مناظره معصومه ابتکار و انسیه خزعلی در برنامه شیوه شبکه چهار؛
ابتکار: زنان می گویند ما فریب خورده غرب نیستیم،به ما تریبون بدهید/ خزعلی: خانه داری مزیت نسبی است که خلقت به زنان داده
رکنا: معصومه ابتکار و انسیه خزعلی در برنامه شیوه شبکه چهار طی یک مناظره ای به وقایع چند ماه گذشته در کشور پرداختند.
به گزارش رکنا، دیشب معصومه ابتکار و انسیه خزعلی در برنامه شیوه شبکه چهار صداو سیمای جمهوری اسلامی طی مناظره ای به مصداق های عملی و مبانی نظری عملکرد دولت های بعد از انقلاب در حوزه بانوان پرداخت کردند.
چکیده ای از صحبت های معصومه ابتکار در این مناظره:
- برخی از آرمانهای انقلاب در حوزه زنان در طول زمان کم رنگ شده است. دختران و زنان می گویند ما را به عنوان فریب خوردگان نظام غرب ندانید به ما تریبون بدهید و صدای ما را بشنوید و اجازه دهید گفتگو در جامعه شکل بگیرد و مسایل جوانان به ویژه زنان شنیده شود.
- باید به جوانان فرصت بدهیم تا جوانان حرفهای ناگفته را بگویند زیرا آنها هیچ صدایی تاکنون نداشتند. آنها جمعیت قابل توجهی هستند و لزوما شاید با استانداردهای حکومت مطابقت نداشته باشد اما باید صدای آنها شنیده شود.
- شعار زن زندگی آزادی با شعارهای انقلاب اسلامی مطابقت دارد و از موضوعات مورد تاکید حضرت امام و آرمانهای انقلاب بوده است. باید ببینیم چه مسایلی پیش آمده که اقشار مختلف مردم حس می کنند آزادی اندیشه و بیان در کشور وجود ندارد. دین ما آزادی را تضمین کرده است.
- بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که گشت ارشاد روح و روان جوانان ما را مورد هدف قرار داده است و نمی توان مفاهیمی چون حجاب را به اجبار به جوانان تحمیل کرد.
- یک تقابلی از ابتدا با امام وجود داشت در مورد نگاه ایشان به زنان مسلمان پیشرو و نگاه ایشان بسیار متعالی بود در این زمینه. امروز صحبت کردن بسیار دشوار شده اما تلاش کردیم تا این مسایل حل شود.
- برخی می خواهند با توسل به جبر با زنان مقابله کنند مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورای نگهبان و... اینها نشان می دهد که خیلی فاصله داریم.
- امام وقتی نماینده خود را به شوروی سابق می فرستند تا پیش گورباچف بروند یک مرد و یک زن می فرستند اما بعد از آن چند سال طول کشید که ما سفیر زن داشته باشیم.
- همه مجریان باید پایبند به قوانین توسعه از جمله قانون ششم توسعه باشند از جمله خانم خزعلی که در آن باید به عدالت جنسیتی دسترسی داشته باشیم. متاسفانه در دوره های قبل نگاهی وجود داشت که به خاطر اقبال مردم به دولت های محبوب اجازه کار داده نمی شد و سعی داشتند کاری کنند تا مردم از رای خود پشیمان شوند.
- در سال ۹۸ بیش از ۳۰ برنامه جامع در سطح ملی برای رسیدن به عدالت جنسیتی تدوین شد و ما این را با برش استانی پیش میبردیم و یک سامانه رصدو پایش هم داشتیم.
- قانون اساسی ما در تمامی شئونات اسلامی برابری را در اولویت حقوق زنان می داند. ما اینقدری که روی فرزندآوری تاکید کردیم باید ابتدا ملزومات آن را ایجاد کنیم.
- دولت فعلی با این شعار آمد که ما می توانیم همه مشکلات را حل کنیم اما اکنون مشاهده می کنیم که در حل تک تک این مشکلات عاجز مانده است.
- جوانان دهه ۸۰ و ۹۰ به شدت معترض هستند آنها می گویند ما فقط می خواهیم زندگی کنیم. اکثرا جوانان تمایل به مهاجرت دارند و می گویند کشور ما با این همه ظرفیت چرا باید مسایل و مشکلات آن حل نشود.
- چطور وقتی دولت فعلی تمامی اقدامات دولت قبل را در حوزه زنان از سایت نهاد مربوطه کاملا حذف می کند جوانان ناامید و دلسرد می شود.
- یکی از مبانی گفتگو این است که در فضای سیاسی اجازه اظهار نظر به مردم داده شود. زنان در تمامی عرصه ها در کشور نقش تاثیرگذاری داشتند اما رفته رفته سلایقی نقش آنها را کم رنگ کردند. قشر اعظمی از زنان می گویند ما نماینده ای در حاکمیت نداریم.
- زمانی که دولت های اصلاح طلب سر کار بودند قوای مختلف کشور یک دست نبودند اما اکنون دولت و حاکمیت از یک طیف فکری هستند و وقتی مردم می بینند که هیچ نماینده ای در حاکمیت ندارند دلسرد می شوند. ما جامعه را نمی بینیم زیرا برخی خود را وامدار مردم نمی دانند.
- در سال ۹۸ یک بخشی از درون مسایل را آغاز کردند و نمی شود به شفافیت به مسایل اشاره کرد. در یک شرایطی مانند اکنون که همه ارکان یک دست هستند به راحتی می شد مساله را مدیریت کرد.
- همیشه راه حل و راه تعامل با غرب وجود داشته است اما یک رییس جمهور بی خردی در آمریکا آن را به هم زد. ما به اقتدار نظامی کشور نیاز داریم اما جمهوری اسلامی همیشه بر توان اجتماعی خود و اعتماد مردم تکیه کرده بود نه توان دیگری. زنان از بخشی از قوانین موجود در جامعه احساس تبعیض دارند و حاکمیت هم همین نظر را دارد.
- تصویب لایحه منع خشونت علیه زنان در کمیسیون اجتماعی اتفاق خوبی بود و می تواند تا حدودی تبعیض ها را رفع کند. ما قانون مجازات پدر در صورت قتل فرزند را در دولت تصویب کردیم و به مجلس قرستادیم که نهایتا هیچ خبری از آن نشد و اینها حداقل های مطالبات زنان است.
- مجلس دو سال روند تصویب این قوانین را معطل کرد و مردم از این مسایل ناراحت هستند. در این حوادث جامعه به ما بازخورد مناسبی داد. اگر نظامی نتواند خود را اصلاح کند جامعه به بن بست می رسد و مردم ناامید می شوند.
چکیده ای از صحبت های انسیه خزعلی در این مناظره:
- ما استقبال می کنیم از مناظره منطقی و ما باید از طرح بحث علمی در حوزه های اجتماعی به ویژه حوزه زنان استقبال کنیم. سیاست گذاری مسایل زنان باید با مبانی فکری ما سازگاری داشته باشد و ببینیم قوانین و اجرای آن در مسیر درستی قرار دارد یا خیر
- امام راحل جایگاه زن را به درستی تبیین کردند. اگر نگاه کنیم به عملکرد حکومت پهلوی در حوزه زنان نگاه کنیم میبینیم که آنها نگاهی ابزاری به زن داشتند اما امام (ره) نگاه دینی و منطقی به زن داشتند و سعی داشتند فضای امنی برای فعالیت زنان ایجاد شود.
- برخی از اول انقلاب سعی کردند تا به امام بگویند زنان باید در خانه باشند اما ایشان تاکید کردند که فضای جامعه باید به قدری امن باشد تا زنان در تمامی عرصه ها حضور داشته باشند.
- دیدگاه اسلام و جمهوری اسلامی به زن نگاه میانه روی است اما دیدگاه رو به روی آن نگاه لیبرالیستی است که نگاه افراطی به حقوق زن دارند. اسلام تاکید دارد که جنس اول و دومی وجود ندارد و تساوی را در بین زن و مرد حاکم می داند اما اگر ویژگی های زنان را نادیده بگیریم به حقوق زنان ظلم کرده ایم.
- به صدا و سیما پیشنهاد دادیم که باکس ویژه ای برای شنیدن صدای زنان جامعه ایجاد کنند. زن زندگی آزادی شعار انقلاب است. رهبری می فرمایند که زن هوای زندگی است هوایی که اگر نباشد زندگی غیرممکن خواهد بود.
- افراط ها خیلی وقت ها دچار تفریط ها شده است. نگاه به غرب و خارج از کشور باعث شده تا از ظرفیت زنان به درستی استفاده نشود. از اقدامات خوبی که دولت فعلی انجام داده است این است که با دستور رییس جمهور یک یا دو نفر در شوراهای عالی حضور داشته باشند.
- عدالت چیزی فراتر از برابری است و به دلیل شرایط ویژه ای که وجود دارد در خصوص زنان باید این مساله مورد توجه قرار گیرد. آزادی به شیوه نادرستی در غرب تعبیر می شود. آنها با یک دروغ کشوری را به آشوب می کشند. شما باید ببینید که غربی ها با همین شعار آزادی چگونه کشورهای منطقه را به سوی نابودی بردند.
- ما اگر میخواهیم از غرب الگوبرداری کنیم باید جنبه ای از آن را الگو بگیریم که مطابق با فرهنگ ما باشد. ما برای فردی که کشته نشده است یک کشور را به آشوب می کشیم.
- چرا باید از اینکه دشمن در امور داخلی ما دخالت می کند خوشحال هستیم. چرا در آبان با فرمانداری که دستور تیر داده دفاع می کنیم اما اکنون مامورانی که از امنیت مردم دفاع می کنند را متهم می کنیم.
- در دولت یازدهم و دوازدهم تمامی آرشیو فعالیت حوزه زنان پاک شده بود و حتی در آرشیو هم موجود نیست و ما سعی داریم در یک سایتی که به لحاظ ایمنی بالا است تمامی آرشیو دولت های قبل را در سایت جدید بارگذاری کنیم.
- ادعایی که می گویند ما در انتخابات نماینده ای نداشتیم دروغ است آنها نماینده داشتند و رای نیاورد. اگر می گوییم در مورد اتفاقات اخیر باید عذرخواهی شود باید در خصوص آبان هم دولت های قبل عذرخواهی می کردند.
- ما در مورد لایحه منع خشونت علیه زنان انتقاد داریم که چرا ۸ سال در دولت ماند و سال آخر به مجلس فرستاده شد. ترک فعل های زیادی در دولت های گذشته در حوزه زنان انجام گرفته است.
- دولت هم زمانی که در حال آواربرداری است از سوی دیگر در حال سازندگی است. ما باید متوجه شویم که دشمنان مشترکی داریم و از قطار پیاده نشویم تا جاییکه ممکن است نگذاریم کشی از قطار انقلاب پیاده شود یا حداقل اگر هم پیاده شد سنگ اندازی نکند.
- زن در خانواده نقش محوری دارد. رهبری می فرمایند خانه داری به معنی خانه نشینی نیست. خانه داری مزیت نسبی است که خلقت به زنان داده است. ما زوجیت را در اسلام داریم نه تقابل را . غرب همیشه درگیر افراط و تفریط بوده است. مدیریت منزل مقدمه مدیریت جامعه است ما باید توجه کنیم که ۳۰ درصد تولید ناخالص ملی به علت فعالیت زنان در خانه است.
- برخی سعی دارند جنسیت و نام مادر را حذف کنند و این متناقض با ارزش های جامعه ما است. ما باید مساله بیمه و خانه های مولد را در کشور گسترش دهیم. قانون باید به مادران اجازه دهد که هم به وظیفه مادریش رسیدگی کند و هم در جامعه نقش تاثیرگذاری داشته باشد.
- تعبیر رهبری این است که تربیت یک نسل وظیفه بی بدیلی برای زن و مادر است و ما باید به این مساله توجه ویژه داشته باشیم. تعبیر ایشان این است که زنان در اغلب موارد وظایفی را که اصلا بر عهده آنها نیست با عطوفت گردن می گیرند و این توانایی ویژه زنان را نشان می دهد.
ارسال نظر