الگوی مصرف برق چیست؟ / چگونه مشمول دریافت جوایز شویم

به گزارش رکنا، امسال وزارت نیرو و صنعت برق همانند دو سال گذشته تلاش دارد تا تابستانی بدون خاموشی برای همگان رقم بزند.

بر همین اساس به گفته مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) امسال تلاش شده با اختصاص جوایز علاوه بر پاداش‌های سال گذشته میزان مشارکت مردمی را در مدیریت مصرف را افزایش دهد.

یکی از راه‌هایی که مشترکان می‌توانند از وضعیت مصرفی خودآگاه شده و بر اساس آن نسبت به کاهش مصرف اقدام کنند آگاهی از الگوی مصرف است.

الگوی مصرف چیست؟

بر اساس اعلام، شرکت توانیر، تعرفه برق مشترکان خانگی به‌صورت پلکانی محاسبه می‌شود؛ به عبارت دیگر با افزایش مصرف برق، نرخ هر کیلووات‌ساعت به‌صورت پلکانی افزایش می‌یابد.

معیار تعیین مصرف، الگوی مصرف است. الگوی مصرف به‌گونه‌ای محاسبه می‌شود که ۷۵ درصد مشترکان کمتر از آن مصرف برق در ماه دارند.

سایر پله‌های مصرف شامل تا الگوی مصرف (۷۵ درصد مشترکان)، از الگو تا ۱. ۵ برابر آن (۱۵ درصد مشترکان)، از ۱. ۵ تا ۲. ۵ برابر آن (۸ درصد مشترکان) و بیش از ۲. ۵ برابر الگو، ۲ درصد مشترکان مشمول هستند.

الگوی مصرف در مناطق عادی کشور در ماه‌های گرم (خرداد تا شهریور) ۳۰۰ کیلووات‌ساعت است؛ به طور مثال اگر یک مشترک در ماه ۳۰۰ کیلووات‌ساعت برق مصرف کند، نرخ برق آن به‌ازای هر کیلووات‌ساعت حدود ۱۳۰ تومان و بهای انرژی مصرفی ماهانه آن نیز (۳۰۰ کیلووات‌ساعت) برابر ۳۶ هزار تومان خواهد بود.

حال اگر یک مشترک در ماه ۴۵۰ کیلووات‌ساعت برق مصرف کند، نرخ برق برابر ۳۹۰ تومان به‌ازای هر کیلووات‌ساعت و بهای انرژی در ماه برابر ۱۷۵ هزار تومان خواهد شد؛ به عبارتی با افزایش ۱. ۵ برابری مصرف، نرخ برق ۳ برابر و مبلغ ۴. ۵ برابر می‌شود.

همچنین اگر مصرف یک مشترک در ماه به ۷۵۰ کیلووات‌ساعت برسد، نرخ انرژی ۸۲۱ تومان به‌ازای هر کیلووات‌ساعت و مبلغ آن نیز ۶۱۵ هزار تومان خواهد شد.؛ به عبارت دیگر با ۲. ۵ برابر شدن مصرف، نرخ برق ۶. ۳ برابر و مبلغ آن ۱۷ برابر می‌شود.

در این میان ۲ درصد مشترکان که بیش از ۲. ۵ برابر الگو مصرف می‌کنند، مصرف ماهانه آنها حدود ۱۰۰۰ کیلووات‌ساعت می‌شود که نرخ برق آن برابر ۱۳۰۰ تومان و بهای برق ماهانه نیز حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خواهد بود.

بنابراین با مصرف ۳. ۳ برابری نسبت به مشترکان تا الگو، نرخ برق ۱۰ برابر و مبلغ برق مصرفی ۲۶ برابر افزایش می‌یابد.

حال اگر به اعداد و ارقام بالا، ۱۰ درصد مالیات بر ارزش‌افزوده، ۱۰ درصد عوارض برق و بر اساس قانون بودجه کل کشور ۶ تومان به‌ازای هر کیلووات‌ساعت هزینه سوخت گاز نیروگاه‌ها (برای مشترکان زیر الگو) و ۱۲ تومان برای مشترکان بیش از الگو و ۷۵۰۰ تومان بابت بیمه همگانی اضافه کنیم، مبلغ تقریبی قبض برق ماهانه هر مشترک به دست می‌آید.

مدیرعامل توانیر در نشست خبری در این زمینه گفت: ساکنان مناطق عادی که ۸۰ درصد کشور را شامل می‌شود اگر از کولرگازی استفاده‌کننده هزینه برق آنان ۷۰۰ هزار تومان می‌شود.

مدیرعامل توانیر میزان ناترازی برق امسال را حدود ۱۰ هزار مگاوات اعلام کرد که در تیر و مرداد خواهد بود و تلاش می‌شود با کمک مردم این ناترازی کاهش یابد.

رجبی مشهدی گفت: امسال خاموشی نخواهیم داشت و تلاش می‌شود با اجرای پویش باانرژی مشارکت مردم افزایش یابد.

وی ادامه داد: مشترکان با شرکت در این پویش علاوه بر پاداش‌های سال گذشته از جوایز ارزنده برخوردار می‌شود و پیش‌بینی می‌شود ۱۰ درصد در مصرف کاهش داشته باشیم.