور به پرداخت پول مشاعات کرده است
محتشم در پاسخ به خبرنگار رکنا درخصوص بحث اخذ مشاعات از متقاضی، گفت: در مورد نهضت ملی مسکن اطلاعی ندارم و آن را تایید و تکذیب نمی کنم اما در مورد مسکن مهر و متقاضیانی که کل پول یا بالای 15 میلیون تومان را پرداخت کردند، در حالی وزیر راه دستور داده که واحدها به آنها تحویل شود که تا امروز به آنها اعلام نشده است.اگر به عده ای هم اعلام کردند، درخصوص واحدهایی است که با تاخیر ساخت مواجه شده و قیمت آنها بالا رفته است. از آنجا که ادارات کل و دولت موظف است تفاوت قیمت را با نرخ روز با سازنده و پیمانکار محاسبه کند و حالا پولی ندارد، تحت عناوین و بهانه های مختلف می خواهد تفاوت قیمت را از متقاضی بگیرد و متقاضی هم مجبور است پول بدهد.
وی ادامه داد: اگر متقاضی آن زمان 15 تا 20 میلیون تومان پول داده و همان زمان می توانست یک خانه با آن بخرد، الان می بیند اگر همین را هم ندهد باید بالای یک میلیارد تومان پول بدهد. بنابراین چاره ای ندارد که پول مشاعات را هم بدهد. چون قیمت مسکن بالا رفته است و بالا رفتن قیمت آن نه به دلیل ارزشش، بلکه به دلیل کاهش ارزش پول و تورمی است که قیمت ها را بالا برده است و حالا در کنج دیوار متقاضی را قرار داده اند و متقاضی هم چاره ای ندارد، حتی اگر پول نداشته باشد مجبور است امتیاز خود را به دیگری بفروشد.
سازنده نباید پول جداگانه ای بابت مشاعات بگیرد
واحدهای نهضت ملی مسکن هنوز به مرحله تحویل نرسیده است
عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران در پاسخ به خبرنگار رکنا که به طور کلی عرف محاسبه مشاعات چگونه است و آیا باید به صورت جداگانه محاسبه شود؟ گفت: اصولا اگر مشاعات نباشد که نمی شود وارد خانه شد. وقتی خانه ای خریداری می شود، مشاعات در درون آن حساب شده است. اتفاقا درباره واحدهای مسکن مهر، اقدام ملی و نهضت ملی مسکن و ساخت هر مسکن دیگری در هر جا، وقتی گفته می شود یک متر مربع فلان قیمت است، هزینه ساخت مفید و غیر مفید آن یک متر مربع به سازنده پرداخت می شود. برای همین در حال حاضر درخصوص طرح نهضت ملی مسکن اگر یک آپارتمان خریداری می شود، حدود متری 12 میلیون تومان به سازنده پول پرداخت می شود و اگر سازنده 100 متر بسازد، 80 متر آن خالص است و سازنده پول 100 متر را می گیرد و 80 متر به متقاضی می دهد و بقیه آن را بابت مشاعاتی که جزو ساخت است و شامل خطوط ارتباطی، راهروهای ارتباطی، فضای آسانسور، حیاط خلوت و ... محاسبه می کند و پول جداگانه ای نمی گیرد.
وی درباره انباری و پارکینگ با بیان اینکه داخل مشاعات یا روی پشت بام ایجاد می شود، گفت: چون قراردادهای مسکن مهر، اقدام ملی و نهضت ملی مسکن به طور کامل بسته نشده، مشخص نیست متقاضی انباری دارد یا نه. اگر دارد باید بدهند و اگر ندارد نمی دهند اما تصور من این است که چون سازنده واحدها را با پول متقاضی و منابع بانکی می سازد، امتیاز آن باید بین متقاضی ها تقسیم شود نه اینکه از متقاضی پول مستقل بگیرند. بنابراین چون احتمالا نوبت تحویل واحدهای 10 تا 15 سال پیش رسیده و می خواهند پول بیشتری صرف خدمات بگیرند، به این شکل مطرح می کنند.
محتشم در پاسخ به این سوال که چرا می گویید واحدهای 10 تا 15 سال پیش؟ گفت: زیرا این واحدهای مسکن مهر و اقدام ملی است و واحدهای طرح نهضت ملی مسکن هنوز به مرحله تحویل نرسیده است.
قرار نبود واحد 55 متری بسازند / متقاضی را کنج دیوار قرار دادند و می گویند همین که هست!
عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران در پاسخ به خبرنگار رکنا و اجحاف مضاعفی که بر متقاضیانی وارد کردند که مجبور به انتخاب واحد 55 متری آن هم متری 5 میلیون تومان گرانتر است، گفت: سوال این است که چرا 55 متری ساختند؟ قرار نبوده واحدهای کوچک ساخته شود و الگوی مسکن 75 تا 100 متر است اما تمام این اجحاف ها به دلیل بالا رفتن قیمت مسکن و کاهش ارزش پول است. بنابراین متقاضی را در کنج دیوار قرار دادند و می گویند همین که هست و متقاضی به جای اینکه به نوعی از امتیاز و کمک دولت بهره مند شود، باید تن در دهد اما این کارها کرامت انسانی متقاضی را زیر سوال برده است. متاسفانه این رفتار، زیبنده دولت نیست که با شهروند خود به این شکل رفتار کند که کرامت انسانی او زیر سوال رود. باید از دست اندرکاران سوال کرد که چرا چنین رفتاری دارند.
با متقاضی سلیقه ای رفتار می کنند / داستان افزایش قیمت واحدهای مسکن ملی ادامه دارد
محتشم در پاسخ به خبرنگار رکنا که چرا متقاضی را در برخی پروژه ها مجبور به خرید پارکینگ و انباری کرده اند، گفت: به این دلیل است که روبنای کار برنامه ریزی شده نیست و پیش بینی نکردند و در بعضی موارد با متقاضی سلیقه ای رفتار می کنند. چون هیچ چیز دست متقاضی نیست و حقوق قانونی برای متقاضی تعریف نشده است، فقط به او گفته شده پولی پرداخت کن و یک خانه ای به تو می دهیم. حالا چرا این مسئله رخ داده چون وقتی پارکینگ ها را کسی نگیرد، پارکینگ ها غیرقابل استفاده می شود و مجبور هستند این پارکینگ ها را به واحدها اختصاص دهند. در نتیجه چون متقاضی پول ندارد و پارکینگ نمی خواهد، دولت پارکینگ را اجباری کرده و پول آن را هم می گیرد و این از ایرادات اساسی هنگام قرارداد است.
وی با بیان اینکه قراردادی نوشته نشده و به متقاضی نگفتند که چه حقوق و وظایفی دارد و طرف دیگر قرارداد چه تعهداتی دارد، گفت: فقط به متقاضی گفته اند بیا ثبت نام کن، ما خانه ای به تو می دهیم و وام می دهیم. در واقع دولت در اینجا کرامت انسانی متقاضیان را زیر پا می گذارد. زیرا به او می گوید کاری نمی توانی انجام دهی و چیزی هم دستت نداری، پس هر چه من گفتم باید گوش کنی.
عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن تهران در پاسخ به خبرنگار رکنا که داستان افزایش قیمت ها تا کجا ادامه دارد؟ آن هم برای واحدهای خام و بدون امکانات که در حال حاضر از مرز متری 20 میلیون تومان گذشته است، گفت: تا زمانی که دخالت دولت ادامه دارد و تکلیف روساخت و وضعیت تکمیلی واحدها را از روز اول مشخص نکند، همچنان بحث افزایش قیمت ها ادامه دارد و بیش از این هم از مردم توقع خواهند کرد. متاسفانه هیچ کس هم کاری نمی تواند انجام دهد و علت هم ورود بدون برنامه ریزی دولت است.
ارسال نظر