این یک پیام از پشت دیوارها به نازگل است: دلم برایت تنگ شده + فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، این یک پیام به نازگل است: «دلم برایت تنگ شده....»

حال و روزش تعریفی ندارد. خیلی سریع اشک از چشمانش جاری می شود و نمی تواند احساساتش را کنترل کند. همسرش «نازگل» به همراه دو فرزندش او را ترک کرده اند و این روزها دیگر کنارش نیستند. او تنهاست؛ اینجا میان صدها مرد دیگری که وضعیت بهتری نسبت به او ندارند. پدر نازگل گفته است که اگر فرهاد، می خواهد به زندگی مشترک با دخترش بازگردد، می بایست جواب آزمایش بیاورد و مشخص شود که دیگر « اعتیاد » ندارد.

دندان هایش به شدت آسیب دیده اند و خودش هم پوست و استخوان است. اول با مصرف  تریاک پا به دنیای معتادان گذاشته و به مرور زمان، به سمت دیگر مواد مخدر از جمله شیشه رفته است؛ اما فرهادِ این قصه، الان پاک است. سه ماهی می شود که دیگر اعتیاد ندارد و می خواهد همان فرهادی شود که برای نازگلش، حتی کوه را هم می کند.

بیکاری و اعتیاد؛ داستان مردی که دلتنگ پدر و مادرش است

مسعود 36 ساله است. بیکار که شد، به مصرف موادمخدر روی آورد تا تسکین دردِ بی پولی اش شود. خودش، برادرش و پدرش، هر سه کار می کردند تا خرج زندگی را در بیاورند و وقتی که دید نمی تواند باری را از دوش خانواده بردارد، اینگونه به منجلاب اعتیاد افتاد. 10 سالِ تمام؛ به هر مواد مخدری که فکرش را بکنید چنگ زده بود تا حداقل بتواند ذهنش را از آنچه « فقر اقتصادی» نامیده می شود دور کند. 

دل مسعود بی نهایت برای پدر و مادرش تنگ شده است. او می گوید که قلبش پر می کشد تا پدرش آقا محمد و مادرش نسرین خانم را هرچه زودتر ببیند و به آنها بگوید که خیلی دوستشان دارد. او این روزها پاک شده است و می خواهد به زندگیِ دوباره برگردد تا بعد از ظهرها کنار خانواده اش بنشیند و با هم چای بنوشند. 

قول می دهم از این به بعد پدر خوبی باشم

حامد 42 ساله است. قبلا شهریار زندگی می کرد. به شیشه اعتیاد داشته و الان پاک شده است. همسر حامد از او متارکه کرده و ستاره، دختر 13 ساله اش است که سه ماهی می شود او را ندیده. او خوشحال است که شهرداری تهران به آنها قول داده است که روزی که بخواهند از مرکز «یاورشهر» خارج شوند، برایشان شغلی دست و پا می شود و حتی لازم نیست نگران جای خواب باشند.

بابا حامدِ این قصه، به تک دخترش می گوید که درست است که تا الان پدر خوبی نبوده؛ ولی بعد از این تلاش می کند برایش پدر خوبی باشد.

مامان، دیگه آخرین بارمه! می خواهم دست هایت را ببوسم

12 سالش که بود معتاد شد. الان 27 ساله است. هروئین، تریاک، شیشه، کمیکال و...؛ هرچه را که بگویید یک بار امتحان کرده بود. می گوید پدرم در خانه اصلا من را درک نمی کرد. با بغض از خانواده اش حرف می زند. از خانواده ای که دوست داشت پشت و پناهش باشند؛ ولی در نهایت از شدت تنهایی به دوستانی روی آورد که آنها او را به دام وحشتناک اعتیاد انداختند. 

پرهامِ این قصه، تا کلاس ششم درس خوانده است. او که دوست دارد معلم زبان انگلیسی شود، از عشقش به سفر به دور دنیا و آشنا شدن با فرهنگ و آداب و رسوم کشورهای مختلف سخن می گوید. 

او می گوید: «فکر می کردم مواد مخدر می تواند کمبود محبت من در خانه را جبران کند؛ برای همین ـن زمان رفیق هایم را بیشتر از پدر و مادرم دوست داشتم. در نهایت از خانه بیرون زدم و 13 سالِ تمام را در خیابان های کرج زندگی کردم. بسیاری از شب ها، مادرم دنبالم می آمد تا من را به خانه بازگرداند؛ ولی من دوست نداشتم آنها آشفتگی ام را ببینند. اسم مادرم فاطمه است. دلم می خواهد به او بگویم: دیگه آخرین بارمه!»

اکنون پرهام از اعتیاد پاک است و دلش می خواهد بعد از این که از «یاورشهر» خارج شد، به خانه برود و دستان مادرش را ببوسد.

«یاور شهر»؛ فضایی برای پاک شدن از دیوِ سیاه اعتیاد

کمی آن طرف تر از محله حکیمیه تهران، مجموعه تربیتی-آموزشی درمانی «یاور شهر 9» واقع شده است. جایی که شهرداری تهران آن را آماده کرده تا معتادان متجاهر در آن طی 9 گام، برای شروع یک زندگی جدید آماده شوند.

الگوی تربیتی، آموزشی و درمانی در مراکز یاورشهر شهرداری تهران به این ترتیب است: سم زدایی، بازیابی هویت، سلامتی جسمانی، معنویت افزایی، مهارت آموزی، حرفه آموزی، اشتغال درآمدزا، حمایت از خانواده و صیانت پس از خروج.

شهرداری همراه معتادان تا لحظه ترک اعتیاد

احمد احمدی صدر ، مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران در گفت و گو با رکنا در پاسخ به اینکه چه تضمینی وجود دارد تا افرادی که بعد از پاک شدن، از مراکز یاورشهر خارج می شوند، بتوانند شغلی برای امرار معاش داشته باشند و دوباره به اعتیاد روی نیاورند؟ گفت: ما برای ورود به بازار کار این افراد کمک می کنیم. شهرداری تهران نیز اعلام کرده است که در عرصه های مختلف، می تواند از این دسته از افراد کمک بگیرد و حتی آنها را استخدام کند. همچنین با توجه به اینکه ما با خانواده های این افراد در مسیر ترک اعتیادشان در ارتباط هستیم، اگر کسی تصمیم بگیرد که مجددا به سمت اعتیاد بازگردد، خانواده و تیم مدیریت شهری، با برنامه ریزی جدید، کمک می کند تا آنها وارد چرخه اعتیاد نشوند. 

معتادان متجاهر ترک شده از خانواده، تنها نمی مانند

وی در ادامه تاکید کرد: شهرداری تهران در مشاغل صنعتی، بسته بندی و حرفه هایی مثل صافکاری و نقاشی ماشین، پاکبانی و خدمات شهری و... از افرادی که پاک شده اند و برای داشتن شغل، اعلام آمادگی کرده اند، استفاده می کند. در این مسیر، آموزش های لازم را نیز به افراد متقاضی ارائه می دهیم. 

احمد احمدی صدر همچنین افزود: کسانی که از یاورشهرها مرخص می شوند و سرپناهی ندارند نیز می توانند تا مدتی که محلی برای زندگی پیدا کنند، در مراکز مشخص شده توسط شهرداری تهران، اقامت داشته باشند.

وی تاکید کرد: در مراکز یاورشهر، الزامی برای اینکه فرد معتاد، اهل یا ساکن تهران باشد نداریم و  همه افراد را پذیرش می کنیم.

مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران گفت: حدودا 300 الی 400 نفر از افراد پذیرش شده در مراکز یاورشهر را بانوان و مابقی را آقایان تشکیل می دهند. مراکز یاورشهر هفت هزار و 500 نفر ظرفیت دارند که امروز در تهران هشت هزار نفر ظرفیت خالی وجود دارد.

به امید روزی که تخت های مراکز یاورشهر خالی بمانند

احمدی صدر در پایان گفت: اتباع غیرمجاز که اعتیاد دارند، رد مرز می شوند و در این مراکز پذیرفته نخواهند شد. همچنین تعداد کمی از افراد زیر سن قانونی در مراکز یاورشهر اقامت دارند. امید داریم، روزی برسد که همه تخت های مراکز یاورشهر خالی شوند و هیچ فرد معتادی در کشور وجود نداشته باشد و ما به منظور انجام کارهای فرهنگی از این مراکز استفاده کنیم.