رکنا گزارش می دهد؛
بزرگترین آب شیرین کن خشکی ایران در سیستان و بلوچستان / حقابه هیرمند حق مردم ایران است
رکنا اقتصادی: نشست مشترک خبری افتتاح طرح های آب و برق استان سیستان و بلوچستان با حضور عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور، هاشم امینی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور و علیرضا پرنده مطلق، معاون فنی و مهندسی ساتبا امروز سه شنبه 8 خرداد 1403 برگزار شد.
به گزارش رکنا، عیسی بزرگ زاده، سخنگوی صنعت آب کشور ابتدا در نشست خبری افتتاح طرح های آب و برق استان سیستان و بلوچستان گفت: استان سیستان و بلوچستان علیرغم اینکه یکی از پهناورترین استان های کشور است اما متوسط بارش این استان 100 میلی متر است و رژیم های تامین آبی متفاوتی هم دارد. در قسمت بلوچستان جنوبی برای تامین آب از آب دریا، منابع آب سطحی و در برخی از موارد از آب زیرزمینی و در قسمت های میانی استان معمولا از آب های زیرزمینی و سطحی استفاده می کنیم. قسمت های شمالی استان متمرکز بر رودخانه هیرمند است و در دهه های گذشته راهبرد وزارت نیرو برای تامین آب سیستان و بخشی از زاهدان، تخصیص منابع دریافتی از محل حقابه هیرمند بود.
بزرگ زاده افزود: در سال های اخیر که در امر دریافت حقابه هیرمند اخلال بوجود آمد، نگرانی هایی برای تامین آب شرب، کشاورزی، خدماتی و صنعتی مطرح شد که وزارت نیرو را بر آن داشت با تدوین برنامه های مهندسی، راهبرد جدیدی برای تامین آب استان سیستان و بلوچستان را برای پایداری آب منطقه، تغییر دهد تا اخلال در دریافت حقابه هیرمند، موجب آسیب پذیری به استان سیستان و بلوچستان نشود.
حقابه هیرمند حق مردم سیستان و بلوچستان است
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه هیچ طرح و راهبردی بدیل و جایگزینی برای حقابه هیرمند نخواهد بود، گفت: حقابه هیرمند، حق ما است، حق جمهوری اسلامی و حق مردم سیستان و بلوچستان است و این معاهده ای است که بین ما وجود دارد و قطره ای عقب نشینی نخواهیم داشت. لذا حقابه هیرمند را برای طرح های کشاورزی و زیست پذیری کردن منطقه اختصاص دادیم. این راهبرد مهم وزارت نیرو در این بخش بود و این تغییر رخ داد و منجر به تعریف سلسله پروژه هایی شد.
وی با بیان اینکه این طرح ها با پشتوانه شخص رئیس جمهور شهید و دولت انجام شد و مسیرهای چندساله طی 5 ماه به نتیجه رسید افزود: در این خصوص طرح های سه گانه متکی بر آب درون سرزمینی تدوین شد. در طرح کوتاه مدت و اضطراری تامین آب شرب و بهداشت منطقه از منابع محلی آب زیرزمینی با حفر 126 حلقه چاه و نمک زدایی برخی چاه ها، در طرح های میان مدت اجرای خط انتقال از آبخوان های شرقی به زاهدان و منطقه سیستان در دستور کار قرار گرفت و در طرح بلند مدت انتقال آب از دریای عمان (دالان شرقی) تعریف شد.
بزرگترین آب شیرین کن خشکی ایران در سیستان و بلوچستان
هاشم امینی، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در ادامه نشست خبری امروز با اشاره به بهرهبرداری از طرحهای آبرسانی بزرگ کشور در حوزه شرب و بهداشت در روز پنجشنبه هفته جاری گفت: در سه سال اخیر نگرانیهایی برای دولت و مردم سیستان و بلوچستان برای تامین آب شرب و بهداشتی ایجاد شده بود.
وی ادامه داد: بر این اساس ورود جدی بخش مهندسی و کار شبانهروزی و مستمر در وزارت نیرو و دولت سیزدهم باعث شد دغدغه تامین آب شرب و بهداشت در استان سیستان و بلوچستان به ویژه در بخش شمالی سیستان و زاهدان در فاز نخست رفع و با اجرای این پروژهها، پایداری کیفی و کمی آب شرب و بهداشت تضمین شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته در این فصول به شدت نگران تامین آب شرب سیستان و زاهدان بودیم، ادامه داد: نگرانیها به این علت بود که بارش مناسب نداشتیم و از طرفی حقابه قانونی کشور را در چاه نیمهها دریافت نکرده بودیم و در تامین آب شرب و کشاورزی منطقه سیستان و زاهدان با شرایط سختی مواجه بودیم.
وی با اشاره به اجرای طرح جامع آبرسانی در منطقه سیستان و بلوچستان ادامه داد: با توجه به اینکه بخشی از این طرحها در منطقه بلوچستان بود، در قالب ایجاد سدهایی که برای شرایط کم بارشی و خشکسالی تامین آب شرب و بهداشتی احداث شده بود، از خساراتی که بر مردم و ساکنان آن منطقه در شهرها و روستاها محتمل بود، جلوگیری و آب با کیفیت برای بخشی از شهر و روستاها تضمین شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور یکی از محلهای تامین آب در چابهار و کنارک را استفاده از آب شیرین کنها اعلام کرد و ادامه داد: با تغییر رویکرد در وزارت نیرو علاوه بر استفاده از آب شیرینکنها در منطقه بلوچستان،با احداث سدها، ظرفیت مناسبی برای حوزه شرب ایجاد شد و حدود 315 روستا از منابع پایدار سد زیردان بهره مند شدند.
وی ادامه داد: شرکت آب نیرو احداث خطوط انتقال آب شرب برای شهرهای چابهار و کنارک را آغاز کرد و بر این اساس آب با کیفیت سطحی را در این منطقه خواهیم داشت.
وی به طرحی که در شمال استان سیستان اجرا شده است نیز اشاره کرد و گفت:بر این اساس بخشی از آب سیستان و روستاها و بخشی از آب زاهدان در زون 2 از چاه نیمهها تامین میشود و مقرر شد وابستگی تامین آب از چاه نیمه ها به حداقل برسانیم تا نگرانی مردم نسبت به این موضوع کمتر شود.
وی بهره برداری از منابع برون سرزمینی و از محدوده منطقه دشتک شامل حرمک،شیله و هامون هیرمند را مورد اشاره قرار داد و افزود: طرحی در این رابطه ارائه شد و با ارزیابی منابع آب زیرزمینی، چاههایی حفر شد. در یک کار شبانهروزی یکساله در حفر چاه ،73 حلقه چاه در محدوه این سه دشت حفاری شد.
امینی از اجرای 95 کیلومتر خط انتقال و جمع آوری برای انتقال آب این سه دشت خبر داد و گفت:110 کیلومتر شبکه 20 کیلو ولت فشار متوسط برق و 105 کیلومتر جاده دسترسی ایجاد شد تا بتوانیم حدود 1600لیتر بر ثانیه آبی را که کمبود داشتیم، برای منطقه سیستان و زاهدان تامین کنیم.
مدیرعامل آبفای کشور ادامه داد: پس از حفر چاه و آزمایش پمپاژ مشخص شد در این مناطق به علت نوع بافت خاک و نوع اقلیم، آبهای لب شور و شور با ای سی بالای 15 هزار وجود دارد و این در حالیست که ای سی برخی از چاههایی که استحصال شد نزدیک 25 هزار میکروموس بود.
امینی در پاسخ به خبرنگار رکنا:
درجه شوری از 20 هزار به 273 (میکروموس) رسید
امینی در پاسخ به خبرنگار رکنا درخصوص ای سی آب و تغییر آن بعد از خروجی از آب شیرن کن تصریح کرد: طی سه هفته گذشته با وارد کردن آب به مدار، منابع بخشی از چاهها با ای سی (EC آب یک پارامتر برای سنجش میزان نمک محلول در آب است) 20 هزار در آب شیرین کن وارد و با ای سی 273 میکروموس خارج شد و آب با کیفیت از طریق آب شیرین کن زاهدان و تصفیه خانهای که از چاه نیمه ها آب را منتقل می کند، به داخل شهر وارد می شود و می تواند نگرانیها را رفع کند.
وی به احداث آب شیرین کن با ظرفیت 100 هزار مترمکعب اشاره کرد و اظهار داشت: این اقدام حدود 8 ماه با کار شبانهروزی و با تاکیدها و پیگیریهای رئیس جمهور شهید انجام شد. قرار بود در پایان هفته جاری، این آب شیرین کن که بزرگترین آب شیرین کن نصب شده در خشکی است، باحضور آیتالله رئیسی به بهره برداری برسد که پنجشنبه هفته جاری با یاد و خاطره رئیس جمهور شهید به بهره برداری خواهد رسید و این آب شیرین کن به ظرفیت 100 هزار مترمکعب به مردم شریف منطقه سیستان و زاهدان تقدیم میشود که می تواند تاثیر بسیار خوبی در پایداری کمی و کیفی آب شرب در این منطقه داشته باشد.
امینی با بیان اینکه حدود 2 هزار و 800 میلیارد تومان اعتبار برای بزرگترین آبشیرینکن فراساحلی هزینه شده است،یادآور شد: برای چاهها، خطوط انتقال و خطوط برق حدود 1200 میلیارد تومان هزینه شده است.
امینی با بیان اینکه 4 هزار میلیارد تومان برای طرح تامین آب شرب محدوده منطقه سیستان و زاهدان در بازه زمانی یکساله هزینه شده است، ادامه داد: با در مدار قرار گرفتن این آب شیرین کن، طعم شیرین خدمت و کار جهادی و شبانه روزی کارگران مهندسان، مشاوران و پیمانکاران برای مردم منطقه شمال سیستان و بلوچستان شیرین خواهد شد.
وی به طرح جهاد آبرسانی به عنوان یکی از اقدامات بزرگ دولت سیزدهم در استان سیستان و بلوچستان نیز اشاره کرد و افزود: آبرسانی 10 هزار روستا در سطح کشور در قالب طرح جهاد آبرسانی اجرا میشود که این طرح در 5 هزار و 500 روستا اجرایی شده است.
مدیرعامل آبفای کشور ادامه داد: در استان سیستان و بلوچستان اجرای طرح در قالب طرحهای وزارت نیرو 2 هزار و 351 روستا که دارای تنش آبی و ناپایداری آب بودهاند، در دستور کار قرار گرفته و از این تعداد 1751 روستا با جمعیت 554 هزار نفر از طریق قرارداد با قرارگاه امام حسن مجتبی آبرسانی شد .
وی با بیان این که نقطه ثقل جهاد آبرسانی کشور استان سیستان و بلوچستان است، ادامه داد: همچنین مقرر شد250 روستا را با کمک خیران آبرسان به شرایط پایدار کمی و کیفی برسانیم.
امینی خاطر نشان کرد: طرح جهاد آبرسانی در استان سیسیتان و بلوچستان به سرعت در حال انجام است.در بخش خیران و جهاد آبرسانی و مجتمعهای آبرسانی 401 روستا با اعتبار 1100میلیارد تومان به بهرهبرداری رسیده است و 148 هزار نفر از آب پایدار و سالم برخوردار شدند.
وی گفت: در اواخر این هفته و در کنار بهرهبرداری از طرح بزرگترین آبشیرینکن فراساحلی،315 روستا در محدوده منطقه بلوچستان تامین آب پایدار و سالم از طریق تصفیهخانه که در طول یکسال گذشته احداث شده است،با مشارکت انجمن صنفی آب و فاضلاب کشور و شرکتهای آب و فاضلاب به بهرهبرداری میرسد و این روستاها از آب شرب و بهداشتی و سالم و پایدار بهرهمند خواهند شد
وی تاکید کرد: در مرحله نخست مردم شهر زاهدان طعم آب شیرین را پس از بهره برداری از این آب شیرین کن میچشند و نباید نگرانی از بابت کیفیت آب داشته باشند
780 ساختگاه 10 تا 100 مگاواتی خورشیدی در سیستان و بلوچستان در حال ساخت است
علیرضا پرنده مطلق، معاون فنی و مهندسی ساتبا در ادامه نشست خبری گفت: استان سیستان و بلوچستان یکی از غنیترین استانهای کشور در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است که در بخشهای انرژی خورشیدی در سراسر استان، انرژی بادی در منطقه میل نادر، انرژی زمین گرمایی در منطقه تفتان و انرژی امواج دریا در جنوب استان از توانمندیهای بالایی برخوردار است.
وی ادامه داد: در حال حاضر در استان سیستان و بلوچستان ۶۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نصب شده وجود دارد که ۱۰ مگاوات آن در منطقه زاهدان به صورت خورشیدی در گذشته نصب شده بود و ۵۰ مگاوات دیگر در شمال استان در منطقه میل نادر در سالهای اخیر به صورت انرژی بادی احداث شده است.
پرنده مطلق گفت: در این منطقه به دلیل وزش باد مناسب و یکنواخت امکان تولید انرژی بادی به صورت مطلوب وجود دارد و ۵۰ مگاوات نیروگاه بادی نصب شده در این منطقه در حال حاضر به صورت سالانه ۲۱۰ هزار مگاوات ساعت برق تولید میکند که معادل ۷۰ درصد مصرف برق سه کارخانه سیمان سیستان، خاش و تیس در استان است.
وی در مورد دیگر مزایای بهرهبرداری از انرژی بادی در منطقه میل نادر استان سیستان و بلوچستان که از زمینهای همواری برخوردار است، افزود: بررسیها نشان میدهد منحنی باد در حال وزش در میل نادر در زمان اوج بار مصرف برق کشور یعنی اواسط خرداد تا اواخر شهریور به بالاترین حد ممکن میرسد که میتواند پاسخگوی بخشی از نیاز برق منطقه در فصل گرم سال باشد. وزش باد یکنواخت و بدون تغییر جهت در منطقه میل نادر هزینههای تعمیر و نگهداری نیروگاه بادی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
وی در ادامه با یادآور شدن اتصال نیروگاه بادی میل نادر با شبکه سراسری در پایان ۱۴۰۱ ادامه داد: این نیروگاه که در سال ۱۴۰۲ و در مرحله سنکرون، بازدهی بالای ۹۸ درصدی را به ثبت رساند و ۴۹ مگاوات برق به شبکه تزریق کرد، پنجشنبه هفته جاری به صورت رسمی افتتاح میشود.
پرنده مطلق به برنامهریزی وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت تولید انرژی بادی در میل نادر تا ۶۰۰ مگاوات اشاره کرد و در همین خصوص توضیح داد: علاوه بر ۵۰ مگاوات انرژی بادی که هفته جاری افتتاح میشود و پیشتر توسط شرکت مپنا احداث شد، ۵۵۰ مگاوات انرژی بادی دیگر نیز در این منطقه ظرف ۱۰ روز آینده طی مناقصه به سرمایه گذاران بخش خصوصی واگذار خواهد شد که پیش بینی میکنیم طی ۲ سال آینده این ظرفیت نیز به بهره برداری کامل برسد.
وی در همین رابطه اضافه کرد: در نزدیکی منطقه میل نادر یک برنامه ریزی برای احداث نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی دیگری نیز انجام شده که در مجموع ظرفیت تولید انرژی بادی استان سیستان و بلوچستان را به ۷۰۰ مگاوات افزایش خواهد داد.
معاون فنی و مهندسی ساتبا در مورد جذابیتهای سرمایه گذاری در حوزه انرژی بادی در منطقه میل نادر اظهار داشت: انرژی بادی تولید شده در استان سیستان و بلوچستان علاوه بر اینکه میتواند بخشی از نیاز برق استان را تامین کند، همچنین امکان صادرات به کشور افغانستان را دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات ساتبا برای توسعه انرژیهای خورشیدی در استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد و در همین رابطه توضیح داد: از ظرفیت ۱۳ هزار ساختگاه تولید انرژی خورشیدی کشور که از نیروگاه ۱۰ مگاواتی تا ۱۰۰ مگاواتی را شامل میشود و در حال احداث است، ۷۸۰ ساختگاه در استان سیستان و بلوچستان در حال احداث است.
پرنده مطلق به برنامه وزارت نیرو برای احداث ۵۵۰ هزار سامانه ۵ کیلوواتی انرژی خورشید با همکاری بسیج سازندگی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی و معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری اشاره و اضافه کرد: دولت با هدف حمایت از اقشار آسیبپذیر جامعه و توسعه انرژیهای خورشیدی احداث ۵۵۰ هزار سامانه حمایتی برای خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی را در دستور کار قرار داده است.
وی در همین خصوص بیان کرد: این اقدام از طریق اعطای تسهیلات ویژه با امکان بازپرداخت طولانی مدت و از محل فروش انرژی الکتریکی تولید شده به شبکه اجرایی میشود و از ۱۰۰ هزار سامانه نصب شده و در حال احداث کشور ۲۸۹۵ سامانه نصب شده و ۳ هزار سامانه در حال نصب مربوط به استان سیستان و بلوچستان است که با تکمیل شدن ۵۵۰ هزار سامانه کشور این رقم در استان سیستان و بلوچستان به ۵۰ هزار سامانه خواهد رسید.
البته بعد از سر ریز شدن از سدهای افغانستان ب.....
بجای اینکه اینقدر حق ابه بکونین همه ی افغانی ها رو بیرون کنید آب مصرفی یک روز افغانی ها ی تو ایران رودخانه ی هیرمند رو پر می کنه خودتو ن رو مسخره کردین ملت ایران رو ب تمسخر گرفتین
چقدر حسود بدبین هستید شما چندین ساله میلیون ها مهاجر ایرانی در کشور های غربی زندگی می کنه یک بار نگفتند ایرانیان باعث بی کاری و بی آبی وغیره میشود بیرون شون کنید واقعا چه قوم حسودهستید
20ملیون افغان هر کدوم روز 20لیتر آب تصفیه مصرف کنند میشه روزی 40ملیون لیتر. .شما لااقل طالبها رو اخراج کنید نه حق آبه نیاز داریم نه آب شیرین کن نه واردات گندم نه واردات روغن نه واردات گوشت...
از زحمات مسئولین برای تلاش برای تامین آب سپاسگزاریم اما نکته مهم این است که از نیمه اردیبهشت فشارآب بسیارکم است بطوریکه بدون پمپ امکان داشتن آب نیست وحداقل ۱۰مرتبه درهمین ۲۵روزاخیر قطعی آب داشتیم
حقابه که وارد ایران میشود باز هم از میلیونها افغانی است که داخل ایران هستند
سلام...اول از رهبر معظم انقلاب تشکر میکنم برای دستور انتخابات زودهنگام..بعد آقای هاشم امینی شما میلیاردها تومان را به نقشه راهی که آخرش در سالها بعد باز به حال اول بر میگرده..به فنا دادین..من به عنوان یک ایرانی به شما میگم در سال بعد مشخص میشود که چه پروژه ناتمامی رو رها کردید..مثل سدهای خاکی دوران ریاستجمهوری هاشمی رفسنجانی..حالا آدرس غلط میدید ..توی این زمان فضای مجازی..که دنیا باهم وصل هستند..
به حاکمان افغانستان که شعار برادران مسلمان ایرانی در زبان جاری میکنند لطف کنید بگید، بما ایرانیها برادر ادعایی اب ندیدحداقل برای ۶ میلیون افغان که روی سفره ما ایرانیها هستند اب بدید و اگر محاسبه کنیم که هر افغانی بطور متوسط ۲۰ لیتر آب مصرف کند در روز ۱۲۰ میلیون لیتر آب مصرف میکنند یعنی ۱۲۰ هزار مترمکعب در روز یعنی حدود ۱.۴ متر مکعب در ثانیه، به این برادر مسلمان بگید همین میزان آب سر مرز تحویل بده یعنی در سال ۴۳ میلیون متر مکعب آب شرب و اما آب کشاورزی بایستی ضربدر ۵ شود برای همان جمعیت
برادر مسلمان !!!!
بلوچستان جنوبی چه صیغه ای است آقای دولت مرد بهتر نیست بگین زاهدان جنوبی